Vágólapra másolva!
Nico Rosberg könnyű pole pozíciót szerzett a Magyar Nagydíjra, miután Lewis Hamilton Mercedese már az időmérő első etapjában lángra kapott az üzemanyag szivárgása miatt. A Ferrari elszámította Kimi Räikkönen taktikáját, aki egy a Q1-ben búcsúzott. A 2. rajtkocka Vettelé lett, Bottas ismét a legjobb három közé került.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Nem szűkölködött meglepetésekben a Magyar Nagydíj időmérő edzése, amely után ismét Nico Rosberg örülhetett, és idén már hatodszor kezdheti meg a versenyt a pole pozícióból. Legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton ráadásul megint a rajtrács végére került, miután üzemanyag-szivárgás miatt egyetlen mért kört sem tudott megtenni a Q1-ben.

Az időmérő előtt még úgy tűnt, Hamilton a pole pozíció legfőbb várományosa, hiszen mindhárom szabadedzésen ő futotta meg a legjobb időt. A kvalifikáción viszont esélye sem volt felvenni a harcot Rosberggel, miután a Q1-ben futott második körében lángok csaptak fel a Mercedese hátuljából. Hamiltonnak a bokszbejáratig sikerült eljutnia az égő autóval, majd csalódottan végignézte, ahogy a sportbírók próbálják eloltani az égő Mercedest. Hamilton a 21. helyen fejezte be az edzést a műszaki hiba miatt szintén köridő nélkül maradt Pastor Maldonado előtt, de a versenyt az utolsó helyről vagy a bokszutcából fogja megkezdeni.

„Ki kell cserélnünk a motort és a váltót, de a büntetés már nem árt nekünk – sokkal hátrébb nem kerülhetek a rajtrácson" – nyilatkozta Hamilton, akinek a Mercedes elmondása szerint üzemanyag-szivárgás miatt gyulladt ki az autója. „Először azt éreztem, hogy nem működnek rendesen a fékjeim, majd a lángokat is megláttam. Sok minden jár most a fejemben, de arra kell koncentrálnom, hogy holnap minél jobb eredményt hozzak ki ebből a helyzetből."

Rosberg idén hatodszor indulhat a pole-ból - a galériához kattintson! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Trükkös körülmények

Rosbergnek így nem maradt kihívója a Q3-ra, miután a Mercedes a Hungaroringen is sokkal gyorsabb volt a többieknél. A biztató tempót mutató Red Bull-lal Sebastian Vettel ugyan átvette a vezetést az utolsó percekben, de Rosberg az 1:22.715-ös idejével végül majdnem fél másodpercet vert honfitársára. „Örülök, de azért sajnálom, hogy megint nem tudtam nyíltan megküzdeni Lewisszal" – nyilatkozta a bajnokság éllovasa, aki az első Q3-as körében hibázott a döntő szakaszra megérkező esőben. A csapadék a Q2 és a Q3 közötti szünetben kezdett el hullani, azonban a pálya különböző szakaszain nem egyenlő intenzitással esett, ezért nagyon megnehezítette a versenyzők dolgát.

„A Q3 nagyon nehéz volt, mert az elején folyamatosan változott a pálya állapota. Én voltam az első, aki megérkezett az első kanyarba, ezért nehéz volt megítélnem a helyzetet" – magyarázta Rosberg, aki megúszta annyival, hogy szélesen fordult a célegyenes után. Rosszabbul járt az őt követő Kevin Magnussen, aki már nem tudott korrigálni a megcsúszása után, és az első kanyar melletti gumifalban kötött ki, ami miatt az edzést is meg kellett szakítani. „Az első kanyarban sokkal vizesebb volt a pálya, mint az utolsóban" – mondta Magnussen. „Ott fékeztem, ahol normális esetben szoktam, de nyilván előbb kellett volna."

Vettel ezúttal gyorsabb volt Ricciardónál - a galériához kattintson! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Miközben a sportbírók elszállították Magnussen autóját, elállt az eső, ezért a Q3 hátralévő perceiben is a száraz pályás gumikat használták a versenyzők. Rosberg mögött Sebastian Vettel tudta megszerezni a második helyet, ezzel idén harmadszor indulhat az első sorból. „Tegnap délután az autó kicsit elkezdett közelebb kerülni az ízlésemhez, ennek köszönhetően természetesen kicsit gyorsultam is" – magyarázta a német, akinek ezúttal sikerült legyőznie a csapattársát. Daniel Ricciardót megelőzte a továbbra is remek formában lévő Valtteri Bottas is, aki a Williamsnek nem kedvező pályán is a 3. helyen fejezte be a kvalifikációt.

Taktikai hiba a Ferrarinál

Az 5. helyre Fernando Alonso hozta be a Ferrarit, az olaszok azonban nem lehetnek elégedettek az időmérőjükkel, Kimi Räikkönen ugyanis már a Q1-ben kiesett. A finnt – csapattársához hasonlóan – nem küldték ki a pályára a lágy gumikon, mert azt hitték, a közepes keveréken futott köre elég lesz a továbbjutáshoz. Az utolsó percben azonban a marussiás Jules Bianchi javítani tudott, és elütötte Räikkönent a továbbjutásról. „Többször is rákérdeztem a csapatnál, hogy ne hajtsak-e ki újra a pályára, mert 100 százalékig biztos akartam lenni a továbbjutásban" – magyarázta a finn. „De ők azt mondták, hogy ne menjek ki."

Felipe Massa a 6. helyről indulhat, miután 9 tizedet kapott Bottastól, Jenson Button pedig a 7. helyre kvalifikált a McLarennel. Bejutott a Q3-ba Jean-Eric Vergne és Nico Hülkenberg is, ellentétben a csapattársaikkal – Danyiil Kvjat a Q2 végén megpördült, Sergio Pérez pedig egy hidraulikai probléma miatt csak egy mért kört tett meg a második etapban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!

15:40
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Az időmérővel folytatjuk

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Magyar Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! A csapatok már készülődnek, húsz perc múlva kezdődik a kvalifikáció.

15:44
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Eddig Hamilton volt a leggyorsabb

A Magyar Nagydíj négyszeres győztese mindhárom szabadedzést megnyerte, de Rosberg szorosan a nyomában van, szombat délelőtt csak 47 ezreddel kapott ki tőle. Korábban is előfordult már, hogy a német az időmérőre kapta össze magát, ezért ismét izgalmas csatára számíthatunk a világbajnokságért küzdő csapattársak között.

15:49
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Felhős az ég

Ma is meleg van, de egyre több sötét felhő látható a pálya felett, egyáltalán nem zárható ki az eső lehetősége. A vasárnapi verseny idejére továbbra is záporokat, zivatarokat jósolnak.

15:56
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

51 fokos a pálya

A levegő hőmérséklete pedig 28 fok. Az FIA radarja szerint 30 százalék az esélye, hogy az elered az eső az időmérő 60 perce alatt, de egyre több felhő látható a pálya felett.

16:01
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Szorosabb lehet az élmezőny

A harmadik edzésen mindössze 3 tized választotta el egymástól a Red Bullt, a Williamst és a Ferrarit, közöttük nagy csata alakulhat ki az időmérőn. Vettel a Mercedeshez is kicsit közelebb tudott kerülni a szokásosnál, 4 tized volt a hátránya.

16:03
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A mezőny nagy része a pályára hajtott a keményebb, közepes abroncsokon. A Red Bullok és Alonso egyelőre nem jöttek ki a garázsból - a jelek szerint nem tartanak attól, hogy már a Q1-ben elered az eső.

16:05
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Máris leállt a Lotus

Pastor Maldonadónak kellett leparkolnia az autóját nem messze a bokszbejárattól, műszaki hiba miatt rosszul indult az edzése. Bianchin kívül már mindenki a pályán van, és megérkeztek az első mért körök is - egyelőre Bottas vezet 1:25.690-es idővel.

16:08
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Kigyulladt Hamilton autója!

A brit balszerencséje folytatódik az időmérőkön - a hockenheimi fékhiba miatt ezúttal kigyulladt az autója, mielőtt egyetlen mért kört megtehetett volna. A bokszbejáratnál parkolta le az autóját, amelyből elég nagy lángok csaptak fel. A brit edzésének vége, megint a mezőny végéről kell indulnia.

16:09
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

A német megint óriási lehetőséget kapott a pole pozíció megszerzésére. Most 1:25.353-as idővel vezet, 3 tizeddel előzi meg Bottast. Hamiltont és Maldonadót leszámítva már mindenkinek van mért köre.

16:12
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

A Red Bullok követik Rosberget

Ricciardo másfél tizedes lemaradással a 2., Vettel további két tizeddel marad el tőle. Hamilton autója közben még mindig füstöl a bokszutcában.

16:16
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg javított

Egy tizedet faragott az idejéből, 1:25.227-es körrel vezet. A Caterhamek és a Marussiák állnak kiesőhelyen Hamilton és Maldonado mellett, a többiek valószínűleg biztonságban vannak.

16:18
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Vergne lágy gumikon az élen

Rosberg autójára nem tették fel a gyorsabb abroncsokat, a bokszból figyeli az utolsó perceket, ezért a többieknek lehetőségük van az élre kerülésre. Vergne meg is tette ezt, 1:24.941-es idővel vette át a vezetést. Kvjat a 3. helyre jött fel, szintén a lágy gumikon.

16:20
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Több fokot esett a hőmérséklet

A levegő 25 fokra hűlt, a pálya hőmérséklete pedig már csak 44 fokos. Továbbra is felhős az ég, de esőt még nem észleltek a pálya körül. Két perc van hátra, a Ferrari kockáztat - a 16. helyen álló Räikkönent nem küldték ki a lágy gumikon.

16:23
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen kiesett!

Óriási hiba a Ferrarinál - Räikkönent nem küldték ki a pályára az utolsó percekre, a marussiás Jules Bianchi azonban jobb kört futott nála, és elütötte a finnt a továbbjutástól. Räikkönen rémálomba illő idénye a Hungaroringen is folytatódik. A további kiesők: Kobajasi, Chilton, Ericsson, Hamilton, Maldonado.

16:25
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Vergne maradt az élen

A lágy gumikon futott körével ő zárta az élen a Q1-et, a további sorrend: Rosberg, Kvjat, Ricciardo, Vettel, Bottas, Gutiérrez, Pérez, Sutil, Alonso.

16:27
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Sokan spóroltak a gumikkal

A Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a McLaren és a Williams is meg tudott spórolni egy szett lágy gumit. Räikkönnennel is ez volt a Ferrari célja, de rosszul sült el a kockáztatás.

16:30
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q2

A versenyzők többsége már a pályán van, mindenki lágy gumikat használ. A két Red Bull egyelőre a bokszban maradt.

16:31
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Üzemanyag-szivárgás miatt esett ki Hamilton

A Mercedes megerősítette, hogy az üzemanyag-rendszer hibája miatt gyulladt ki a brit autója. Keményen kell dolgozniuk, hogy a holnapi versenyre használható autót építsenek neki.

16:33
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

Nagy előnnyel vezet, 1:23.310-es időt futott. Bottas 7 tizedes lemaradással a 2., mögötte Alonso, Massa, Magnussen a sorrend. Hamilton most nyilatkozik a Sky-nak: azt mondta, először annyit érzett, hogy a fékjei nem működnek, ezután látta a lángokat. Megpróbálta visszavinni az autóját a garázsba, de ez nem volt lehetséges. Nincsenek nagy reményei a futammal kapcsolatban, már annak is örülne, ha a legjobb 5 között tudna végezni.

16:35
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel a második

3 tizeddel marad el Rosbergtől. Csapattársa felzárkózott mögé a másik Red Bull-lal, Ricciardo lemaradása mindössze 7 század Vettel mögött.

16:36
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Pérez edzésének is vége

Hidraulikai hiba miatt nem tud részt venni az edzés további részében, jelenleg a 12. helyen áll. 4 perccel a Q2 vége előtt üres a pálya, mindenki az utolsó rohamra készül.

16:39
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Jönnek az utolsó körök

Rosberg, Vettel és Ricciardo nem aggódik, ők a bokszban maradtak az utolsó percekre. A többiek a pályán vannak, a műszaki hiba miatt kieső Pérez kivételével.

16:42
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat kipördült

A 12-es kanyarban forgatta meg a Toro Rossót. Dupla sárga zászlót lengettek miatta, ami nem adott lehetőséget a többieknek arra, hogy az utolsó szektorban javítsanak. Nagy meglepetés így sem történt, a kiesők sorrendje: Kvjat, Sutil, Pérez, Gutiérrez, Grosjean, Bianchi.

16:44
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg volt a leggyorsabb

A Q2 továbbjutóinak sorrendje: Rosberg, Vettel, Ricciardo, Bottas, Massa, Alonso, Button, Magnussen, Vergne, Hülkenberg.

16:48
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett az eső

A nézők elővették az esernyőiket, a paddockban is csepereg. A csapatoknak sietniük kell, hogy minél jobb körülmények között tudják megtenni az első mért köreiket.

16:51
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q3

Már egyértelműen esik - lehet, hogy a versenyzőknek csak egy körük lesz a száraz pályás gumikon. Rosberg hibázott is az első kanyarban, lecsúszott a pályáról, de folytatni tudja a körét.

16:53
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Piros zászló

Magnussen edzése a gumifalban ért véget, leállították az időmérőt. A dán is az első kanyarban csúszott ki, mint előtte néhány másodperccel Rosberg. A McLaren összetört, de Magnussen épségben szállt ki az autóból.

16:57
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

"Ijesztő" volt az első kanyar

Magnussen fedélzeti kamerájából látszott, hogy a célegyenesben még száraz volt a pálya, az első kanyarba érkezve azonban hirtelen vizes aszfalton találták magukat a versenyzők. Button azt mondta a csapatának, hogy "ijesztő" volt hirtelen megérkezni a vizes részre. Az ő autója is megcsúszott, de megúszta.

16:58
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Folytatódik az edzés

Még 9 perc van hátra a Q3-ból, senkinek nincs mért köre. A versenyzők kezdenek kihajtani a pályára, mindenki a száraz pályás gumikat használja.

17:00
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Elállt az eső

Az első kanyarban azonban továbbra is vigyázni kell, nedves az aszfalt. Vergne (és persze Magnussen) kivételével mindenki a pályán van, jönnek az első mért körök.

17:02
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas az élen

Rosberg első köre nem sikerült túl jól, de tovább fog próbálkozni. Bottas 1:24.259-es körrel állt az élre, mögötte Ricciardo, Alonso, Button, Massa a sorrend.

17:03
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

Remek kört futott, 1:23.415-ös körrel áll az élre. Már süt a nap, rohamosan javul a pálya állapota. Rosberg újabb gyors körön van, az első szektorban abszolút leggyorsabb időt futott.

17:04
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg állt az élre

2 tizedet vert Vettel idejére, 1:23.236-ot futott. Alonsót figyelmeztette a Ferrari, hogy az utolsó percekre újra megérkezhet az eső. Még 3 perc van hátra.

17:06
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Az utolsó körök következnek

Perceken belül eldől, ki indulhat a pole pozícióból. Mind a kilenc talpon maradt versenyző a pályán van.

17:10
július 26, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg a pole-ban

Úgy tűnt, Vettel talán megizzaszthatja a honfitársát, de Rosberg végül majdnem 5 tizedes előnnyel, 1:22.715-ös idővel szerezte meg az első rajtkockát. A további sorrend: Vettel, Bottas, Ricciardo, Alonso, Massa, Button, Vergne, Hülkenberg, Magnussen.