Vágólapra másolva!
A Bahreini Nagydíj szombati szabadedzésén Hamilton és Rosberg megtartotta az első két helyet, de a gyorsabbik Force India fél másodpercre megközelítette őket. Végre megcsillogtatta a tempóját a Williams is, Bottas és Massa a 4-5. helyet szerezte meg. A Red Bull túl lassú volt, sőt Vettel még ki is csúszott a kavicságyba.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
15:38
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Lewis Hamilton és Nico Rosberg kényelmesen megtartotta az első két helyet a Bahreini Nagydíj utolsó szabadedzésén is, amelyet a Mercedes-motoros csapatok uraltak. A Force Indiával már tegnap is erős hosszú etapot futó Sergio Pérez fél másodperces hátránnyal lett harmadik, megelőzve a Williams párosát, míg Sebastian Vettel egy tőle szokatlan kipördülés után a kavicságyban kötött ki.

Az edzés elején a csapatok kivártak, hogy kicsit hűvösebb legyen, mivel az időmérőt és a versenyt este fogják megrendezni. Az aszfalt hőmérséklete jelentősen, 10 fokkal csökkent is a hatvan perc alatt. A Mercedes azonban a körülményektől függetlenül a leggyorsabb volt: a közepes gumikon még Rosberg vezetett, a lágyakon viszont Hamilton állt az élre, így mindhárom szabadedzést ő nyerte meg.

A 3. helyen Pérez végzett, aki eddig egész hétvégén jobb formában volt csapattársánál, a most is 6 tizeddel lassabb Nico Hülkenbergnél. A Williams pénteken alig tett meg kört, és nem is cserélt motort az autóiban szombatra, mert a teszteken szerzett adatokra támaszkodott inkább. Valtteri Bottas és Felipe Massa ezúttal is sokáig várt, mire kihajtott a garázsból, végül azonban kiderült, hogy nem hiába voltak magabiztosak, hiszen Jenson Buttont megelőzve könnyedén megszerezték a 4-5. helyet.

Hamilton eddig mindhárom edzést megnyerte Forrás: AFP

Fernando Alonso volt az egyetlen a nem Mercedes motort használó versenyzők közül, aki befért a legjobb nyolc közé, míg a Renault pilótái közül a Toro Rosso újonca, Danyiil Kvjat bizonyult a leggyorsabbnak. Ez annak is volt köszönhető, hogy a Red Bull elvesztette a lendületét: amint Christian Horner elismerte, „egyszerűen túl lassúak" voltak. Daniel Ricciardo erejéből csak a 13. helyre futotta, Sebastian Vettel pedig még ki is csúszott, amikor az autója éppen a 2-es kanyar rázókövén vált túlkormányzottá. Bár lefulladt motorral a kavicságyban ragadt, úgy tűnik, a Red Bullja nem sérült meg.

A Lotus vergődése azzal folytatódott, hogy még Pastor Maldonado is 3,5 másodperces hátránnyal végzett a 18. helyen, míg Romain Grosjean csak Max Chiltont tudta megelőzni. Kamui Kobajasi és Jules Bianchi révén még a Marussia és a Caterham is gyorsabb volt náluk.

Az időmérőt naplemente után, kivilágított pályán, magyar idő szerint 17 óra kezdettel rendezik meg.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:45
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntünk mindenkit a Bahreini Nagydíj szombati szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Szahírban délután 3 óra lesz, gyönyörűen süt a nap, közepesen erős szél fúj. Az edzést még világosban, az időmérőt viszont már épp naplemente után fogják rendezni ma.

15:50
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesnek áll a zászló

A pénteki edzéseket a Mercedes uralta, Lewis Hamilton egy teljes másodpercet vert még a 3. helyezett Fernando Alonsóra. Őket nehéz lesz megverni, mögöttük viszont szoros küzdelem várható a Red Bull, a Ferrari, a Force India és a Williams között, míg a McLaren kicsit jobban le van maradva a vártnál. Az esélylatolgató elemzésünk itt olvasható.

A McLaren hátránya nagyobb volt a vártnál Forrás: McLaren
15:55
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kivették a veszélyes rázókövet

A 4-es kanyarnál elhelyeztek egy új, magas kerékvetőt, hogy a versenyzők ne fordulhassanak túl szélesen. Csakhogy tegnap Räikkönen és Maldonado is átugratott rajta, és a kemény landolástól az autójuk is megsérült, ezért az FIA a pilóták nyomására egyszerűen lebontotta a rázókövet. A probléma az volt, hogy az autók rossz szögben találták el.

15:59
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Most még meleg van

A levegő 28, az aszfalt 45 fokos. Este azonban a pálya 28-30 fokra fog hűlni, vagyis teljesen más körülmények lesznek, ami kihat a gumik viselkedésére is. Közben megkezdődött az edzés, 10 autó máris kiment, hogy megtegye az ellenőrző körét.

16:02
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Új motort hozott a Renault

A Red Bulloknak és a Toro Rossóknak egy új specifikációjú belső égésű motort hoztak Bahreinbe. A hajtáslánc több része, köztük az MGU-H és az MGU-K, változatlan. Bár a motorokat már homologizálták, a megbízhatóságot, a költségcsökkentést és a biztonságot javító módosításokat szabad végezni rajtuk.

16:05
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Sutilé az első mért kör

1:44.515 alatt teljesíti. A két McLaren és a két Williams bemelegítő kört sem tett meg, Valtteri Bottas a bokszban Frank Williamsszel cseveg. Nagyon magabiztosak voltak, tegnap is alig tettek meg kört, mondván, elég adatot gyűjtöttek itt a téli tesztek alatt.

16:10
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kivárnak a csapatok

A Renault szerint azért, mert megvárják, amíg kicsit csökken a hőmérséklet, és hasonlóbbá válik az estihez. Igaz, az elmúlt egy-két percben megélénkült a forgalom. Most öten vannak kint, köztük Räikkönen. Ericsson 1:42.360-nal átvette a vezetést.

16:14
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Maldonado vezet

1:41.275-es idejével 6 tizedet ver Grosjeanra, már öt versenyzőnek van mért köre. Egyébként megörökölte Räikkönen versenymérnökét, Mark Slade-et. Közben Ericsson arra panaszkodik a rádión, hogy a motorja az egyenesben sem adja le a maximális teljesítményét.

16:17
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat az élen

Az ideje 1:38.666. Ez még messze van a potenciális legjobbtól, és egyébként Räikkönen tavaly ilyenkor 1:33.247-tel volt a leggyorsabb. A finn most a 2. helyen áll, 3 tizeddel Alonso előtt. Tegnap még szenvedett a Ferrari elejével.

16:22
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen leszalad a pályáról

Miután megelőzte Alonsót a 9/10-es kanyarál, kicsit lesodródott, de így is 5. lett. A két Williams még mindig nem járt a pályán, Button ebben a pillanatban ment ki először. Hamilton és Rosberg most fog nekivágni az első mért körének.

16:26
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Már Hamilton a leggyorsabb

1:37.340 alatt teljesíti az első mért körét, 1,3 másodpercet verve az eddig vezető Kvjatra. Most Hülkenberg zárkózott föl mögé, majd Button lett a második, de az ő hátránya is 9 tized, pedig az utolsó szektorban még Hamiltonnál is gyorsabb volt. Rosberg egy lassú, 1:40.567-es körrel kezdett. Egyelőre mindenki a kemény gumikkal volt kint.

16:30
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Félidőben Rosberg 1:37.252-vel átvette a vezetést. A sorrend így: Rosberg, Hamilton, Button, Hülkenberg, Kvjat, Pérez, Räikkönen, Alonso, Vettel, Ricciardo, Magnussen, Vergne, Gutiérrez. Végre Massa és Bottas is kimerészkedett a bokszból.

16:34
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas a 3. helyen kezd

Massa pedig, aki az utolsó szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, a 4-ediken. A Williams a jelek szerint nem ok nélkül volt magabiztos, bár a hátrányuk így is 9 tized Rosberghez képest. Bottas egyébként mindössze egy századdal volt gyorsabb a csapattársánál, Buttonra másfél tizedet vertek. Maldonado már a közepes gumikon próbálkozik, míg Kobajasi az imént feljött a 15. helyre, megelőzve Gutiérrezt.

16:40
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel kicsúszott

A 2-es kanyar kijáratánál az autója pont a rázókövön vált túlkormányzottá, így azonnal megforgott, és füstölgő gumikkal a kavicságyban kötött ki. "Megpördültem, a motor azonnal leállt" - jelenti Vettel morózusan a rádión. Számára véget ért az edzés. Räikkönen az előbb már a közepes gumikon jelent meg a pályán, de valamiért rögtön visszatért a bokszba.

16:44
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Csend van

A versenyzők most kezdenek kiszállingózni a bokszból a közepes Pirelliken, hogy teljesítsék az időmérő-szimulációikat. A két Ferrari is így van a pályán, és most Rosberg meg Hamilton is megjelent.

16:47
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

Ő 1:35.324, Rosberg viszont 1:35.439 alatt teszi meg a körét a közepes gumikon, vagyis egy másodperccel el vannak maradva a tegnap esti idejüktől. Hülkenberg 1:36.455-ös idővel lett harmadik, úgyhogy a Mercedes egy másodperces előnye megmaradt.

16:52
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Pérez a 3. a Mercedesek mögött

Csak fél másodperccel maradt le Hamiltontól, és 6 tizedet vert Hülkenberge - a Force India versenyzői közül ezen a hétvégén ő tűnik erősebbnek, a tegnap esti hosszú etapja is neki volt jobb. Közben Vettel visszatért a Red Bull garázsába, ahol Rockyval és Helmut Markóval konzultál a kicsúszásáról.

16:56
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Button a negyedik

Most hirtelen megváltozott a sorrend, ahogy mindenki megtette a körét a lágyabb Pirelliken. Bottas feljött a 4. helyre, megelőzve Buttont, Alonsót, Hülkenberget, Kjatot és Räikkönent. Pérez magabiztosan őrzi a 3. helyét a Mercedesek mögött, 3 tizeddel volt gyorsabb Bottasnál, aki mögé most Massa záűrkózott fel.

16:59
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hátul a Red Bull

Vettel kicsúszott, Ricciardo pedig csak a 13. helyen van, de most éppen a padlólemez első részének rugalmasságát tesztelik valamiért - mármint a csapat, nem az FIA. A Lotusok közül Maldonado volt a gyorsabb, de ő is csak a 18. Kobajasi és Bianchi mögött.

17:02
április 05, 2014
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Hamilton és Rosberg maradt az élen. A délután 5-kor kezdődő időmérőn nehéz lesz elkapni őket, de vajon meglepetést okozhat-e a Force India? Köszönjük a figyelmet, hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval is!