Alonso győzelme percről percre

Események

alonso ferrari
Vágólapra másolva!
A spanyol a Ferrari idei első győzelmét aratta az esős Malajziai Nagydíjon.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül96 bejegyzés
11:41
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Szemerkélő esőben kezdődött el a Malajziai Nagydíj helyi idő szerint délután négy órakor. A két Hispania esőgumival, a mezőny többi tagja intermediate gumival kezdte meg a versenyt.

Lewis Hamilton remekül kapta el a rajtot, könnyedén megtartotta az első helyet Button előtt. A hetedik helyről rajtolt Romain Grosjean még nála is hamarabb reagált a zöld lámpára, az első kanyarból már harmadikként, Schumacher előtt jött ki. A németet két kanyarral később már Webber is megelőzte, de a hétszeres világbajnok visszaelőzte Grosjeant a külső íven. Schumacher öröme csak tizedmásodpercekben volt mérhető, mivel a francia Lotusa alulkormányzottá vált, a belső íven megcsúszott, és nekiment a Mercedes hátuljának. Mindketten megpördültek, és a mezőny végére estek vissza, Vettel alig tudta kikerülni az ezüst versenyautót. A világbajnok mögött ekkor már a szintén remekül rajtoló Alonso haladt. Hatalmas kavarodás kerekedett a pályán, a két Williams például egymással ütközött, az eső egyre erősebben esett.

Forrás: AFP

Az élmezőnyből elsőként a sauberes Sergio Pérez váltott extrém esőgumikra intermediate-ekről, ami kifizetődött neki, mivel a kerékcserék után a harmadik helyen találta magát. Button egy körrel hamarabb tetette föl az esőgumikat, de ez nem volt elég ahhoz, hogy Hamiltont megelőzze, ugyanis a csapattársa pont az orra elé jött ki a bokszból. A negyedik körben Grosjean a kavicságyba csúszott, ő volt az egyetlen kieső a verseny első szakaszában.

Annyira rosszak voltak a látási viszonyok, hogy a hetedik körben beküldték a Safety Cart, aztán két körrel később piros zászlóval félbeszakították a futamot. Közel egy óra várakozás után, nem sokkal fél 12 előtt indították újra a versenyt, amikor végre elállt az eső. Hamilton remekül kapta el az újraindítást. Alonso és Vettel megelőzte Webbert.

Később Button belement Karthikeyan Hispaniájába, ettől letört egy darab az első szárnyából, és kénytelen volt kimenni a bokszba, ekkor a mezőny legvégére esett vissza a múlt heti futamgyőztes. Hamilton is elvesztette az első helyet, mert a bokszban sok időt vesztett, annyi autó volt körülötte, hogy nem tudták időben visszaengedni a pályára. Alonso ekkor vette át a vezetést, és a Ferrari kíméletes gumihasználatát kihasználva meglógott az üldözők elől.

Forrás: Raslan Rahman/AFP

Rosberg közben iszonyúan lelassult, ahogy elkoptatta a Mercedes az intermediate gumikat, Vettel, Räikkönen és Webber is könnyedén ment el mellette. Schumacher is szenvedett a 12-13. helyen Hülkenberg és Kobajasi mögött. A pálya a 40. körre annyira felszáradt, hogy egy-két körön belül az összes versenyző kiállt kereket cserélni, és száraz pályára való slick gumikat tettek fel. Pérez addigra már majdnem utolérte Alonsót, de egy körrel később váltott slickekre, emiatt újra nyolc másodpercre nőtt a különbség köztük. De még ez sem jelentett gondot a mexikóinak, mert öt-hat kör alatt ledolgozta a hátrányát, ekkor folyamatosan futotta a verseny leggyorsabb köreit.

A 48. körben Karthikeyan Hispaniája kivágta Vettel hátsó kerekét, aki azonnal durrdefektet kapott, a kerékcsere után a 4. helyről Schumacher mögé, a 12. helyre esett vissza.

A végén Pérez nagy igyekezetében elkövetett egy hibát, amiért súlyos árat fizetett: a 14-es kanyarban ráment egy nedves foltra, kicsúszott, a kavicságyat is csak kevéssel kerülte el. Ekkor dőlt el, hogy már nem fogja tudni megszerezni élete első győzelmét, Alonso fellélegezhetett. A spanyol előnye a verseny végére megint elolvadt, de ez aligha zavarta a kétszeres világbajnokot, mivel pályafutása 28 győzelmét szerezte meg.

A versenyről írt részletes tudósításunkat itt olvashatják.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_2_8.html
11:41
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Rajt Hamilton megtartja a vezetést

Schumacher beragadt, meg is pördült. Grosjean feljött harmadiknak, de Webber megelőzte. Úgy tűnik, az eső jobban esik.

11:41
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

12. 26 44. kör: Alonso továbbra is lassabb

A legutóbbi körben 1,4 másodpercet kapott Péreztől, és 1,7-et Hamiltontól. Az a Ferrari pechje, hogy most már az autók száraz pályás tempója fog érvényesülni.

11:47
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Esik az eső Szepangban

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Malajziai Nagydíjról élőben készülő tudósításunkban! Eddig száraz volt az idő Szepangban, de éppen a rajt környékére vártak esőt, és láss csodát: a rajtrácson már el is kezdett szemerkélni. Ez persze az itteni éghajlati viszonyok között teljesen megszokott.

11:51
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

A McLarenek az első rajtsorban

Hamilton indulhat az első rajtkockából, őt Button és Schumacher követi. Räikkönen ötödik lett az időmérőn, de kicserélték a váltóját, így a büntetés miatt csak a tizedik helyről rajtolhat.

11:55
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

A radar szerint folytatódik az eső

Legalább néhány percig még szemerkél az eső, így a csapatoknak nagyon nehéz eldönteniük, milyen gumival rajtoljanak.

11:57
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Rosbergnek intermediate-eket javasolnak

Azt mondják neki, hogy ha így folytatódik az eső, és akár még jobban rá is kezdhet, akkor intermediate gumikon kell rajtolnia. Ebben az esetben valószínűleg el fogják halasztani a rajtot, ha túlságosan megváltoznak az időjárási körülmények.

11:59
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Button nem szeretne esőt

A Sky Sportsnak a rajtrácson nemrég azt mondta: így, hogy az első sorból rajtol, nem örülne neki, ha esne. De a Saubernél is azt várják, hogy hamarosan még jobban kezd zuhogni. A Lotus tájékoztatása szerint normál rajt lesz.

12:00
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Majdnem mindenki interen rajtol

Csak a két HRT van esőgumin, legalábbis úgy tűnik.  De la Rosa a rajtrácson ragadt, hiába indulhatott el a futamon.

12:01
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Vajon mire lesz képes a Mercedes?

Pillanatnyilag sokkal hűvösebb van, mint tegnap, a levegő és a pálya csak 28 fokos. Így valószínűleg nem kopnak majd annyira a gumik, pedig ez a gyenge pontjuk. Schumacher mindent megtesz azért, hogy visszatérése óta először dobogóra álljon.

12:05
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

1. kör Megint a két McLaren és a két Red Bull az élen

Alonso feljött ötödiknek, Räikkönen a nyolcadik helyen van. Pérez kiment a bokszba. Schumacher visszaesett a 16. helyre.

12:06
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

2. kör Hamilton majdnem ütközött Buttonnal

Az első kanyarban nagy volt a tumultus, a két McLaren kis híján összeért. Grosjean jól jött ki a dologból, de mivel valószínűleg koccant Schumacherrel, ezért most a 18. helyen van.

12:08
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

3. kör Schumacher már a 13.

A visszajátszásból látszik, hogy Grosjean hátulról meglökte a Mercedes jobb hátsó kerekét az első körben. Mindketten megpördültek, Vettel alig tudta elkerülni őket.

12:09
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

3. kör Nem áll el az eső

Az előrejelzések szerint még jó néhány percig esni fog. A célegyenesben már nagyon vizes az aszfalt, Massa és Glock már ki is állt a bokszba rendes esőgumira váltani. A radar szerint nemsokára még jobban fog esni - aki hátul van, annak érdemes kockáztatnia.

12:11
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

4. kör Grosjean kicsúszott

Elásta magát a kavicságyban. Button és Alonso azonnal kiáll a bokszba. Az előrejelzések most azt mondják, hogy még tíz percig esik. Még többen, köztük Hülkenberg, Ricciardo és a két Caterham is kiállt.

12:13
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

5. kör A tempó 6 másodperccel esett vissza

Hamilton 2:11-es kört ment legutóbb, pedig a leggyorsabb köre - a második - 2:05-ös volt. Arra panaszkodik, hogy az autója felúszik a vizen. Button az esőgumikon könnyedén megelőzte a még mindig intermediate-en köröző Schumachert.

12:14
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

6. kör Az élről is kiállnak a bokszba

Most már gyakorlatilag mindenki - beleértve Hamiltont, Webbert, Vettelt - kiállt esőgumikért.

12:15
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

6. kör Hamilton megtartotta a vezetést

Hiába váltott Button egy körrel korábban esőgumikra, Hamilton éppen elé tudott visszaérkezni. Mögöttük a harmadik helyen Pérez van a Sauberrel - neki megtérült, hogy már az első körben esőgumikra váltott.

12:16
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

7. kör Safety Car

Nem túl meglepő módon pályára küldték a biztonsági autót. Button a rádión azt mondja, hogy az utolsó szektor olyan, mint egy tó.

12:18
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

7. kör Karthikeyan a 10. helyen

A sorrend Hamilton, Button, Pérez, Webber, Alonso, Vettel, Vergne, Massa, Rosberg, Karthikeyan.

12:19
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9. kör 83%-os a páratartalom

A szélsebesség mindössze 0,6 m/s, ami nem túl előnyös, mert így nagyon lassan mozognak a felhők.

12:20
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

8. kör Vettel kicsúszott

A Safety Car előtti visszajátszásból látszott, hogy miután Vergne-t megelőzte, kicsúszott a pályáról. Ráadásul Webber mögött várnia kellett a bokszban is, ezért visszaesett a 6. helyre, Alonso mögé. Jól jött ki a helyzetből a már a harmadik körben esőgumikra váltó Massa is, aki a 8. helyen áll Rosberg előtt. Räikkönen a tizenharmadik.

12:21
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

8. kör Zuhog az eső

Dörög és villámlik, több kommentátorfülkében elment az áram. A csapatok egy kicsit összezavarodtak, mert a hivatalos időmérő monitoron egy ideig piros zászló szerepelt. Hamiltonnal közlik a rádión, hogy még harminc percen keresztül folytatódhat ez az időjárás.

12:24
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9. kör Vergne nem váltott esőgumikra

Még mindig intermediate-eken van kint. Ez még be is válhatott volna neki, ha a Safety Car elég sokáig van kint a pályán ahhoz, hogy valamennyire felszáradhasson az aszfalt.

12:25
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9 .kör A versenyt megszakították

Piros zászlóval leintették, ami teljesen logikus egy ilyen helyzetben, amikor fél órán át kellene a Safety Car mögött körözni teljesen értelmetlenül.

12:26
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9. kör Vergne húzása bevált

A rajtrácson kereket cserélhet majd, ahogyan például tavaly Monacóban láthattuk. Így megtarthatja a 7. helyét, nem bukott semmit azzal, hogy intereken maradt.

12:28
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9. kör Grosjean úgy érezte, Schumacher kilökte

Ahogyan a múlt héten Maldonadóval, megint nem ő volt a hibás, ami abból a szempontból érdekes, hogy a Mercedes volt előrébb, és kint volt a rázókövön.

12:32
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9.kör Az egyetlen kieső Grosjean

A borzasztó körülmények ellenére senki más nem végezte a pálya szélén egyelőre, de Schumacher, Räikkönen és Senna sokat vesztett. Számukra az a megnyugtató, hogy még 47 kör hátra lesz a versenyből, tehát sokat be tudnak majd hozni lemaradásukból. Senna egyébként az utolsó helyen áll. Nyertesek: Pérez, Vergne, Karthikeyan és de la Rosa. A HRT-knek egyértelműen bejött, hogy az esőgumikon rajtoltak.

12:36
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9.kör Folyó lett a pályából

A lejtős részen szó szerint egy nagy sávban folyik lefelé a víz. Az eső továbbra sem állt el, viszont ha ezek a felhők elvonulnak végre, utánuk nem jönnek újabbak.

12:37
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9.kör A két Williams is ütközött

A visszajátszásból látszik, hogy Senna összekoccant Maldonadóval, így esett hátra, mert meg is pördült. Mindez Räikkönen előtt történt.

12:38
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

9.kör Hamilton döntött úgy, hogy tovább marad interen

Jonathan Neale, a McLaren ügyvezetője most mondta el a Sky Sportsnak, hogy Buttont azután hozták ki esgőumikért, hogy az előző körben Massa is kiállt. De Hamilton úgy érezte, a körülmények között még elboldogul az interekkel, ezért maradt kint.

12:42
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Milyen jégkrémet egyen Räikkönen?

A Lotus ezt kérdezi a Twitteren. A nagyobb csapatok, például a McLaren szabályos kis sátrat emeltek az autó fölé, hogy ne essen rájuk az eső. A kisebbek maradtak az olcsó megoldásnál, az esernyőnél.

12:45
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

A versenyzők megpróbálják elütni az időt

Rosberg cipőt cserél, Hülkenberg egy sportbíróval cseveg, Vergne-nek az egyik szerelője mutogat valamit. Sokan a bokszépület alatt kerestek menedéket az eső elől. Vettel viszont még mindig az autójában ül. Az eső egyelőre nem csillapodik, a levegő és az aszfalt hőmérséklete is csökkent 2-3 fokot.

12:48
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Idén négyórás limit van

Egy új szabály szerint (amelyet a tavalyi Kanadai Nagydíjból okulva vezettek be) a nagydíj teljes időtartama maximum négy óra lehet, tehát kettőig mindenképpen vége lesz a versenynek. Ha a versenyzők nem teljesítik a táv legalább 75 százalékát, tehát 42 kört, mindenki csak félpontokat kap. Ha most leállítanák a versenyt, Karthikeyan kapna fél pontot. A probléma az, hogy Szepangban hamarosan délután öt óra van, és nemsokára szürkülni kezd.

12:51
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Elállt az eső?

A Sky Sports szerint a bokszutcánál már nem esik. Vettel Alonsóval beszélgetett, hevesen gesztikulálva egy esernyő alatt. Az elég csapzottnak tűnő Räikkönen hamiskás mosollyal áll a szerelői között.

12:52
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Haug szerint helyes volt leállítani a versenyt

A BBC-nek azt mondja: "Nagyon jól tették, hogy megszakították a versenyt - ilyen körülmények között lehetetlen vezetni, meglátjuk mi lesz, mert körülbelül egy óra múlva besötétedik. Michael nem rajtolt fantasztikusan, de utána jól visszakapaszkodott az után, hogy hátulról nekimentek." A Skynak hozzátette, hogy reméli, Schuhmacher itt is meg tudja ismételni azt, amit tavaly Kanadában csinált.

12:58
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik a pálya állapotát

Az orvosi autót körbeküldték, hogy megnézze, mennyi a víz az aszfalton. A Lotus a Twitteren azon poénkodik, hogy megpróbálja-e visszaküldeni a versenybe Grosjeant. Hozzáteszik, hogy bár ezt nem lenne szabad, az esőfüggöny mögé bújva talán sikerülhet nekik. Egyes helyeken még mindig szemerkél.

13:00
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Elértük az egy órát

Hatvan perce ketyeg az óra. Alonso közben Webberrel suttog valamit.

13:01
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Negyed óra múlva indítják újra a versenyt

A Safety Car mögül fog rajtolni a verseny, és előírták, hogy mindenkinek esőgumikon kell majd rajtolnia. Ezt a szabályt azok után hozták, hogy a Ferrari Fujiban egyszer intereken próbált startolni a Safety Car mögül, de pórul járt.

13:03
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Button elment teázni

A Sky Sports szerint a McLaren motorhome-jában kihasználta az időt egy kis teázgatásra Martin Whitmarshsal. Schumacher és Massa a célegyenes menti fal mellett üldögélve csevegett. Vettel komoran bámul maga elé.

13:05
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb zivatar jön?

A BBC Five meteorológusa szerint észak-északnyugatra újabb esőfelhők gyülekeznek, amelyek közel haladhatnak el a pályához.

13:06
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Grosjean

"A csapatunk fantasztikusan rajtolt, sajnos azonban Michael Schumacher nekem jött a 4-es kanyarban, és ettől megpördültem. A versenyemnek ezzel lőttek. Az 5-ös kanyarnál az autóm felúszott a vízre - nem tehettem semmit. Előtte Räikkönennel koccantam. Ennyi történt, balszerencsések vagyunk". Viszont a jelenleg a BBC szakértőjeként dolgozó Jaime Alguersuari másképp látta: "Michael nem tehetett volna semmit, a 4-es kanyarban a gázon állt, már kifelé gyorsított, amikor Romain hátulról egyszerűen belement. Teljesen egyértelmű, hogy kinek a hibája volt, de biztos vagyok benne, hogy Romain vissza fog vágni."

13:10
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Fry szerint még vizes a pálya

Nick Fry, a Mercedes vezérigazgatója azt mondja, bár a bokszutca környékén biztató a helyzet, a pálya más részein még áll a víz. Ezért Whitingnak nagyon alaposan mérlegelnie kell, hogy mikor indítja el a versenyt.

13:11
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

A versenyzők visszaültek az autóba

Már csak három perc van az újraindításig, a versenyzők felkészültek az újraindításra. Rosbergnek azt mondták, hogy nem várható heves eső, de nagy kérdés lesz, hogy mikor érdemes interekre váltani majd.

13:13
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönennek KERS-hibája van

A Sky Sports szerint megint nem működik a hibrid rendszer az autójában.

13:15
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

10. kör: Újraindítás

Az autók a Safety Car mögött nekivágnak a verseny 10. körének. Egyelőre nem tudjuk, hogy a Safety Car mennyi ideig marad a pályán. Mivel helyi idő szerint már negyed 6 van, nem valószínű, hogy a verseny mind az 56 körét be tudják fejezni. 42-ig csak fél pont jár.

13:17
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

10. kör: Borzasztóak a látási viszonyok

A belső kamerás felvételek alapján a pilóták, ahogy az ilyenkor lenni szokott, nem látnak semmit, csak a sűrű vízfüggönyt.

Forrás: Prakash Singh/AFP

13:20
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

11. kör: A sorrend az újraindítás előtt

Hamilton, Button, Pérez, Webber, Alonso, Vettel, Vergne, Massa, Rosberg, Karthikeyan. Räikkönen a 13., Schumacher a 15. helyen áll.

13:21
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

12. kör: Räikkönen szerint nincs túl sok víz a pályán

A Lotusnak azt mondja rádión, hogy nincs sok tócsa, ahol felúszhatnak az autók, ez biztató. A csapatok most azt mérlegelik, hogy mikor váltanak intermediate-re, de a Safety Car mögött természetesen még nem lehet kereket cserélni. A szerelők óriás hajszárítókkal próbálják felszárítani az aszfaltot a garázsok előtt, hogy a bokszkiállásoknál az autók könnyebben tudjanak megállni és elindulni.

13:24
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

13. kör: A kör végén újraindítják a versenyt

Közben kiderült, hogy a sportfelügyelők vizsgálják de la Rosát, mert az első rajtnál a szerelők túl sokáig maradtak az autójánál. Ebben a pillanatban meg is kapta érte az áthajtásos büntetést.

13:25
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

13. kör: Sokan interekre váltanak

Köztük Button, Rosberg, Räikkönen is. Alonso megelőzte Webbert, sőt Vettel is, de őt visszaelőzte.

13:28
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

14.kör: Hamilton kijött a bokszba

Így Pérez vezet, aki 2:04.969-cel meg is futotta a leggyorsabb kört. Ez fél másodperccel jobb, mint amire a rajt után Hamilton képes volt. Óriási tumultus a bokszban, Hamilton visszaesett Alonso és Button mögé.

13:30
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

15. kör: Hamilton rengeteget vesztett

Túl későn állt meg a garázs előtt, aztán nem tudták kiengedni, mert kijött Massa. Button pedig Karthikeyan előzése közben nekiment a HRT-nek, és elvesztette a szárnyának egyik felét. Ki is megy a bokszba.

13:32
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

16. kör: Alonso vezet

Megelőzte Pérezt, aki csak most, a 15. kör végén volt kint a bokszban, akárcsak Vettel. Rosberg feljött a negyedik helyre, hála annak, hogy korán váltott interekre.

13:33
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

16. kör: A sorrend

Alonso, Pérez, Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Webber. Button a 21. helyre esett vissza.

13:35
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

18 .kör: Schumacher sokat vesztett

Azzal, hogy nem mehetett ki Rosberggel egyszerre interekért az újraindítás után, beragadt, és jelenleg 13. helyen van, Kobajasit üldözi. Három másodperccel lassabbak Alonsónál körönként. Közben Buttoné a leggyorsabb kör, 2:00.936-tal.

13:37
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

19 .kör: Pérez távolodik Hamiltontól

Körönként majdnem egy másodperccel gyorsabb nála, már 5,6 másodperc az előnye vele szemben. Közben Schumacher megelőzte Kobajasit, aki a középső szektorban hibázott.

13:38
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

19. kör: Ricciardo megelőzi Sennát

Aki a 14. helyen volt, és ő maga is próbálta támadni Kobajasit.

13:39
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

20. kör: Engedélyezték a DRS-t

Rosberg feltartja Vettelt, több mint két másodperccel lassabbak Alonsónál.

13:41
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

20. kör: Räikkönen támadja Vettelt

Aki nem tud előrejutni Rosberg miatt. Ugyanolyan tempót megy a negyediktől a tizenharmadik helyezettig szinte mindenki.

13:42
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

21. kör: Kobajasit ketten is megelőzik

Senna és előtte Ricciardo is elmegy a szenvedő sauberes mellett, aki ezúttal nem tudja megcsillogtatni előzési képességeit. Button arra panaszkodik a rádión, hogy nem tudja rendesen használni az első gumikat. Mondják neki, hogy tolja előrébb a fékerőelosztást, de arra panaszkodik, hogy egyszerűen nincs tapadás. Az utóbbi körökben már marad le Maldonadótól, aki a 19. helyen van. Button jelenleg 1,3 másodperccel lassabb Hamiltonnál, aki a 3. helyen van.

13:45
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

22. kör: Alonsóé a leggyorsabb kör

2:00.921 alatt teljesíti, további 6 tizedet verve Pérezre. Közben Vettel elragadta a 4. helyet Rosbergtől, jól kihasználva a DRS-t.

13:47
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

23. kör: Räikkönen is támadja Rosberget

Glocknak szólnak a rádión, hogy kímélje a gumikat, mert még jöhet újabb eső. Räikkönen el is ment Rosberg mellett, ugyanúgy a célegyenesben. A Mercedes most érdekes módon nem gyors a célegyenesben.

13:49
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

25. kör: Alonso előnye már hat másodperc

Pérezzel szemben, aki viszont további nyolc másodperccel megy Hamilton előtt. Button feladta a gumikkal folytatott küzdelmét, és kiállt a bokszba egy újabb szett interért. Pedig általában éppen arról híres, hogy kíméli a gumikat, de most nem jött össze neki. Webber is megelőzte Rosberget, a Mercedes megint nem az igazi. Senna az imént megelőzte Schumachert, akit Hülkenberg feltartott.

13:51
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

25.kör: Pérezé a leggyorsabb kör

2:00.139 alatt teljesíti, a Mercedes teljesen védtelen: Rosberget és Schumachert is kívülről egyszerűen körbeautózta Webber és Senna. Most már két-három másodperccel lassabbak, mint a többiek.

13:53
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

27. kör: Massa kicsúszik

Di Resta megelőzi, és Vergne is támadja, holott épp az imént szóltak neki, hogy támadja Rosberget, aki szenved a gumikkal. Senna megelőzte Hülkenberget is.

13:54
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

27. kör: Rosberg kiállt a bokszba

A Mercedes megint agyonkoptatta a gumikat, Button ellenben jól kihasználja az intereket, és 1:58.329-el megfutja a verseny eddigi legjobbját.

13:56
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

28. kör: Massa kimenekül a bokszba

Senna épp előzte az utolsó kanyarban, de neki jobb ötlete volt, és kiment új interekért. Alonso még vígan elboldogul a régi szettel, bár most már kicsit lassabb Péreznél és Hamiltonnál. A célegyenes környékén megint szemerkél az eső.

13:57
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

29 .kör: Lecserélték Kovalainen első szárnyát

Ez kicsit korábban történt ugyan, de egy kicsúszást követően volt szükség rá. Jelenleg a 21. helyen áll, miközben Petrov a 14. Maldonado és Rosberg között.

13:58
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

29. kör: Kobajasi utolérte Schumachert

A német még nem volt kint új interekért, de most kezd megtérülni, hogy a Sauber kíméli a gumikat: Kobajasi, aki előzőleg lemaradt Schumachertől, most újra utolérte, és hamarosan támadhatja. Schumacher egyébként még mindig egyéni legjobb köröket fut, de 2-3 tizeddel lassabb Hülkenbergnél.

14:00
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

30. kör: Kobajasi körbeautózza Schumachert

A Mercedes a kigyorsításnál is szenved, de tapadása sincs elég. Kobajasi, ahogy az előbb Senna, egyszerűen kívülről elment a Mercedes mellett.

14:01
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

31. kör: Webber támadja Räikkönent

Újabb eső jöhet, a 3-as kanyar irányából várják körülbelül tíz perc múlva. Pérezé a leggyorsabb kör, 7, 4 másodperccel van Alonso mögött, de viszonylag biztonságos, 7,7 másodperces az előnye Hamiltonnal szemben. Immár Kobajasié a leggyorsabb kör: a Sauberek életre kelnek, ahogy a többieknek fogynak a gumijaik.

14:05
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

32. kör: Pérez 7 tizedet ver Alonsóra

1:56.538-as kört fut, így már csak 6,7 másodperc a hátránya a Ferrarihoz képest.

14:08
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

34.kör: Button utoléri Massát

Ez elég siralmas a brazil szempontjából, hiszen a brit négyszer járt a bokszban, eggyel többször, mint ő. Schumacher közben érdekes módon magára talált, és most már ugyanolyan tempót megy, mint Rosberg a sokkal újabb gumikon.

14:09
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

35. kör: Pérez tovább csökkenti a hátrányát

Egy újabb leggyorsabb körrel 5,7 másodperce faragja le Alonsóhoz képest. Hamiltonnal szemben már 9, 4 másodperc az előnye.

14:10
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

35. kör: Button megelőzi Massát

Az első kanyarban a Ferrari és a McLaren enyhén talán össze is ért. Pérez, aki egyébként ironikus módon éppen a Ferrari kiszemeltje, már öt másodpercen kívül van Alonsóhz képest. Ha a Sauber jól taktikázik, vagy elkezd esni megint az eső, akár a győzelemre is lehet esélye. Hamiltonnak esélye sincs tartani a lépést Pérezzel.

14:13
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

37. kör: A Ferrarinak nagy dilemmája van

Ha tovább csökken a különbség, muszáj lesz kihívniuk Alonsót, hogy korábban váltson friss gumikra, csakhogy ez visszaüthet, ha utána elkezd esni az eső, és például esőgumikra kell váltani. Egyébként is Alonso valószínűleg a negyedik hely köré jönne vissza bokszkiállása után, és lehet, hogy Vettel feltartaná. Pérez most annak ellenére 7 tizedet vert megint Alonsóra, hogy a spanyol is megfutotta egyéni legjobbját.

14:15
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

38. kör: Rosberg megint agyonkoptatta a gumijait

Schumacher még az eredeti intereket használja, mégis egy másodperccel gyorsabb Rosbergnél, aki azóta már cserélt kereket.

14:16
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

38. kör: Ricciardo slickekre vált

Közben Alonso előnye 2,3 másodpercre csökkent. De Buttonnak szólnak, hogy nem kap új gumikat, mert újra eső jön - akkor a Toro Rosso hiába kockáztatott.

14:18
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

39. kör: Massa is slickekre vált

Ricciardo 3-4 másodperccel gyorsabb máris a slickeken, mint az élboly, ezért Webber, di Resta, Senna és Schumacher is kimegy a bokszba slickekért.

14:20
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

40. kör: Ricciardo öt másodperccel gyorsabb

1:49.800-as kört ment, négy másodperccel gyorsabbat, mint Pérez. Alonsót is kihívták a bokszba slickekért. Ezzel Pérez és Hamilton rengeteget bukhat.

14:22
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

41. kör: Pérez és Hamilton is a bokszban

A mexikói ezzel elég sokat bukott, de még így is Alonso mögé érkezett meg. Webber már 1:45.975-ös kört futott. Maldonado 1:43.967-es kört futott, három másodpercet verve Schumacherre, akit útközben simán megelőzött.

14:24
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

43. kör: Alonso ismét vezet

Pérez körülbelül öt és fél másodpercet bukott azzal az egy körrel, amikor nem állt ki. A sorrend egyébként mögöttük nem változott: Hamilton, Vettel, Webber és Räikkönen követi őket.

14:27
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

44. kör: Senna előzi di Restát

Elragadja tőle a hetedik helyet, és üldözőbe veszi az alig egy másodperccel előttük haladó Räikkönent. Pérez rohamléptekben közeledik Alonsóhoz, amikor még 12 kör van hátra. Lesz itt nagy csata.

14:32
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

47. kör: Kobajasi a bokszban

Miközben az egyik Sauber a győzelemért küzd, a másik kiáll. Vettel defektet kap, a bal hátsó kereke elrongyolódik, kénytelen kimenni a bokszba. Így valószínűleg pontot sem fog szerezni. Úgy tűnik, hogy Karthikeyan hátulról nekiment, és kivágta a kereket.

14:35
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

49. kör: Pérez DRS-sel támadja Alonsót

A célegyenesben már nyithatta a DRS-t, hét körrel a verseny vége előtt már ilyen közel van hozzá. Vettel a 12. helyre, Schumacher mögé esett vissza.

14:37
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

50. kör: Alonso egyelőre jól védekezik

Szólnak Pérezre, hogy szükségük van a második helyre, ne kockáztasson. Ez vajon burkolt üzenet, hogy ne támadja a Ferrarit? A 14-es kanyarban lecsúszott a nedves rázókőre, és kiment a bukótérbe, úgyhogy a dolog meg is oldódott: ismét öt másodperccel van Alonso mögött. Räikkönen megfutotta a leggyorsabb kört.

14:40
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

51.kör: Maldonado és Hülkenberg üldözi Vergne-t

Egy másodpercen belül vannak a Toro Rossóhoz képest. Schumacher jön fel rájuk, de már nem lesz elég ideje ahhoz, hogy megelőzze őket.

14:41
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

53. kör: Csak két kieső van

Kobajasi hat körrel ezelőtt feladta a küzdelmet, de így is hihetetlen, hogy egy ilyen eseménydús versenyen csupán ketten nem érnek el a célba.

14:44
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

54. kör: Megint Räikkönené a leggyorsabb kör

1:40.722-es körrel, de 14 mésodperccel van Webber mögött, úgyhogy a finn már csak saját szórakozására autózgat. Közben Rosberg utolért Buttont, aki a 14. helyen van - merőben szokatlan, hogy egy Red Bull, egy McLaren, egy Mercedes és egy Ferrari ennyire hátul van.

14:46
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

55. kör: Maldonado megint kiesik

Valamilyen műszaki hibája van, az autója füstöl, ki is hívják a bokszba. Hihetetlen, hogy Ausztráliában az utolsó körben, a 6. helyről kicsúszott, most meg egy műszaki hiba fosztotta meg a pontjaitól.

14:47
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

56. kör: Vettel is kiáll

Szólnak neki a rádión, hogy menjen ki a garázsba, ne fejezze be a versenyt. Azt mondják neki, hogy állítsa le az autót.

14:49
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

56. kör Alonso megnyeri a Malajziai Nagydíjat

Pálafutása 28. győzelmét aratja. Peter Sauber könnyezve pacsizik a szerelőkkel, Pérez második helyén elérzékenyülve. Rosberg az utolsó körben megelőzze Buttont. A McLaren sehol sem volt, Alonsónak már előkészítették a pitboardot, rajta a felirat: Magico.

14:50
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen visszatérése utáni első pontjait szerzi

A finn ötödik lett. Vergne a nyolcadik helyével élete első pontjait szerezte meg. Senna is örülhet a 6. helyért kapott első williamses pontjainak.

14:53
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Örömünnep a bokszutcában

Alonsót és Pérezt éltetik a Ferrari és a Sauber szerelői - nem sokan fogadtak volna arra, hogy ők ketten a dobogóra állhatnak.

14:55
március 25, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso vezeti a bajnokságot

A spanyolnak 35 pontja van, Hamiltonnak 30, Buttonnak pedig további öt pont a lemaradása.