Több csapat is megkereste a Williams új névadó szponzorát

Forma-1, Williams, festésbemutató, ROKiT, Jonathan Kendrick, Claire Williams
(L to R): Jonathan Kendrick (GBR) ROK Group Chairman with Claire Williams (GBR) Williams Racing Deputy Team Principal. Williams Racing Livery Unveil. Monday 11th February 2019. Williams Racing Headquarters, Grove, England
Vágólapra másolva!
A Williams új névadó szponzorának társalapítója már a csapat első versenyén is ott volt 1978-ban, barnamártás-imádatát pedig cselesen használta ki a csapatfőnök Claire Williams ahhoz, hogy bebiztosítsa a támogatói szerződést az istállónak.

A Williams a McLarennel karöltve a Forma-1 két utolsó mohikánja, azaz a két utolsó privát csapat, amely továbbra is önerőből próbál boldogulni, az utóbbi időben inkább kevesebb, mint több sikerrel. Előbbi gárda fennállása egyik legrosszabb idényét produkálta 2018-ban, az idei szezont pedig újrakezdésnek tekinti, amelyben reményei szerint elkezd kilábalni a gödörből, és amelyet egy korábban soha nem használt színeket felvonultató festésbemutatóval kezdett meg. A teljesítmény javításához a Martinit váltó névadó szponzor, a ROKiT telekommunikációs cég lehet a segítségére, amelynek elnökét kis túlzással egy üveg barnamártás győzte meg arról, hogy támogassa a grove-iakat.

Jonathan Kendrick és Claire Williams az új festés bemutatóján Forrás: Williams Racing

A ROKiT társalapító Jonathan Kendrick nagy rajongója a HP Sauce nevű barnamártásnak, aminek Claire Williams csapatfőnök szerint szerepe volt abban, hogy megnyerték maguknak a telekommunikációs céget.

Természetesen azért másnak is szerepe volt a felek által csak „hosszú távra" szólónak titulált partnerségben.

Kendrick felfedte, hogy több csapat is érdeklődött a ROKiT iránt, ő azonban büszke rá, hogy britként egy tradícionális brit csapatot szponzorálhat.

„Három vagy négy másik Forma-1-es csapat is megkeresett minket, amikor rájöttek, hogy a piacon vagyunk. Az ok, hogy a Williamst választottuk az, hogy brit, én is brit vagyok, ahogy a cégem is az. Imádom a tényt, hogy a Williams név sokkal régebb óta van kiírva a garázs fölé, mint azoké a csapatoké, akik többé már nincsenek, mint például a Tyrell, a Lotus, a BRM, a Copper, vagy a Brabham. A Williams még mindig áll, ez is egy ok volt. A másik ok pedig ez a hölgy itt, Claire. Nagyszerű találkozónk volt, beavatott a víziójába, a szenvedélyébe, a motivációjába és a stratégiájába. Nagyjából 45 perc után azt mondtam, hogy benne vagyok."

Claire Williams és a ROKiT társalapítója hamar megtalálta a közös hangot Forrás: Williams Racing

A sors érdekes játéka, hogy Jonathan Kendrick ott volt a Williams történetének első versenyén, az 1978-as Argentin Nagydíjon, méghozzá Alan Jones gumijait felügyelte. „20 éves koromban a Goodyear mérnöke voltam Wolverhamptonban, ahol az összes versenygumit gyártották a Forma-1-es csapatoknak, valamint ahol születtem – mesélte a csapat idei festésének bemutatóján. – 1978-ban elküldtek, hogy felügyeljem az új csapatot Buenos Airesben.

Egy álmom vált valóra, nagyon büszke vagyok rá, hogy itt lehetek."

Elgondolkodtak a hagyományos festésen

Az elmúlt években a Martini határozta meg a grove-iak arculatát, előtte azonban sokáig a hagyományos festésüket, a tengerészkék-fehér kombinációt használták. Claire Williams elmondta, hogy felmerült, hogy visszatérjenek ehhez a színsémához, ők azonban előremutatóak akartak lenni. „Sokat foglalkoztunk az idei festéssel, mindent házon belül csináltunk, nagyon jó a kreatív csapatunk.

El akartam távolodni ettől és meg akartam mutatni a világnak, hogy egy friss, újjáélesztett brand vagyunk. Az, ha visszatérünk a tradícionális színeinkhez, nem ezt az üzenetet közvetítette volna."

Frank Williamsnek is bejött az új festés Forrás: Williams Racing

A ROKiT színei a fekete és a vörös, így elsőre Kendrick is meglepődött a világoskék-fehér kombináción, a látványterveket látva azonban egyből beadta a derekát. „Claire azt mondta, hogy kék lesz, én pedig nem igazán értettem ezt. Azt mondta, »itt van egy fekete, egy vörös és egy fehér változat, de nézd meg a kéket.« Úgyhogy lementem, megláttam ezt a gyönyörű autót és azt mondtam, hogy »ebben is benne vagyok.«"

Claire Williams viccesen megjegyezte, hogy az állásával játszott, és egy kicsit tartott attól, hogy édesapjának, a csapatot alapító Frank Williamsnek nem fog tetszeni a rendhagyó dizájn, azonban kellemesen csalódnia kellett.

„Frank imádta. Talán meglepő ezt hallani, de így van – mondta Claire Williams. – Kicsit ideges voltam, amikor megmutattam neki, mert nagyon hagyománytisztelő és védelmezi a tengerészkék és fehér színeket, de megértette az érveimet, hogy ezzel egy nagyon világos üzenetet közvetíthetünk a világ felé arról, hogy hol állunk vállalatként jelenleg. Teljes mértékben támogatja, valamint még mindig itt vagyok, ha nem tetszett volna neki, talán kirúg."