A Közel-Keletről kapott gyomrost az F1 jogtulajdonosa

Forma-1, Bahreini Nagydíj, 2018
Ferrari's German driver Sebastian Vettel leads around a corner at the start of the Bahrain Formula One Grand Prix at the Sakhir circuit in Manama on April 8, 2018. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Még az ág is húzza az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediát, amelynek nem elég, hogy a csapatokkal és a promóterekkel kell hadakoznia, most még egy jelentős bevételt hozó szerződésének meghosszabbítása is kudarcba fulladt.

Nem a legjobb napjait éli a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media, a nagydíjrendezők felől érkező támadás mellett a 2020 végén lejáró kereskedelmi szerződések meghosszabbítása, valamint a várhatóan 2021-ben életbe lépő reformok is nagy nyomást helyeznek rá. Ennek tetejébe a Bloomberg információi szerint jelentős veszteség érte a Libertyt, miután a Forma-1-et a Közel-Keleten és Észak-Afrikában közvetítő beIN Sports nem hosszabbította meg együttműködését, köszönhetően nagyrészt a Perzsa-öbölben hatalmas mértéket öltő kalózközvetítéseknek. Becslések szerint a katari tulajdonú beIN-től a Liberty közvetítési jogok jelentette bevételének 7%-a érkezett, és nem tűnik valószínűnek, hogy találnak olyan partnert a régióban, aki ehhez hasonló összeget fizetne a jövőben.

Többek között a Bahreini Nagydíjat sem a katari beIN csatornáján követhetik ezentúl a közel-keleti F1 rajongók Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A beIN Sports világszerte több mint 18 országban, összesen 10 nyelven közvetít számos sportágat, közöttük a spanyol, az olasz, a francia és a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot, elnöke pedig a Paris Saint Germain futballklub elnöki tisztségét is betöltő Nasszer al-Kelaifi. A tévétársaság 2014 óta sugározza az F1-es futamokat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ötéves szerződése a tavalyi év végén járt el.

A beIN Sports a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő forrása szerint a csalódást keltő nézőszámok mellett

a Perzsa-öbölben tapasztalható kalóztevékenység, pontosabban az azt tétlenül tűrő Liberty miatt nem kívánta meghosszabbítani az Ampere Analysis szerint 5 évre 30 és 40 millió dollárt hozó szerződését.

Tom Keaveny, a beIN Sportsot tulajdonló beIN Media Group ügyvezető igazgatója szerint már két éve figyelmeztették a Libertyt, hogy

a szaúd-arábiai beoutQ engedély nélkül, gyakorlatilag ingyen sugározza a Forma-1-et a Perzsa-öbölben, ezzel jelentős károkat okozva a beIN-nek,

az F1 jogtulajdonosa csak látszólagos intézkedéseket tett, valójában pedig nem lépett fel a jogsértés ellen.

Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója aligha repesett az örömtől a beIN visszalépése miatt Forrás: DPPI/Florent Gooden

„A jogtulajdonos álláspontja a beoutQ kalózkodásával kapcsolatban – más szavakkal,

– kritikus tényező számunkra, amit ezentúl számításba veszünk az ajánlattételnél” – mondta Keaveny, ami magyarul azt jelenti, hogy a beIN nem hajlandó a jövőben dollártízmilliókat fizetni a közvetítési jogokért, amiért a Liberty nem lépett fel az őket károsító beoutQ ellen.

A Liberty tavaly júniusban közleményt adott ki, amelyben azt mondta, hogy „a Forma-1 nagyon komolyan veszi a szellemi tulajdon megsértését”, és megteszik a megfelelő lépéseket.

Úgy néz ki, hogy nem tettek eleget ahhoz, hogy meggyőzzék a beIN-t a folytatásról.

A beoutQ 2017-ben tűnt fel a színen azok után, hogy Szaúd-Arábia és szövetségesei diplomáciai és kereskedelmi bojkottot hirdettek Katar ellen a terrorizmus pártolásával vádolva őket.

A beIN kieséses okozta 7%-os veszteséget nem valószínű, hogy az új partner teljes egészében visszahozza a Libertynek Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A szaúdi kormány ugyan tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a beoutQ-val, és azt állította, hogy harcol a kalózkodás ellen, a beoutQ csatornái mégis a rijádi Arabsat hálózatán keresztül jutnak el az emberekhez.

Richard Broughton, az Ampere Analysis szakértője szerint

a beIN által fizetett összeg a Liberty közvetítésekből származó bevételeinek 7%-át tette ki, ami jelentős kiesést jelent

azt nézve, hogy nem valószínű, hogy a katari társaság helyébe egy hasonlóan jól fizető cég lépne. „A közel-keleti társaságok nagy nyomás alatt vannak a kalózkodás és a kevés néző miatt ahhoz, hogy magas összeget fizessenek” – mondta Broughton.

A Forma-1 egy szóvivője azt mondta a Bloombergnek, hogy a szerződés véglegesítésének fázisában tartanak a régió közvetítési jogait illetően egy új partnerrel.