Bottas kiheverte a tavaly kapott pofonokat

Forma-1, Valtteri Bottas
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2018, Grand Prix of Abu Dhabi, World Championship;2018;Grand Prix;Abu Dhabi, #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas), 23.11.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Mercedes finn pilótájának nagyon rosszul sikerült a 2018-as szezon, amelynek végére minden szempontból kifacsartnak tűnt, és nem nagyon tudta pozitívan szemlélni a jövőt. Lewis Hamilton csapattársának azonban jót tett a téli szünet, mostanra már újra a régi.

Valtteri Bottas a jelek szerint feltöltődött a téli szünet alatt, és maga mögött hagyta a 2018-as szezon okozta frusztrációt és csalódottságot. Lewis Hamilton csapattársán az Abu-dzabi Nagydíj után addig nem látott kedvtelenség tükröződött, akkor azt mondta, sok mindent át kell gondolnia a téli szünet alatt, ugyanakkor biztos benne, hogy idővel túllendül a nehézségeken. Neki lett igaza, mostanra ugyanis már pozitívabban látja a dolgokat, és alig várja, hogy kezdődjön az új szezon.

Bottas feltöltődött Forrás: Picture-Alliance/AFP

Bottast tavaly a szerencse sem segítette, mivel annak ellenére, hogy erősen kezdte a szezont, Kínában és Azerbajdzsánban is nyert helyzetből veszített. Ezután is előfordult, hogy önhibájából esett el a jó eredmény elérésének lehetőségétől, Ausztriában műszaki hiba hátráltatta, Franciaországban pedig Sebastian Vettel torpedózta meg a rajtnál. Az év második felére összeszedett ponthátránya azt eredményezte, hogy a Mercedes a világbajnoki címért harcoló Hamilton szolgálatába állította, így pedig újabb lehetséges győzelmet bukott el, ezúttal Szocsiban.

A szezonzáróra teljesen kedvét vesztette, megtörten nyilatkozott az újságíróknak, mostanra azonban kielemezte a történteket, és újult erővel veti bele magát az idei küzdelmekbe.

„Nagyon boldog vagyok, hogy jön az új szezon, mert 2018 nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Volt némi kritika a tavalyi év néhány pontján, ez azonban pozitívumként hatott rám, mert extra löketet adott – nyilatkozta a Mercedes honlapjának. – Mindenből igyekeztem tanulni, ami tavaly történt, hogy erősebben térhessek vissza.

Erre építhetek 2019-ben."

Tavaly nagyon kikapott Hamiltontól Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Tavaly az év végére óriásira duzzadt a pontkülönbség közte és Hamilton között, az ötszörös világbajnok 408 egységével és 11 futamgyőzelmével szemben Bottas mindössze 247 pontot gyűjtött, versenyt pedig nem nyert.

Utóbbit Mercedes-pilóta a 2012-es szezon óta nem mondhatott el magáról.

Most azonban tiszta lappal kezd a mezőny, ami felvillanyozza a finnt, aki szerint a Mercedesnél dolgozók is készen állnak, nem tűnik úgy, hogy belefásultak volna a folyamatos sikerekbe. „Izgatott vagyok amiatt, hogy mindenki nulla ponttal indul. Mindannyian ugyanonnan kezdünk, 2019 pedig bármit hozhat, ami izgalmas.

A gyárban olyan, mintha semmi sem változott volna azokban a hetekben, amelyekben nem voltam ott. Mindenki ugyanolyan keményen dolgozik, mint ezelőtt. A szabályváltozások mindig kérdőjeleket vetnek fel, de garantálhatom, hogy az emberek megtettek, és ezután is meg fognak tenni mindent az új autóval."