Vágólapra másolva!
Ahogy előre jelezte, Valtteri Bottas óvatosan kezdett az Arctic Lapland Rallyn, a végére azonban annyira belejött, hogy szakaszt is nyert.

Jól sikerült Valtteri Bottas ralis debütálása, a Mercedes pilótája az összetett ötödik helyén zárt az Arctic Lapland Rallyn, és még egy szakaszgyőzelem is összejött neki, ami a finn bajnokság egyik legnehezebb fordulóján még úgy is elismerésre méltó a WRC-autót csak nemrég kipróbáló versenyzőtől, hogy az ellenfeleinél jobb technika állt a rendelkezésére. Bottas tavaly decemberben jelentette be, hogy az AKK Motorsport programjának keretein belül egy M-Sport Ford Fiesta RS WRC volánja mögött belekóstol a ralizásba a Marcus Grönholmmal két világbajnoki címet nyerő Timo Rautiainen oldalán. A finn pilóta nem vallott szégyent, mindössze 2 perccel maradt el az összetettben a győztes Emil Lindholm mögött.

Bottas nem vallott szégyent élete első raliján Forrás: Sara Oinas/Sara Oinas

Bottas az M-Sport rali-világbajnokságban indított autóival megegyező specifikációjú kocsival vett részt a ralin, korábban pedig Teemu Suninentől, az istálló vb-pilótájától is kapott tanácsokat, aki csak azért nem utazott el Rovaniemibe támogatni a Mercedes versenyzőjét, mert a Monte-Carlo ralin volt jelenése. Suninen azt jósolta, hogy Bottasnak nem lesz könnyű dolga a havas terepen, amit maga az érintett is osztott.

Nyugodtan fogunk kezdeni, olyan tempóval, amellyel jól érzem magam, és fokozatosan növeljük a sebességet, ahogy késznek érzem magam rá – mondta Bottas a finn YLE csatornának. – Természetesen teljes erőbedobással fogunk versenyzeni, de a jelenlegi képességeim és tapasztalatom figyelembe vételével."

Egy esti szakaszon is helyt kellett állnia a Mercedes versenyzőjének

A finn pilóta szinte szóról szóra betartotta korábbi nyilatkozatát, az első szakaszon a 8. időt autózta, Jukka Ketomäki büntetése miatt pedig a 7. helyen végzett. A második szakaszon a 9. pozícióban zárt, a harmadikon azonban már a 4., a negyedik pedig a 3. lett.

Az első nap délutánjára felkapaszkodott az összetett 5. helyére, amelyet végül a verseny végéig megőrzött.

Bottas nagy pillanata a 10 szakaszból álló rali 8. szakaszán, a rövid, valamivel kevesebb, mint 3,5 km-s mäntyvaarai gyorsaságin jött el, amelyen 2,3 másodperccel megelőzte azt a Henrik Pietarinent, akit a verseny nagy részében üldözött az összetettben. Ezután a szakasz után még volt is esélye beérni a finn bajnokságban induló ralist, Pietarinen azonban megnyerte az utolsó két szakaszt, ezzel bebiztosítva a 4. helyet az összetettben.

Elégedett volt az összetett 5. hellyel

Bottas teljesítményéhez az is hozzátartozik, hogy ellenfeleinél erősebb autót terelgetett, a finn bajnoki mezőny ugyanis R5-ös specifikációjú, a rali-világbajnokság WRC2-es betétkategóriájában használt gépekkel azonos négykerekűekkel indult. A versenyt Emil Lindholm, a korábban többek között a Peugeot gyári pilótájaként a rali-világbajnokságban versenyző Sebastian Lindholm fia nyerte, valamint ott volt a mezőnyben az ex-F1-es pilóta Mika Salo is, aki a 11. lett.