Wolff: Bottasnak hoznia kell Hamilton szintjét, ha maradni akar

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Brazil Nagydíj, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) and Finnish teammate Valtteri Bottas greet each other after taking the pole position and the third place respectively for the F1 Brazil Grand Prix in the qualifying session at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil, on November 10, 2018. (Photo by Mauro PIMENTEL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Merecdes egyértelmű célokat tűzött ki Valtteri Bottasnak ahhoz, hogy megtartsa helyét a csapatnál a 2020-as szezonra is. A finnek meg kell izzasztania ötszörös világbajnok csapattársát.

Sokak szerint utolsó F1-es szezonja elé néz Valtteri Bottas a Mercedes színeiben. Való igaz, a 2017-ben Nico Rosberg váratlan visszavonulása miatt a világbajnoki címvédőhöz érkező finn nyakában már ott liheg a 2019-re harmadik számú pilótának szerződtetett Esteban Ocon, aki nem titkoltan arra vár, hogy 2020-tól átvegye Bottas helyét. Lewis Hamilton csapattársának szerződése az idei év végéig szól, Toto Wolff csapatfőnök azonban nem írja még le teljesen a finnt, aki egy erős szezonnal szerinte kiérdemelheti helyét 2020-ra.

Legtöbbször Bottasnak kellett gratulálnia Hamilton teljesítményéhez tavaly, és nem fordítva Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Bottas 2018-ban erős szezonkezdet után teljesen szétesett, a balszerencsés események után elfogyó önbizalmának pedig az sem tett jót, hogy az Orosz Nagydíjon egy győzelmet is át kellett engednie Hamiltonnak.

Wolff már burkolt célzásokat tett arra vonatkozóan, hogy Bottastól a tavaly látottaknál több kell, most azonban nyíltan kimondta: a finn pilótának fel kell vennie a harcot Hamiltonnal, ha a csapatnál akar maradni.

„Valtteri pontosan tudja, hogy hol kell lennie. Maga mögött kell hagynia a balszerencsét, és Lewis szintjén kell teljesítenie. Erre van szüksége a 2020-as évhez – mondta Wolff. – Ezt ő is nagyon jól tudja, és megvan benne, ami ehhez kell."

Bottas tavaly ezt a szezon elején megtette, az első pár futam után akár még a vezetést is átvehette volna a pontversenyben, a bakui defekt azonban megfosztotta ettől. „Lewis fejlődése azt jelenti, hogy Valtterinek is fejlődnie kell. Mindvégig láttam benne ezt a fejlődést, de egy ötszörös világbajnok ellen küzd – figyelmeztetett Wolff. – Olyan szezonkezdetre van szüksége, amely során ott van az élen Lewisszal, és a többi, világbajnoki címért küzdő pilótával."

Az idén Bottastól nem lesz elég, ha két lépés távolságból követi Hamiltont, meg kell nehezítenie az ötszörös világbajnok dolgát Forrás: DPPI/Dppi

A finn helyzetét nem könnyíti, hogy az ereje teljében levő Hamiltonnal áll szemben, Wolff azonban úgy véli, ennek ellenére képes lehet világbajnoki címet nyerni. „Jelenleg a legjobb Lewist látjuk, akit az elmúlt 6 évben láttunk, okkal lett ötszörös világbajnok.

Szerintem képes nyerni, ezt már bizonyította is párszor, de nem volt szerencséje, vagy éppen olyan helyzetben volt, hogy nem nyerhetett. Szerintem ha a világbajnoki címért zajló csatát pozitívummá tudja változtatni, akkor megnyerheti a vb-címet."

Verstappen szerint Hamiltonnak könnyű dolga van

A Red Bull holland pilótája nyilatkozatai alapján már jóval kevesebbre tartja Bottast, mint a Mercedes csapatfőnöke, szerinte a finn teljesítménye vastagon benne van abban, hogy az ötszörös világbajnok ennyire fölényesen hódította el a tavalyi bajnoki címet.

Verstappen szavaiból úgy tűnik, ő nem tartja képesnek Bottast arra, hogy Hamilton szintjén teljesítsen Forrás: Mark Thompson/Getty Images

„A legtöbb pilóta világbajnok lett volna azzal az autóval – nyilatkozta Verstappen az Algemeen Dagbladnak a Mercedesre és Hamiltonra utalva. – Amikor az embernek nem annyira gyors csapattársa van, és többnyire messze mögötte végez, akkor nagyon könnyű annyi pontot szerezni. Hamilton a Ferrarik ellen harcolt, és mindig élesnek kellett maradnia,

Közben pedig azt is tudod, hogy a csapat teljes mértékben mögötted áll, ami szintén gyorsabbá tesz."