Brawn: Néha mérnökként is érthetetlen Hamilton tempója

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas
Mercedes' British driver Lewis Hamilton competes during the qualifying session at the Yas Marina circuit on November 24, 2018, in Abu Dhabi, ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit szakember Ayrton Sennához és Michael Schumacherhez hasonlította Lewis Hamilton teljesítményét, ami szerinte olykor a mérnököket is megdöbbenti.

A Forma-1 2018-as szezonja ismét Lewis Hamiltonról szólt, aki elsősorban az év második felében kapta össze magát és hódította el pályafutása ötödik világbajnoki címét. Hamilton a szezon elején és főleg a Német Nagydíjtól kezdve több olyan versenyen is pontokat rabolt legfőbb riválisától, amikor nem ő volt az esélyes.

„Néha akadnak pilóták, akik úgy is találnak teljesítményt, hogy az ember erre nem számít – nyilatkozta Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője az Autosportnak. – Akadtak alkalmak, különösen az időmérőkön, amikor Lewis képes volt erre. Elállt tőle az emberek lélegzete. Az ilyenek feltűnést keltenek, néha egyszerűen nem tudni, honnan jön ez a teljesítmény.”

A brit pilóta már ötszörös világbajnoknak mondhatja magát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Brawn 2013-ban Hamilton csapatfőnöke is volt, korábban pedig sikert-sikerre halmozott Michael Schumacherrel, aki megvívott Ayrton Sennával is. A brit szakember így testközelből állíthatta, hogy szerinte az ötszörös világbajnok egy fontos jellegzetesség terén hasonlít a két legendára. „Mindenki azt hiszi, ismerik a szintet, aztán hirtelen jön egy pilóta, és magasabbra emeli” – mondta Brawn.

„Szerintem néhány alkalommal Lewis is ezt tette az idén. Az ilyen dolgok emlékezetesek maradnak, még mérnökként is szinte követhetetlen, hogy ez [a plusz] honnan jön. Ez a szint, amit ők elértek, már szürreális, és mindig különleges látni, amikor egy pilóta eljut erre.”

Hamilton még Brawn irányítása alatt került a Mercedeshez Forrás: Pirelli

Az F1 csúcsmenedzsmentjének tagja izgalmasnak tartotta az idei szezont, szerinte „nagyszerű” csaták zajlottak a pályán, Hamilton szereplését „kivételesnek” nevezte, különösen azért, mert következetesen hozta az eredményeket, „nem hibázott, és viszonylag türelmes volt, amikor talán nem az övé volt a legjobb autó.”

„Úgyhogy, ez kiváló év volt, annyi fenntartásom van csupán, hogy még mindig hat kimagasló autó volt, miközben 14 túlságosan hátra szorult. Folytatnunk kell a munkát, hogy megoldást találjunk, és az egész mezőny sokoldalúbb teljesítményt nyújthasson.”