Baldisserri: Lenyűgöző a hasonlóság Schumacher és fia között

Forma-3, Mick Schumacher
Mick Schumacher prepares for the race of the FIA Formula Three European Championship at the Hockenheim race track in Hockenheim, western Germany, on October 14, 2018. - His first F3 title means Mick Schumacher has qualified for a FIA 'super licence', a prerequisite for the jump to Formula One, and follows on from his father Michael Schumacher, who won the German F3 championships 28 years ago. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A Schumacher-éra egyik vezető ferraris mérnöke a hétszeres világbajnok után fiával is dolgozott együtt, aki annyira hasonlít az apjára, hogy néha Michaelnek szólította.

Mick Schumacher egyelőre jó úton halad ahhoz, hogy édesapját követve belőle is Forma-1-es pilóta legyen. A jövőre a Forma-2-ben versenyző ifjonc idei Forma-3-as Európa-bajnoki címe megmutatta, hogy van benne potenciál, a vele együtt dolgozók ezt azonban már korábban is láthatták. Luca Baldisserri a Ferrari 2000-es évek eleji sikerkorszakának egyik vezető mérnöke 2010-es eltávolítása után a Ferrari versenyzői akadémiájára került, utána pedig Lance Stroll mentora lett. A kanadai pilóta a Prema Forma-3-as csapatából került be az F1-be, ezidő alatt pedig már az istálló tagja volt Mick is, aki a Forma-4-ben a német és az olasz bajnokságban is a második helyen végzett, többek között a Baldisserrivel végzett közös munkának is köszönhetően.

Mick Schumacher meglepődhetett, amikor egyszer csak édesapja nevén szólították a rádióban Forrás: AFP/Daniel Roland

A Michael Schumachert jól ismerő 56 éves olasz szakember nosztalgikus pillanatokat élt át Mickkel,

akin szerinte már olyan fiatalon, autóversenyzői pályafutásának kezdetén is látszott, hogy kinek a fia.

„Nagyon megindító volt. Bizonyos szempontból nagyon hasonlít az édesapjára,

– nyilatkozta Baldisserri a Gazzetta dello Sportnak. – Mint az örege, ő is szeret elmélyedni a technikai részletekben. Egy fiatal pilótának nem mindig könnyű tisztában lennie a szerepével, ezekről beszélgettem vele."

Schumachernek és fiának nem volt sok ideje együtt elmélyedni a versenyzésben, a hétszeres világbajnok 2013 decemberi síbalesete idején Mick még csak gokartos karrierje elején tartott. Ennek ellenére Baldisserri szerint a fiú sokat tanult az apjától, akinek állapotáról sosem beszélgettek, habár az olaszt természetesen érdekelte volna, mi a helyzet a német legendával.

Schumacher és Baldisserri a 2000-es Európa Nagydíj dobogóján a német pilóta és a Ferrari győzelmét ünneplik Forrás: DPA/AFP/Oliver Multhaup

„Mindenben, amit tesz, az édesapjához hasonlítják, ez pedig nem könnyű neki. Szerencsére élvezte az apukája támogatását, amikor elkezdett gokartozni, tőle tanulta meg az egésznek a módszertanát. Az édesapja nyilvánvalóan sok mindent tanított neki. [Megkérdezni apja állapotáról] olyan kísértés volt, amelynek mindig is ellenálltam.

Baldisserri testközelből élte át Schumacher munkamódszereit, van tehát összehasonlítási alapja. „Kézenfogta a csapatot, engedte, hogy harmóniában dolgozzon, ez pedig a győzelemhez vezető útra terelte őket. Senki sem tudott úgy egyesíteni egy csapatot, mint Schumacher. Michael a pályán kívül is ilyen volt, azt éreztette velünk, alkalmazottakkal, hogy elengedhetetlenek vagyunk a csapat sikeréhez. Hetente legalább egyszer felhívott, hogy egy bizonyos mérnök, vagy egy bizonyos szerelő hogyan teljesít. Nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos volt ő nekünk."