Vágólapra másolva!
Az F1 korábbi ügyvezetője több fejleményre is figyelmeztet a szokásos, karácsonyi képeslapján, de a jókívánságról sem feledkezett meg.

Bernie Ecclestone hagyományt teremtett abból, hogy minden karácsonyra egy F1-es témájú karikatúrával készített képeslappal köszönti a paddockban hozzá kötődő címzetteket, és ezen azután sem változtatott, hogy tavaly lemondatták az F1 éléről.

A képeslapok általában az F1 adott évi jellegzetességeire rezonálnak, tavaly például utódját, Chase Carey-t figurázta ki, előtte pedig a 2016-os Mexikói Nagydíj dobogójával viccelődött, de téma volt Lewis Hamilton átigazolása is a Mercedeshez (2012) vagy a McLaren és a Ferrari 2007-es kémbotránya is.

Bernie Ecclestone 2018-as képeslapja Forrás: Bernie Ecclestone

Ecclestone az idén sejtelmes, és többértelmű karikatúrát készíttetett. Ennek fő motívuma, hogy a lelátón mindössze két szurkoló nyugtázza, ahogy a paddockban klikkeket alkotó csapatfőnökök „szervezik a szervezkedést”, miközben Ecclestone a távoli kommentátorállásból, Chase Carey és Jean Todt pedig a Ferrari garázsa felől figyelik az eseményeket.

A képeslap egyszerre sugallja, hogy Ecclestone-t foglalkoztatja az F1 népszerűségének csökkenése és a csapatok, valamint a jogtulajdonos közti kereskedelmi és technikai megállapodások hiánya.

Mellékmotívumként az is látható, hogy mindössze egy Mercedes és egy Ferrari küzd a pályán, de a legfőbb érdekesség inkább az, ahogy a csapatfőnököket ábrázolták. Ecclestone valószínűleg utal valamire, amit gyaníthatóan csak a címzettek értenek igazán.

Ki, kivel beszél?

Az még jól kivehető, hogy Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke elszigetelten álldogál, de az előtérben Toto Wolff és a nehezen felismerhető Christian Horner sugdolózása elsőre nehezen érthető. Jó kérdés, hogy Claire Williams miről próbálja meggyőzni Maurizio Arrivabenét (és miért hordja fordítva a pólóját), valamint Franz Tost miért könyörög neki.

Horner és Wolff talán a motorokról, Arrivabenéék talán a jogdíjakról csevegnek

(más kapcsolódási pont nemigen van köztük), miközben Frédéric Vasseur próbálja kihallgatni Otmar Szafnauert és Cyril Abiteboult. Kissé a perifériára szorult Günther Steiner is. Képeslapjának üzenetében Ecclestone azt kívánja a címzetteknek, hogy kapják azt jövőre, amit megérdemelnek.

A GPhírek stábja nevében köszönjük szépen az egész éves figyelmet, békés karácsonyt és sikeres új évet kívánunk minden Kedves Olvasónknak!