Vágólapra másolva!
Sadiq Khan, London polgármestere arra kérte a munkatársait, hogy foglalkozzanak egy esetleges londoni F1-es nagydíj megrendezésének kérdésével. A dánok sem állnak le.

Az elmúlt hónapok során ismét napirendre került egy esetleges Londoni Nagydíj ügye az F1 berkeiben. Ennek alapja, hogy a kedvezőtlen anyagi feltételek miatt Silverstone a 2019-es futammal bezárólag felmondta a Brit Nagydíj megrendezésére kötött szerződését, és a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media is szeretne több utcai versenyt különböző turisztikai célpontokban.

Az USA-ban egyelőre nem jutottak előrébb, mert Miami nem áll készen a rendezésre, a vietnámi Hanoiban viszont 2020-tól lesz verseny. A dániai Koppenhágában a polgármester a rendezés útjába állt, Londonban viszont Sadiq Khan egyelőre nyitottnak mutatkozott az elképzelés iránt, és szóvivőjén keresztül üzent, hogy foglalkoznak az üggyel.

F1-es bemutató a Regent Streeten, 2004-ben Forrás: AFP

„A polgármester úgy gondolja, hogy meg lehetne szervezni egy jövőbeli versenyt Londonban, és megkérte a csapatát, hogy vizsgálják meg a lehetőségeket az F1 [jogtulajdonosával]” – mondta a szóvivő. Az F1 korábban csak utcai bemutatókat tartott Londonban, a Formula E viszont már versenyzett is a brit fővárosban.

Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője szerint a helyszín nem London belvárosa lenne.

„Mivel az F1 minimum egyhetes aktivitás, szerintem elfogadhatatlanul nagy zavart keltene London belvárosában – idézte az Evening Standard. – Nem hiszem, hogy a londoniaknak aggódniuk kellene amiatt, hogy egy hétre elfoglaljuk London központját. A periférián vannak dolgok, amiket vizsgálunk, nem London kellős közepét, hanem a külvárosokat is.”

Tavaly is nagy volt az érdeklődés a Trafalgar Square-en Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Rupert Frere

Az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton nemrég azt mondta, ő azt szeretné, ha London nem Silverstone helyére kerülne, hanem két brit futam lenne, és ezzel Brawn is egyetért. „Látunk megoldásokat arra, hogy ez mindkét fél számára működjön. London hatalmas sporttörténelemmel rendelkező, híres város, és nagy a lelkesedés.”

A dánok alternatívát keresnek

Az idén felmerült, hogy Koppenhágában is versenyt rendeznének, de a dán főváros polgármestere végül visszalépett a vállalkozástól. Helge Sander projektvezető ennek ellenére a Ritzau hírügynökségnek azt mondta, országszerte más tartományok is „reagáltak” a felvetésre, és úgy vélte, „ha kellően érdekes projekt bukkan fel valahol Dániában, természetesen meg kell próbálni, ha a gazdasági, fenntarthatósági és praktikus feltételek teljesülnek.”