Alonso és Sainz már egyeztet a tesztelés tapasztalatairól

Forma-1, Carlos Sainz, McLaren Racing, Abu-dzabi teszt
YAS MARINA CIRCUIT, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 28: Carlos Sainz Jr, McLaren MCL33 during the Test Days at Yas Marina Circuit on November 28, 2018 in Yas Marina Circuit, United Arab Emirates. (Photo by Mark Sutton / Sutton Images)
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok is küldött üzeneteket honfitársának, miután az ifjú pilóta kipróbálhatta a McLarent. Sainz állítja, a motor egyforma a Renault-éval és a karosszéria sem más nagyon.

Az átigazoló pilóták nagyrészéhez hasonlóan Carlos Sainz is bemutatkozhatott új csapatánál, a McLarennél a szezonzáró után megrendezett gumiteszten Abu-Dzabiban. Sainz honfitársa, a korábbi kétszeres világbajnok Fernando Alonso helyére érkezik, és már korábban elmondták, hogy egyeztetnek majd annak érdekében, hogy az ifjú pilóta sikeres lehessen.

„Küldtünk már egymásnak néhány hangüzenetet az autó balanszával kapcsolatban, és arról, hogyan viselkedett a Renault-hoz képest – árulta el Sainz. – Asztalhoz még nem ültünk, hogy megvitassuk a csapat irányvonalát meg azt, hogy mi fog történni, de küldünk egymásnak üzeneteket arról, hogy mi tetszett és mi nem.”

Sainz a McLaren volánja mögött Forrás: Mark Sutton / Sutton Images/Motorsport Images

Sainz átigazolása azért is érdekes, mert a spanyol versenyző a gyári Renault istálló után a franciák ügyfélcsapatához került, így jó összehasonlítási alapja van, hiszen az erőforrás mindkét autóban ugyanaz. Sainz szerint az autók közti különbség „nem azonnal nyilvánvaló”, hiszen körönként a gyári Renault körülbelül fél másodperccel gyorsabb, ami eloszlik a kanyarok között.

Sainz korábban a Red Bull pilótaprogramjának tagja volt, de a Toro Rossótól nem őt, hanem Max Verstappent léptették elő. A Renault-hoz kölcsönadták, a McLarenhez pedig már elengedték őt.

Ezzel párhuzamosan a Red Bull a Renault motoroktól is megvált, így a továbbiakban nem jelentenek majd közvetlen összehasonlítási alapot a gyári csapatnak és a McLarennek. Az eddigiek alapján lett volna mit ellesni tőlük, hiszen a Red Bull az idén négy futamot megnyert (sőt, Verstappen Brazíliában is úton volt a győzelem felé), míg a másik két istálló még dobogós helyet sem ért el.

A két spanyol jó kapcsolatot ápol, Sainz már gyerekkora óta felnéz Alonsóra Forrás: AFP/Lluis Gene

Sainz ennek ellenére nem hiszi, hogy a McLaren egyszerűen lemásolná a Red Bull műszaki megoldásait, de „abban biztos vagyok, hogy a McLaren minden csapat ötleteit megvizsgálta, ez viszont így történik a Forma-1-ben és az összes többi kategóriában is, ahol versenyeztem.” Hozzátette, a Renault-tól az erőforrás terén egyenlő bánásmódban részesülnek.

„Meggyőződésem, hogy a Renault ugyanazt a fegyverzetet biztosítja a McLarennek, amit a saját autóinak is. Nem aggódom afelől, hogy nem lesz jó a jövő évi felszerelésünk” – mondta, azt viszont elárulta, ettől még nem számít gyors sikerekre, és elsőre a középmezőny vezető pozíciójának megszerzésére törnek.