Az FIA elnöke a felügyelők közé küldené közmunkára Verstappent

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 23: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 23, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XKR6C1G11W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke azt javasolta, hogy Max Verstappennek valamilyen sportfelügyelőkkel kapcsolatos tevékenységgel kellene letöltenie a Brazil Nagydíj után kapott büntetését, hogy kicsit az ő helyzetüket is megértse.

Max Verstappen a Brazil Nagydíjon emlékezetes módon összeütközött a lekörözött Esteban Oconnal, ami vélhetően a győzelemtől fosztotta meg. A leintés után a holland az FIA garázsában vonta kérdőre a Force India pilótáját, akinek reakciója feldühítette őt, a szóváltás pedig kisebb lökdösődésbe torkollt. A pályán történtek miatt a felügyelők Ocont, a verseny utáni kakaskodás miatt azonban Verstappent büntették, utóbbit kétnapos közmunkára ítélték, amit az FIA-val egyeztetett módon kell letöltenie. Jean Todt FIA-elnök már javaslatot is tett, szerinte a Red Bull pilótájának jót tenne, ha a felügyelők munkájába nyerne némi betekintést.

Todt szerint Verstappennek valamilyen felügyelőkkel közös programon kellene letöltenie a közmunkát Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Verstappent többen megrótták az Oconnal szemben tanusított viselkedése miatt, mások, köztük Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke viszont megvédte, mondván Ocon örülhet, hogy kisebb lökdösődéssel megúszta. Az FIA felügyelőinek tetszését sem nyerte el a kamerák számára is jól látható incidens, és megbüntették a hollandot, amivel Jean Todt is egyetértett.

– nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Ez azt jelenti, hogy bármilyen érzelmek is öntik el, képesnek kell lennie kontrollálni azokat. Tiszteletet kell mutatni, mert ha nem, annak következményei lesznek. Úgy gondolom, hogy ezek a következmények végső soron igen enyhék, ami rendjén is van."

Egyelőre nem dőlt el, hogy Verstappen milyen formában tölti le a büntetést, Todt azonban javaslatot már tett,

az FIA elnöke hasznosnak találná, ha a holland valamilyen felügyelőkkel kapcsolatos tevékenységben venne részt.

A Red Bull versenyzőjének egyébként is sokszor gyűlt meg a baja velük, Romain Grosjeannal karöltve vezeti a büntetőpontok számának listáját a rendszer 5 évvel ezelőtti bevezetése óta, mindketten 19 pontnál járnak.

Az eset, amiért Verstappen a büntetést kapta

„Hogy mi lesz a közmunka tárgya? Őszintén szólva még semmi sincs eldöntve. Olyasminek kell lennie, ami támogatja a Forma-1 és a motorsport világát, talán egy együttműködésnek versenyfelügyelőkkel egy tréning vagy tanulócsoport keretein belül – mondta Todt. – Vannak különböző lehetőségek a következő évben.

Verstappen az Abu-dzabi Nagydíj sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az FIA-val és a csapattal közösen beszélik meg, hogy miként tölti le a büntetést, de semmiképpen sem vállal olyasmit, ami miatt idiótának tűnne, szerinte ugyanis már így is jóval szigorúbban bánnak vele a kelleténél a történtek miatt.