Nicholas Latifit szerződtette a Williams harmadik számú pilótának

Forma-1, Nicholas Latifi
LATIFI Nicolas (can), Racing Point Force India F1 VJM11, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Mexico Grand Prix from october 25 to 28 in Mexico - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A Forma-2-ben versenyző kanadai Nicholas Latifi némi meglepetésre nem a kanadai milliárdos által felvásárolt Force Indiánál, vagy az édesapjával kapcsolatba hozható McLarennél tesztel jövőre.

Az idén a Forma-2-ben versenyző, mellette a Force India fejlesztőpilótájaként tevékenykedő Nicholas Latifi lett a Williams harmadik számú pilótája, miután az eddig ezt a szerepkört betöltő Robert Kubicát kinevezték főállású versenyzővé. A 23 éves kanadai szerződtetése azért is érdekes, mert a Force Indiát egy másik kanadai, Lawrence Stroll vásárolta meg, Latifi édesapja pedig az idén vált a McLaren Group részvényesévé, két másik istállóhoz is több köze van tehát, mint a Williamshez.

Latifi hat szabadedzésen is részt vehet jövőre Forrás: DPPI/Florent Gooden

Latfifi nem villogott túlságosan az F2-ben, nehezen alkalmazkodott a sorozatba az idén bevezetett új autókhoz és csak a kilencedik lett az összetettben, ennek ellenére három tesztnapon és több szabadedzésen is vezethette a Force Indiát. A Williamsnél várhatóan valamivel ennél is több szerepet kap,

harmadik számú pilótaként egy napot tesztelheti az új autót az előszezonban, három napot szezon közben (egy hivatalos tesztnap, két nap Pirelli teszt), valamint hat pénteki szabadedzésen is volán mögé ülhet.

„Fantasztikus lehetőség, hogy folytassam az F1-es fejlődésemet és még több tapasztalatot szerezzek a pályán – mondta a kanadai pilóta. – Ezen kívül a szerepem nagy részben szimulátorozás és az új autó fejlesztésének segítése lesz. Már várom, hogy eltölthessek némi időt a gyárban, belemerüljek a munkába a csapattal és segítsek, ahol tudok. Hihetetlen lehetőséget kaptam."

Latifinek a versenyzéshez egyelőre nincsenek meg a szükséges superlicenc-pontjai, jövőre várhatóan negyedik szezonját kezdi meg a Forma-2-ben, ahol az első ötben kellene végeznie az összetettben ahhoz, hogy 2020-ra esélye legyen az F1-es szereplésre.

A Williams mellett Latifi jövőre vélhetően folytatja a versenyzést az F2-ben Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Nicholas sikeresen versenyez a junior sorozatokban, megvan benne, amit keresünk, valamint nagyon intelligens és szorgalmas – méltatta új pilótáját Claire Williams, a Williams csapatfőnöke. – Biztosak vagyunk benne, hogy remekül beleillik a csapatba, már várjuk, hogy együtt dolgozzunk vele jövőre."

Nem a Racing Point lesz a Force India végleges új neve

Eközben az is kiderült, hogy Latifi korábbi munkaadójának végleges neve továbbra sincs meg. Miután a nyáron új kézbe került, a Force India a Racing Point Force India néven fejezte be a szezont, a 2019-es idényre leadott előzetes nevezési listából azonban kiderült, hogy a Force Indiát elhagyja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy jövőre Racing Pointként láthatjuk a mezőnyben, Otmar Szafnauer, az istálló csapatfőnöke ugyanis elárulta, hogy ez sem a végleges csapatnév.

Nem a Racing Point lesz a Force India új neve Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Ez csak egy helyfoglaló, ami előremutat a bekövetkező változásokra, amelyeket a 2019-es szezon előtt be is fogunk jelenteni" – mondta Sazfnauer az Autosportnak. Egy csapat nevének megváltoztatása manapság már jóval egyszerűbb, mint az korábban volt, nem kell az F1 Commission és a többi istálló beleegyezése, csupán az FIA ilyenkor meghatározott procedúráját kell követni.