Bottas: Jövőre minden futam olyan lesz, mintha az utolsó lenne

Forma-1, USA Nagydíj, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas
AUSTIN, TX - OCTOBER 19: Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP looks on in the garage during practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 19, 2018 in Austin, United States. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A finn pilóta szerint jövőre nem lesz vesztenivalója, meg akarja mutatni, hogy fel tud nőni Lewis Hamilton mellé. A brit pilóta is képes azonban a megújulásra.

Csalódást keltő szezont tudhat maga mögött Valtteri Bottas, miután 2012 óta ő lett az első pilóta, aki az adott évi Mercedesszel nem tudott futamot nyerni, ráadásul a világbajnoki pontversenyben is csak az 5. helyezett lett, miközben csapattársa, Lewis Hamilton megnyerte az egyéni világbajnokságot.

Bottasnak voltak pillanatai, amikor legyőzhette volna Hamiltont, Bakuban például egy defekt, Spielbergben a pole után műszaki hiba, Szocsiban pedig csapatutasítás vette el tőle a lehetőséget, de összességében Hamilton egyértelműen jobb volt nála az eredmények terén.

Bottas felejthető évet zár Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

A finn pilóta ráadásul folyamatos eredménykényszer alatt versenyez, mert bár 2019-re meghosszabbították a szerződését, jövőre Esteban Ocon lesz a Mercedes tartalékpilótája, és Toto Wolff csapatfőnök nem titkolja, hogy Oconnak nagy jövőt szán a Mercedesnél, talán már 2020-tól.

– filozofált Bottas, aki jövőre új versenymérnököt is kap, mert Tony Ross a HWA RaceLabs, vagyis a Mercedes Formula E-s szatelitcsapatának főmérnöke lesz. – Rá fogok hajtani, és úgy vezetem majd az autót, mintha loptam volna, mintha az lenne az utolsó futamom, az utolsó napom. Ennyi. Ez jó terv.”

Bottas pontjai is kellettek a konstruktőri világbajnokság megnyeréséhez, de alapvetően Hamilton húzta a csapatot Forrás: Daimler AG

Bottas elárulta, kielemezték az eredményeket a Mercedesnél, és tényként közölte, hogy az időmérős és a versenytempó terén közelebb került az idén Hamiltonhoz. „Ez pozitívum, de az eredmények nem. Azt is elemeznünk kell, hogy az eredmények miért nem jöttek. Persze, néha balszerencsés voltam, néha meg más okok merültek fel.

A finn pilóta kijelentette, még mindig hiszi, hogy ennél sokkal jobb eredményeket is elérhet, de nem lesz könnyű dolga Hamilton mellett, mert Wolff úgy véli, az ötszörös világbajnok már az idei sikere bebiztosítása után meg tudott újulni. Hamilton erről nem beszél, de valószínűleg célba veszi Michael Schumacher győzelmi rekordját, a 91 futamgyőzelemhez már „csak” 18-at kell szereznie.

Hamilton ellen nehéz lesz Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Jobban vezetett azután, hogy megnyerte a pilóták világbajnokságát – mondta Wolff. – Úgy érzem, nagyon beágyazódott a csapatba, annyira, hogy az egyéni címe után még nem volt teljes az öröme. Ez egy pilótától nagyon furcsa, mert ők erre vannak programozva, de ő azt mondta, meg kell nyerni a csapatbajnokságot is. Az arcát elnézve, szinte nyugodtabb volt a konstruktőri bajnokság megnyerése után.

– utalt Wolff arra, hogy Hamilton most először tudott pole pozíciókat és győzelmeket szerezni az aktuális évi világbajnokság megnyerése után. Hamilton hozzátette: „Továbbra is feszegetni akarom a határokat, és a szezont a lehető legmagasabb szinten akartam befejezni.”