Az F1 először ismerte be, hogy érdeklődnek a Holland Nagydíj iránt

Forma-1, Max Verstappen, Zandvoort, Red Bull Racing
Max Verstappen performs at the F1 Showrun during the Jumbo Racedagen in Zandvoort, The Netherlands on May 20, 2018 // Marcel van Hoorn / Red Bull Content Pool // AP-1VQMUG24W2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Ha a holland szurkolókon múlna, már a jövő héten megrendeznék az 1985 óta első Forma-1-es Holland Nagydíjat, amely iránt a Liberty Media is érdeklődik, a megbeszélések jelenleg is folynak.

Régóta téma, hogy a Holland Nagydíj visszatérhet az F1-es versenynaptárba, méghozzá a futamot legutóbb 1985-ben rendező zandvoorti pályán. Charlie Whiting a múlt hónapban úgy nyilatkozott, hogy az aszfaltcsík szempontjából csak minimális változtatársa lenne szükség, a Liberty Media azonban csak most ismerte be, hogy valóban gondolkoznak Hollandia visszahozásán, ennek pedig legfőbb oka Max Verstappen népszerűsége az országban.

Max Verstappen tömött lelátók előtt ünnepeltette magát májusban Zandvoortban Forrás: Marcel van Hoorn / Red Bull Contentpool

A Holland Nagydíjat eddig 30 alkalommal rendezték meg 1952 és 1985 között, a helyszín pedig kivétel nélkül a tengerparti Zandvoort volt. A pályát azóta is rendszeresen használják, és nem csak versenyeket rendeznek rajta, hanem májusban itt tartották azt a bemutatónapot, amelynek keretében többek között Verstappen is parádézott a 2012-es Red Bull volánja mögött.

A 21 éves holland pilóta népszerűségét mutatja, hogy 110 ezren voltak rá kíváncsiak a helyszínen. Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója többek között ezért is tartja jó ötletnek a Holland Nagydíjat.

„Érdeklődünk aziránt, hogy Hollandiában versenyezzünk – nyilatkozta Bratches a Reutersnek. – Porduktív megbeszéléseket folytatunk, óvatos, de optimista vagyok, hogy meglephetjük őket és örömet okozhatunk a holland szurkolóknak, valamint kihasználhatjuk a Max-faktort."

Holland sajtóértesülések szerint a zandvoorti futamra leghamarabb 2020-ban, az első Vietnámi Nagydíj megrendezésének évében kerülhet sor,

kérdés azonban, hogy melyik meglévő helyszín helyére léphet be. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója korábban figyelmeztetett, hogy bár szeretnének a jelenleginél több versenyt, ez korántsem jelenti azt, hogy minden futam biztonságban lenne.

A máig utolsó, 1985-ös Holland Nagydíjat Niki Lauda nyerte a McLarennel Forrás: AFP/Dominique Faget

„Szeretnénk a jelenlegi 21 futamosnál jobban kibővíteni a versenynaptárt. Ez a bővítés mérsékelt lesz, de izgatottak vagyunk a versenyrendezés iránt érdeklődő helyszínek száma, minősége és sokszínűsége miatt.

olyanokra, amelyek jobbak a versenyzés szempontjából, és értékesebbek is."

A Brit Nagydíj már korábban is kapott egy kisebb fenyegetést a Libertytől, de nem csak Silverstone aggódhat, hanem a hozzá hasonlóan jövőre lejáró szerződésű Monza és Hockenheim is.

Bratches elmondta, hogy továbbra is fontosak nekik a történelmi helyszínek, de mivel üzleti vállalkozásról van szó, a kedvező szerződés elengedhetetlen.

„Szerintem hihetetlenül kedvező helyzetben vagyunk, ha úgy tetszik, pole pozícióban abból a szempontból, hogy mennyire vonzó a Forma-1 a világ országaiban – mondta a kereskedelmi igazgató. – A brand és a Forma-1 történelmének szempontjából a szándékunk az, hogy meghosszabbítsuk a történelmi helyszínek szerződését, ugyanakkor nyilvánosan működő cég vagyunk, vannak kötelezettségeink az ügyfeleink és a csapatok felé, maximalizálnunk kell az általuk befektetett összeget."