Vettelt csak erősebbé teszi, hogy Hamilton legyőzte

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Brazil Nagydíj
Ferrari's German driver Sebastian Vettel powers his car during the first free practice session of the F1 Brazil Grand Prix, at the Interlagos circuit in Sao Paulo on November 9, 2018. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Vágólapra másolva!
Jock Clear, a Ferrari mérnökigazgatója sikert és kudarcot is átélt már karrierje alatt, tapasztalatai alapján pedig úgy gondolja, Vettel jövőre motiváltabb lesz amiatt, hogy az idén kikapott.

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra gyakorlatilag nem maradt eldönteni való lényegi kérdés az élcsapatok számára, a Ferrari Brazíliában a konstruktőri világbajnoki címet is elbukta, az egyetlen célja így az lehet, hogy győzelemmel menjen a téli szünetre. A kudarccal végződő 2018-as szezon utánra Maurizio Arrivabene csapatfőnök korábban az átszervezések lehetőségét sem vetette el, Sebastian Vettel pedig utalt rá, hogy fájdalmasan hosszú lesz neki a pihenő, Jock Clear, az istálló mérnökigazgatója szerint azonban a négyszeres világbajnok erőt meríthet a kudarcból, és jövőre erősebben térhet vissza.

Vettel tudatosan kockáztatott - mondja a Ferrari mérnöke Forrás: AFP/Evaristo Sa

Vettel az idén a tőle megszokottnál jóval többet hibázott, ezt ő is elismerte. Legnagyobb melléfogása a Német Nagydíjon történt kiesés volt az élről,

a szezon második felében pedig többen megkérdőjelezték, hogy bírja-e egyáltalán a bajnoki csatával járó nyomást. Jock Clear szerint igen, sőt.

„Az tény, hogy a hozzá hasonló kaliberű versenyzők élvezik a nyomást. A top atléták megméretik magukat a legjobbakkal, a nyomás pedig ott van, ez a munka része. Szerintem élvezte a szezont – nyilatkozta a Ferrari rangidős mérnöke. – Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, de miként azt nyilatkozta is, a 2009-es bajnoki vereség jobban frusztrálta."

a csapat pedig ennek a része, mindannyian hozzátettük a magunkét a hullámhegyekhez és a hullámvölgyekhez is."

Vettelt erősebbé teheti a vereség Forrás: DPPI/Florent Gooden

Clear amondó, hogy Vettelt nem gyengíti, hanem éppen ellenkezőleg, motiválja, hogy zsinórban másodszor is alulmaradt Hamiltonnal szemben.

A Scuderia mérnöke elárulta, hogy csapaton belül nem kerestek kimondottan egy indokot arra, hogy miért szenvedtek vereséget az idén,

a kudarc okát abban látják, hogy a Mercedes állandóbb teljesítményt nyújtott a szezon egészére vetítve.

„Fantasztikus csata volt, ezért űzzük ezt a sportágat. Ínyünkre valók az ideihez hasonló leckék, nyilván, amikor a rossz oldalán vagyunk, az frusztráló.

Az Abu-dzabiban szerzett pontok ugyanolyan fontosak, mint amelyeket Ausztráliában gyűjtöttünk, a bajnoki győzelemhez pedig a teljes szezont jól össze kell rakni. Ebből a szempontból nem végeztünk olyan jó munkát, mint a közvetlen ellenfeleink, ezzel tisztában vagyunk."

Brazíliában a konstruktőri címre is elszállt az esély Forrás: AFP/Evaristo Sa

Pozitívum, hogy a fejlesztési zsákutca után a maranellóiak képesek voltak azt mondani, hogy „ez nem jött be", majd tettek egy lépést hátra, amellyel valójában előreléptek. Clear úgy véli, erre építhetnek jövőre.

Az austini győzelem a bizonyíték rá, hogy a csapat visszavág, és megértettük néhány gondunkat, amelyek a szezon második harmadát jellemezték."