Vágólapra másolva!
A Brazil Nagydíj során elromlott az erőforrása, két agyonhasznált példányra cserélhetnek büntetlenül, egy újért már hátrasorolás jár.

Rajtbüntetést kaphat a szezonzáróra Lewis Hamilton, miután ő és a Mercedes is megnyerte az idei világbajnokságot. Hamilton a Mexikói Nagydíjon, a csapat pedig a múlt hétvégén rendezett Brazil Nagydíjon biztosította be az újabb elsőségét úgy, hogy a csapatfőnök, Toto Wolff szerint Hamilton motorja majdnem felmondta a szolgálatot.

A hiba tényét James Vowles, a Mercedes stratégája is megerősítette a csapat szokásos, futam utáni kérdezz-felelek videójában. A brit szakember elárulta, a bokszkiállás után „elég jelentős problémát” találtak az erőforrás működésében, amit nem tudtak rendesen megoldani, pedig a helyszíni személyzetük mellett az angliai gyáraik is dolgoztak ezen.

Hamilton győzelmének a szokásosnál is jobban örültek a Mercedesnél Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Szenzációs munkát végeztek, nemcsak egy dolgot változtattak meg, hanem a 40-50 körös periódus során számos módosítást végrehajtottak – mondta Vowles. – Lewisszal közösen különböző összetevőkön állítgattak, hogy az erőforrás eljusson a célig. Fantasztikus munka volt” – összegzett, de elismerte, hogy

Hamiltonnak két korábban használt erőforrása van még, azonban mindkettő eljutott a tervezett, hétversenyes csereperiódus végére, így nem valószínű, hogy célszerű lenne ezeket újra elővenni, még akkor sem, ha a Mercedes szempontjából már csak presztízskérdés a szezonzáró eredménye. Új összetevők beépítése viszont rajtbüntetést eredményezne egy olyan pályán, ahol nehéz előzni.

Bottas hősiesen tartotta Räikkönent, de végül honfitársa előrébb végzett nála

Egy kérdésre válaszolva Vowles kitért Valtteri Bottas brazíliai szereplésére is, miután a finn pilóta csak az 5. helyezett lett a Mercedesszel, és a korábbi futamokon is lemaradt Hamilton mögött. „Nagyon erős volt az időmérőn, a 3. helyezett lett, és remekül rajtolt, [Sebastian] Vettel elé került, és tartotta a 2. helyet – kezdte Vowles.

„A Red Bullok hihetetlenül gyorsak voltak, de már előre megmondtuk [Bottasnak], hogy nekünk nem velük kell versenyeznünk, és miközben [Max] Verstappen agresszívan küzdött ellene, Valtteri mindent megtett, de a védekezéshez az erőforrása nem rendelkezett minden eszközzel, ami normális esetben az arzenálja részét képezi.”

Így örültek a sikernek a Mercedes főhadiszállásán

„Valtterinek problémája volt az erőforrással Mexikóban, ennek következtében nagyon óvatosnak kell lennünk. Ez a bajnokság arról szól, hogy ne essünk ki, mert ha mégis, az árthat a konstruktőri [esélyeinknek], de az nem, ha elveszítünk egy helyet a Red Bull-lal szemben. Ez volt a cél, Valtteri ezt tudta is, és szenzációs munkát végzett, figyelembe véve, hogy mennyire visszafogtuk az erőforrását.”