Räikkönen: Nem fogok egy plázában sampont reklámozni

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Kínai Nagydíj 2017
Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen uses his phone as he walks at the paddock in Shanghai on April 6, 2017, ahead of the Formula One Chinese Grand Prix. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Angol nyelven is megjelent Kimi Räikkönen önéletrajza, amelyből egyebek mellett kiderül, honnan származik a beceneve, és az is, hogy mikor landolt a tengerben a telefonja.

Október közepétől angolul, és hamarosan magyarul is olvasható Kimi Räikkönen önéletrajzi könyve, amit honfitársa, Kari Hotakainen jegyez. Az angol kiadás megjelenésének apropóján az F1 hivatalos weboldala emelt ki részleteket és érdekességeket a kötetből. Az elsőre összefüggéstelen gyűjtésben két közös pont van: több részlet szól Räikkönen megkomolyodásáról, és a főszereplő, valamint „mesélő” Hotakainen mellett többen is sztoriznak a fejezetek során.

A becenév eredete

Közismert, hogy Räikkönen beceneve a Jégember, vagyis Iceman, ez a finn pilóta sisakját és jachtját is ékesíti, de azt már kevesebben tudják, hogy ezt nem ő adta saját magának, hanem korábbi csapatfőnökéhez, Ron Dennishez fűződik. Räikkönen 2002 és 2006 vége között versenyzett a McLarennél, bár a viszonyuk nem felhőtlen, a becenév mellett más is ráragadt a legendás csapatfőnöktől.

Räikkönen és Dennis nem illett össze Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Rainer Jensen

„Ron Dennis irányításmániás – mondta Räikkönen. – Gyanítom, minden téren az, amivel foglalkozik. Ő nem szándékosan felügyeli az embert, ő egyszerűen ilyen. Mindennek a helyén kell lennie, papíroknak, meg ilyeneknek. Manapság már én is szeretem a rendet otthon, hogy ne nézzen ki minden úgy, mintha bomba csapott volna be. Ez biztosan Rontól származik.”

A tengerben landoló telefon

Räikkönen gyakran hangoztatja, hogy szeret egyszerűen otthon lenni, a könyvében azt is hozzáteszi, hogy gyerekkora óta hozzászokott a családi körhöz, otthon mindannyian űztek valamilyen motorsportot, ez is összekovácsolta őket. A finn pilóta híresen szűkszavú, bizalmasai körében azonban fel tud oldódni, erről új főnöke, Louis Camilleri idézett fel egy anekdotát Räikkönen esküvőjéről.

Nem szeret telefonálni Forrás: AFP/Johannes Eisele

„Kimi hirtelen felállt, és elmondott egy beszédet, amit nem írt le. Ez nagyon beégett a memóriába, nagyon megérintett. Az egyik legszebb beszéd volt, amit valaha hallottam. Úgy 10 percig beszélt.”

Ugyanez nem várható, ha Räikkönen telefonál. Elárulta, az egyik mobilja a tengerben landolt, miután meghallotta, hogy másodszor is szerződtette a Ferrari, és más alkalmakkor sem híve a locsogásnak. „A hívások 90%-a esetén senkinek sincs semmi fontos mondanivalója. A ’90-es években a vonalas telefonokkal az embernek mondania kellett valamit, például felvetni, hogy menjünk el valahova.”

„Nem telefonáltak az emberek csak úgy. Ezért is némítottam le a mobilomat már évekkel ezelőtt. Nincs kedvem felvenni, amikor a vonal másik végén egy hang azt mondja, nincs semmi fontos, csak meg akarta kérdezni, hogy vagyok.”

Nincs ellenére a kétkezi munka

Noha Räikkönen már pályafutása eleje óta tehetős sportoló, nem felejtette el, hogy honnan jött, és továbbra is szereti a kétkezi munkát. „Ha valami elromlik, gyorsan előállok egy megoldással” – vélte, és ezt sajtósa, Sami Visa is megerősítette egy történettel.

Nem akar reklámarc lenni Forrás: Ferrari

„Kimi észrevette, hogy a Ferrari lakóbuszában nem működik rendesen a vécé – mesélte. – Kért a személyzettől szerszámokat, ők értetlenkedve adtak néhányat a sztárpilótának. A vizsgálódás során Kimi elmondta, hogy a hajóján hasonló rendszer volt. Bemászott a busz alá, és egy pillanat alatt megcsinálta a vécét. A stáb tátott szájjal figyelte.”

Räikkönen a könyvben is kijelentette, hogy valami hasonló dologra készül, miután szögre akasztja a sisakját.

„Valami olyasmi érdekel, amivel testtel és lélekkel is foglalkozhatok, amit befolyásolhatok – mondta. – Nem akarok állni valahol egy olajos flakont tartva, méltatva annak alkalmasságát a téli körülmények közepette. Versenyzői overallban sem akarok dekkolni egy bevásárlóközpont sarkában, és azt mondani egy mikrofonba, hogy milyen jó az a sampon.”