Érvényben maradt a kizárás, a Haas nem kapja vissza elvett pontjait

Forma-1, Olasz Nagydíj, Romain Grosejan, Haas
Haas F1's French driver Romain Grosjean drives during the third practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2018 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az FIA fellebbviteli bizottsága úgy döntött, hogy érvényben hagyja a sportfelügyelők döntését, Romain Grosjean így nem kapta vissza az Olasz Nagydíjon szerzett hatodik helyet, amit a padlólemez szabálytalansága miatt vettek el tőle.

Az FIA hivatalosan is megerősítette, hogy a fellebbezés ellenére érvényben marad a sportfelügyelők Monzában hozott döntése, Romain Grosjean nem kapja vissza a pályán megszerzett hatodik helyet. Az ügy akkor robbant ki, amikor a Haas francia pilótáját a verseny után a Renault óvására kizárták azzal az indokkal, hogy autójának padlólemeze nem felelt meg a technikai szabályzatban előírtaknak.

Grosjean hiába lett hatodik Monzában Forrás: AFP/Miguel Medina

A Haas az FIA júliusi állásfoglalása után haladékot kért, hogy a szabályoknak megfelelően módosítsa a padlólemezt a Szingapúri Nagydíjig, a Nemzetközi Automobil Szövetség ezt elfogadta, de figyelmeztette a csapatot, hogy a riválisok megóvhatják az eredményeiket. Ez a Renault részéről meg is történt Monzában, a Haas pedig hiába fellebbezett, nem kapta vissza az elvett pontokat.

Az FIA fellebbviteli bizottsága közleményben tudatta, hogy megerősíti a Haas F1 Team nyolcas rajtszámú autójának kizárását az Olasz Nagydíjról, egyelőre azonban csak a döntést közölték a felekkel, az indoklással később jelentkeznek.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke csalódottan vette tudomásul, hogy nem fogadták el a fellebbezésüket. „Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk a döntés miatt, most azonban továbblépünk és a szezon utolsó két futamára tekintünk előre, hogy a pályán folytassuk a harcot, még több pontot szerezzünk és az eddigi legjobb szezonunkat zárjuk a Forma-1-ben."

– mondta Nick Chester, a Renault technikai igazgatója. – Elégedettek vagyunk a döntéssel, szeretném megköszönni a bizottság és az FIA munkáját a kérdésben. A csapatunk mostantól a szezon végére koncentrál.”

Cikkünket frissítjük!