Vágólapra másolva!
Saját maga és Magyarország első győzelmét aratta Bereznay Dániel, a Mercedes pilótája az F1 Esports Pro Series-ben.

Szerdán sor került az F1 Esports Pro Series, azaz a Forma-1 hivatalos e-sport bajnokságának második fordulójára, amelyen a londoni Gfinity Esports Arénában újabb három futamon mérték össze tudásukat a mezőny tagjai. Az est legjobbja, akárcsak az első fordulóban, ezúttal is Brendon Leigh volt, aki két győzelem mellett egy ötödik helyezést szerzett, magyar szempontból azonban Bereznay Dániel sikerének örülhettünk igazán, a Mercedes pilótája ugyanis első győzelmét aratta a sorozatban.

Bereznay Dániel a legendás spái pályán végzett az első helyen Forrás: Daimler AG/Daimler AG

A küzdelmet a franciaországi Paul Ricard virtuális másán kezdték a felek, az pedig azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy az első három futamon tapasztalt késhegyre menő csata a második fordulóban is folytatódik. A győzelemért Leigh és Frederik Rasmussen küzdött meg, és bár előbbi haladt át elsőként a célvonalon, ütközés miatt öt másodperces büntetést kapott és a hatodik helyre csúszott vissza. De nem sokáig,

a felügyelők (igen, itt is vannak ilyenek) a verseny után visszanézték a felvételeket, és visszavonták az ítéletet, Leigh így megtarthatta a győzelmet, miközben csapattársa, Bereznay Dániel a negyedik helyen végzett.

A második futamra Silverstone-ba teleportáltak a pilóták, a hazai pályán versenyző Leigh-től pedig itt sem lehetett elvenni a győzelmet, miután elnyújtott boksztaktikájával a futam végén friss gumikon támadta, és a Stowe kanyarban megelőzte Rasmussent. A két pilóta ezúttal is összeért, Leigh csóválta is a fejét kollégája agresszivitását látva, büntetés ezúttal azonban még ideiglenesen sem lett a dologból. Bereznaynak nem volt jó futama, csak a 12. lett.

Aki lemaradt róla, az itt mindhárom futamot visszanézheti

Spában, az est zárófutamán azonban eljött a magyar pilóta esélye, ugyanis a pole pozícióból kezdhette meg a versenyt. A rajt után meg is tudta tartani az első helyet, Rasmussen azonban a Kemmel egyenes végén kívülről elment mellette.

A magyar versenyző nem esett kétségbe, a harmadik körben a DRS segítségével ugyanott visszavette a vezetést, egy körrel később pedig sikeresen visszaverte a dán pilóta rohamát.

Ezután diadalmenetté változott számára a futam, a bokszkiállások után ugyanis öldöklő csata bontakozott ki a második helyért, ami lehetőséget adott neki, hogy meglógjon az üldözőitől és megnyerje első futamát a szériában. Mögötte a finn Joni Tormala lett a második, Rasmussen pedig a harmadik. Leigh-nek ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel.

Christian Horner is ellátogatott a versenyre, ami nagyon tetszett neki, különösen azért, mert „jóval olcsóbb megjavítani az autókat”, mint a valóságban

A magyar pilóta az összetett harmadik helyéről várhatja a zárófordulót, a november 16-án és 17-én sorra kerülő nagydöntőt, 78 pontjával kilenc egységgel áll a második helyezett Rasmussen, 52 ponttal a vezető Leigh mögött. A Mercedesnek minden esélye megvan, hogy megnyerje a csapatok közötti versenyt, Bereznay és Leigh ugyanis már 208 pontot gyűjtött istállójának, amivel az toronymagasan az első helyen áll.