Vágólapra másolva!
A Scuderia korábbi technikai igazgatója méltatta Kimi Räikkönent, miközben Sebastian Vettel formáját már nem tartja véletlennek.

Kimi Räikkönent méltatta szokásos, futam utáni visszatekintőjében Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője, a Ferrari volt technikai igazgatója. Brawn kiemelte, hogy Räikkönen az austini Q2-ben ultralágy gumikkal jutott tovább, így a futamon lerajtolhatta a pole pozíciót megszerző Lewis Hamiltont. A gumiválasztással azonban szerinte a Ferrarinak hátsó szándéka volt.

„Képzelem, hogy a Ferrari részben azért javasolta ezt [a taktikát] neki, mert Vettel büntetésének fényében úgy gondolták, legyűrheti Hamiltont, így a német felzárkózhat. A terv működött, mert Kimi rögtön kihasználta az extra tapadást, és megelőzte Hamiltont a rajtnál. Vettel hibája és megpördülése miatt Räikkönen ölébe hullott a lehetőség, hogy megpróbálja megnyerni a versenyt.”

Räikkönen hosszú idő után nyert újra Forrás: AFP/2018 Getty Images/Charles Coates

Brawn szerint Räikkönen „nagyon megérdemelte” a sikert, mert mindig professzionálisan, és igazi csapatjátékosként dolgozott. Miközben a 2007-es világbajnokot méltatta, Vettelt finoman bírálta, miután pénteken még csak egy „kis hibát” vétett, amikor nem lassított eléggé a piros zászlóknál, majd „a versenyen megint összeütközött egy Red Bull-lal.”

Az egykori stratéga kijelentette, egyáltalán nem akarja Vettelt bírálni, „de ezeket az eseteket már nem lehet véletlennek tekinteni, inkább azt jelzik, hogy Sebastian pillanatnyilag kissé szét van esve.” Brawn szerint a Ferrari az idén nagyon versenyképes autót épített, „a legfontosabb feladatuk most az, hogy kitalálják, hogyan hozzák ki a legtöbbet Vettel óriási tehetségéből.”

Vettel szétesett a szezon második felére Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Az ember nem lesz érdemtelenül négyszeres világbajnok, és Sebastian biztosan nem felejtett el győzni. Egy olyan bonyolult sportban, mint a Forma-1, csak úgy lehet sikeres valaki, ha a kirakós minden eleme a helyére kerül. Ha csak egy darab is hiányzik, az összes többi is hiányt fog szenvedni.”

Räikkönen vasárnap megdöntötte a két futamgyőzelem között eltelt legtöbb verseny rekordját,

mivel a 2013-as Ausztrál Nagydíj és a 2018-as USA Nagydíj között 113 futam telt el, eddig Riccardo Patrese volt a csúcstartó 99 nagydíjjal. Räikkönen az 50. dobogós helyét érte el a Ferrari színeiben, e téren már csak Michael Schumacher (116) és Rubens Barrichello (55) áll előtte, 21. futamgyőzelmével pedig megelőzte honfitársát, Mika Häkkinent az örökranglistán.