Bemutatták a 2019-es gumik jelölését

Pirelli, gumi, 2019
Different types of Pirelli P Zero tires, from medium to supersoft, are seen during the first practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on August 31, 2018 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Piros, sárga és fehér. A Pirelli az USA Nagydíj helyszínén felfedte, miként festenek majd a 2019-es F1-es abroncsok.

Örökös témát jelentenek a gumik a Forma-1-ben, most azonban kivételesen nem azok viselkedése, vagy az egysíkú stratégiák miatti elégedetlen hangok irányították rá a figyelmet a Pirellire, hanem egy olyan változtatás, ami a szurkolók életét igyekszik megkönnyíteni a 2019-es szezontól, hivatalossá vált ugyanis, hogy a gumigyártó egyszerűbbé tette az abroncsok jelölését, mostantól nem kell észben tartani a szivárvány összes színében pompázó gumipalettát és az egyes keverékekhez tartozó megnevezést.

Jövőre már csak ez a három szín jelöli az F1-es gumikat Forrás: AFP/Miguel Medina

„Meg akartunk szabadulni a szivárványtól, mivel túl sok színünk volt és csak hármat szerettünk volna" – nyilatkozta Mario Isola, a Pirelli autósportért felelős vezetője az USA Nagydíj helyszínén.

Jövőre csupán piros, sárga és fehér oldalfalú száraz pályára alkalmas abroncsokkal találkozhatunk a versenyhétvégéken, az egyes színek elnevezése pedig ebben a sorrendben a lágy, a közepes és a kemény lesz.

A gumipalettán szereplő keverékek száma ezzel együtt nem csökken háromra, de megszűnnek a mostani elnevezések (hiperlágy, ultralágy, szuperlágy stb.), a helyüket pedig betűk vagy számok veszik át. A Pirelli minden futam előtt közölni fogja, hogy az adott versenyhétvégén melyik keverék felel meg a lágynak, melyik a közepesnek, és melyik a keménynek.

Mario Isola és Daniel Ricciardo a 2019-es jelölések prezentációján Austinban Forrás: Motorsport Images

„Még megbeszélés alatt van a keverékek kódja, a mérnökök betűt szeretnének. Mindegyik keveréknek világos azonosítója lesz, így ha mondjuk öt keveréket homologizáltatunk,

Így össze lehet majd hasonlítani a különböző pályákat, a nézők azonban mindig ugyanazt a három színt fogják látni."

A kódokat, legyen az betű vagy szám, nem fogják feltüntetni a gumikon, mert ezzel csak összezavarnák a nézőket. „Mindenkinek előre el fogjuk mondani, hogy melyik keverék melyik szín, mivel a csapatoknak ez alapján kell választaniuk, de ezek nem lesznek rajta az oldalfalon, mert nincs rá szükség" – mondta Isola.