Vágólapra másolva!
Az F1 versenyigazgatója tisztázta, hogy mikor tekintenek dupla irányváltásnak és büntetendőnek egy védekező manővert.

A Japán Nagydíj versenyzői eligazításán Charlie Whiting, az F1 versenyigazgatója tisztázta a pilótákkal, hogy a Szocsiban Lewis Hamilton és Sebastian Vettel között történt vitatott esetben miért nem történt büntetés, valamint azt is, hogy ez még nem jelenti azt, hogy az ehhez hasonló megmozdulásokért a jövőben soha nem fognak szankcionálni a felügyelők.

Hamilton szerint Vettel kétszer mozdult, amivel kis híján a falhoz szorította Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Hamilton azóta többször is egyértelművé tette, hogy Vettel szerinte kétszer váltott irányt, amikor megpróbálta őt megelőzni a célegyenesben, valamint szerinte kettős mércét alkalmaztak riválisával szemben. Hamilton elmondta, azt hitte, az első szárnyának annyi, össze fognak érni. Végül nem értek, Vettel megúszta büntetés nélkül, Hamilton pedig két kanyarral később megelőzte.

Charlie Whiting az Autosport kérdésére elárulta, első látásra ő is megbüntette volna Vettelt.

„A két irányváltásról szóló szabály tradícionálisan arra vonatkozik, ha egyszer valaki az egyik, utána pedig a másik irányba mozdul – mondta Whiting. – Szerintem mindenki ezt gondolta a szabály alapvető értelmezésének, azonban be kell vallanom, amikor Oroszországban először láttam az esetet Lewis fedélzeti kamerájából, én is azt gondoltam, hogy Vettel kétszer mozdult."

Hamilton belső kameráját látva Charlie Whiting is azon a véleményen volt, hogy Vettel kétszer váltott irányt

A felügyelők azonban nem csak egy, hanem a rendlkezésre álló összes kamera képét megnézik, ezek alapján pedig nem tartották indokoltnak a büntetést. „Amikor a pálya menti kamerák szemszögéből, valamint szemből nézi az ember, ennél kevésbé egyértelmű a helyzet,

– nyilatkozta Whiting. – Ezért gondolták úgy a felügyelők, hogy nem lenne jogos a büntetés."

A versenyigazgató tisztázta, hogy ez még nem jelenti azt, hogy nem jár büntetés azért, ha valaki kétszer ugyanabba az irányba mozdul.

A két manőver közötti szünet a lényeg, ugyanis ha világosan elkülöníthető a két mozdulat, az szabálytalan.

„Világossá tettem a versenyzői eligazításon, hogy ha egy versenyző a jövőben ilyet tesz, azt ugyanúgy vesszük, mintha mindkét irányba mozdulna egyet. Amennyiben Seb egyszer mozdult volna, majd kivár, és nagyon tisztán újra mozdul, az ugyanolyan rossz lett volna, mint ha mindkét irányba irányt váltott volna egyszer."