Alkotmánybíróság: A Hungaroring közérdek, de nem hangoskodhat

F1 Grand Prix of Hungary BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 29, 2018 in Budapest, Hungary.  (P
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 29: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 29, 2018 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1WE6PF57W1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Bírói kezdeményezésre az Alkotmánybíróság megvizsgálta annak a rendeletnek az alkotmányosságát, ami alapján a Hungaroring és a Pannónia-Ring magasabb zajvédelmi határértékekkel működhet.

Újabb fejezethez érkezett a Hungaroring és a környező települések vitája a pálya rendezvényei által kibocsátott zajterhelés kérdésében, miután az Alkotmánybíróság (AB) csütörtökön bejelentette, hogy 2018. december 31-i hatállyal megsemmisítette „a nemzetközi licenccel rendelkező versenypályáktól származó zajra vonatkozó speciális szabályokat.”

Közleményükben kifejtették, hogy az eljárás egy már folyamatban lévő peres eljárás miatt indult, amit az alperes „egy kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaság ellen” kezdeményezett, „amely Mogyoródon nemzetközi licenccel rendelkező versenypályát üzemeltet.” Az indítvány arra irányult, hogy módosult a zajvédelmi rendelet sérti az egészséges környezethez való jogot.

Nem a Magyar Nagydíj a fő probléma, hanem a további rendezvények Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Az AB az állásfoglalásában rögzítette, hogy „az Alaptörvényben elismert egészséges környezethez való jog részét képezi az a tartalmi követelmény, hogy a környezetvédelem egyszer már elért védelmi színvonala ne csökkenjen” és megállapította, hogy „a támadott szabályozás […] összességében visszalépést eredményezett a korábbiakhoz képest, mert nem ellentételezi kellően a hatásterületen érvényesülő lényegesen magasabb zajszint lehetőségét.”

Az Alkotmánybíróság a kedvező gazdasági és az ország megítélésére vonatkozó hatások alapján rámutatott, hogy a „nemzetközi licenccel rendelkező versenypálya” működése közérdek.

Megállapították, hogy „közérdekre való hivatkozással azonban nem igazolható a visszalépés, azaz az, hogy a környező települések lakósságának – védelmi intézkedések nélkül – nagyobb zajterhelést kellene elviselnie a korábbiakhoz képest.”

Álláspontjuk szerint a pálya „funkcionális működtetése ugyanis nem követeli meg, hogy az év minden napján 5 dB-el magasabb, a felmentési rendszerben pedig akár 40 napon keresztül folyamatosan jóval magasabb (65 és 70 dB) zajkibocsátásra kerüljön sor.”

A határozatról szóló közlemény és a vonatkozó dokumentumok megtekinthetők az Alkotmánybíróság honlapján.