Giovinazzi kívánni sem tudna Räikkönennél jobb csapattársat

Forma-1, Orosz Nagydíj, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari
5648652 27.09.2018 Ferrari Formula One pilot Kimi Raikkonen of Finland talks to the media in the paddock at the Sochi autodrom in Black Sea resort of Sochi, Russia, September 27, 2018. Formula One 2018 VTB Russian Grand Prix will take place in Sochi on September 28-30. Alexey Kudenko / Sputnik
Vágólapra másolva!
Antonio Giovinazzi nagyon örül, hogy a rutinos Kimi Räikkönen oldalán mutatkozhat be főállású F1-es pilótaként. Úgy érzi, a Sauber sokat fejlődött az idén.

Teljesen új pilótafelállással kezdi a 2019-es szezont a Sauber, miután a Ferrari leszerződteti Charles Leclerc-t, aki lényegében helyet cserél a 2007-es világbajnok Kimi Räikkönennel, a csapattársa pedig a szintén Ferrari-protezsált Antonio Giovinazzi lesz. Az olasz fiatal tavaly két futamot már teljesített az F1-ben, idén pedig többször, köztük az Orosz Nagydíj pénteki szabadedzésén is tesztelt a Saubernél.

Bár sokan óva intik az újoncokat attól, hogy rögtön egy élpilóta mellett kezdjék a pályafutásukat, Giovinazzi pénteken úgy vélte, Räikkönen számára a lehető legjobb csapattárs lesz. A finn pilóta 2001-ben, szintén nagyon fiatalon lépett be az F1-es mezőnybe, pont a Saubernél, megjárta a McLarent, a Ferrarit és a mai Renault istállót is.

Giovinazzi jövőre versenyzőként tér vissza Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Nagy tapasztalattal rendelkezik, ha kérdezek majd tőle valamit, biztosan fog segíteni – vélte az olasz tehetség, aki 2016-ban Pierre Gasly mögött 2. lett a mai Forma-2-ben. – Azt mondanám, hogy ő a legjobb csapattárs, aki mellett elkezdhetem az F1-es pályafutásomat. Alig várom, hogy egy világbajnok mellett versenyezhessek, ez igazán nagyszerű lesz.”

A Sauber az idén meglepően jól szerepel, elsősorban a Leclerc által megszerzett pontoknak és néhány látványos időmérős eredménynek köszönhetően,

Frédéric Vasseur csapatfőnökkel egyetértve Giovinazzi is úgy véli, Räikkönen érkezése újabb lökést adhat a svájci csapatnak. „Az emberek nagyon motiváltak. Jövőre már Kimi is ott lesz, nagy tapasztalattal, és szerintem már a neve is segíteni fog, hogy a csapat 110%-os erőbedobással fejlessze az autót és szenzációs munkát végezzen.”

A Sauber elvileg már a Hungaroring óta 2019-re fejleszt, mégis légáramlatokat vizsgáltak Szocsiban Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A finn pilóta a tőle várható módon azt mondta, ő még nem foglalkozik a következő szezonnal (ennek ellenére sajtóhírek szerint üléspróbán már járt a csapatnál és a Mexikói Nagydíj után elképzelhető, hogy gumiteszten is részt vesz), és kijelentette, ő nem gondolkodott azon, hogy ki lesz majd a csapattársa a 2019-es idénytől.

Bár a csapatok általában nem szoktak egyszerre két pilótát lecserélni, Giovinazzi révén a Saubernek lesz némi referenciapontja, hiszen az olasz fiatal az elmúlt évek során többször is tesztelt náluk, így van rálátása a fejlesztésekre.

„Két hónapja vezettem az autót a Hungaroringen, azóta minden téren sokkal jobb lett. Ugyanekkora ugrást éreztem a barcelonai újoncteszt és a Hungaroring között. Itt most újabb lépést tapasztalok a tapadás terén, ennek is nagyon örülök.”