A Ferrari után a Mercedesnél is vezetőváltás jön

Forma-1, Dieter Zetsche, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Spanyol Nagydíj
ZETSCHE Dieter pdg Daimler ag Mercedes ceo Daimler ag Mercedes, ambiance portrait, with HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes W08 Hybrid EQ Power+ team Mercedes GP, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Spain Grand Prix, at Barcelona Catalunya from May 11 to 14 - Photo DPPI
Vágólapra másolva!
Júliusban új menedzsment érkezett a Ferrari élére, és hamarosan ez várható a Mercedes anyavállalatánál, a Daimlernél is. F1-es körökben is ismert szakember érkezik.

Lemond a Daimler AG igazgatótanácsának elnöki tisztjéről és a Mercedes-Benz személyautós divíziójának éléről Dieter Zetsche. Az autóiparban nagyra becsült szakember a felügyelőbizottság tagjaként, majd 2021-től annak elnökeként folytatja a pályafutását. Zetsche 2006 óta állt a vállalat élén, nehézkes kezdés után komoly sikereket ért el.

Irányítása alatt a Daimler 2007-ben megszabadult a Chryslertől, majd a gyenge üzleti eredményekre válaszul jelentős átszervezésbe és a modellpaletta megújításába kezdett azzal a céllal, hogy a Mercedes-Benz 2020-ra ismét a világ legnépszerűbb prémium kategóriás autómárkája legyen, de ezt már 2015-ben elérték.

Zetsche jelentősége jóval túlmutat a Forma-1-en, de a sportágban is nyomot hagy maga után Forrás: DPPI/Dppi

Zetsche a munkássága alatt kitartott a Mercedes F1-es jelenléte mellett, a válság idején a kiszállás helyett a sportágban való működésüket is átalakították. Eladták tulajdonrészüket a McLarenben, 2009 végén felvásárolták a Brawn GP-t, majd a sikertelen első három szezon után elküldték a csapatfőnök Ross Brawnt, és Toto Wolff, valamint Niki Lauda személyében új menedzsmentet neveztek ki.

A Mercedes F1-es csapata 2014 óta minden egyéni és konstruktőri világbajnokságot megnyert, a sportág történetének egyik legsikeresebb alakulata lett,

és 2020 végéig biztosan maradnak is a sportágban, alapvetően változatlan felállásban. Bár Zetsche napi szinten nem folyt bele a csapat működtetésébe, évente több alkalommal személyesen is ellátogatott a versenyekre, és Wolff rendszeresen egyeztet vele a fontosabb kérdésekben. Zetsche utódja a svéd Ola Källenius lesz a 2019-es részvényesi tanácskozástól kezdve, 5 éves megbízatással.

Källenius (jobbra) számára nem idegen a versenyzés közege Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Deniz Calagan

A 49 esztendős szakember számára sem ismeretlen a motorsportok világa: 2003-ban kinevezték a McLaren sportautó-divíziójának élére, 2005-ben a Mercedes F1-es motorgyárának ügyvezetője lett, majd 2010-től a Mercedes-AMG alelnöke és ügyvezetője lett Affalterbachban. Innentől egyelőre csak autóipari feladatokat kapott, de az F1-es motorgyárnak papíron továbbra is ő az egyik tisztségviselője.

F1-es szempontból a Ferrarihoz hasonlóan a Mercedes vezetőváltása is érdekes időszakban jött,

hiszen bár elsősorban Toto Wolff feladata tárgyalni a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediával, a Mercedes F1-es csapatának a Daimler a többségi tulajdonosa, így a 2021-től érvényes üzleti megállapodások kialakításában már várhatóan Källenius fogja képviselni a német gyártót.