Vágólapra másolva!
Jövőre a mezőny három világbajnokából az egyik egy kisebb istállót erősít majd. Kimi Räikkönen visszatér F1-es bemutatkozása helyszínére.

Az Olasz Nagydíj során a Ferrari csapatfőnöke végre eldöntötte, hogy ki lesz Sebastian Vettel csapattársa, és a szingapúri futam előtt be is jelentették, hogy Charles Leclerc veszi át Kimi Räikkönen helyét, aki F1-es bemutatkozása helyszínén, a Saubernél folytatja pályafutását a következő két szezon során.

Ez a forgatókönyv már nyáron felmerült, az érintettek azonban azt mondták, hogy ők akkor még nem számoltak ezzel a lehetőséggel. A Sauber csapatfőnöke, Frédéric Vasseur az Autosportnak elárulta, mindössze két tárgyalás alatt megállapodott a finn pilótával, akiről úgy gondolja, még mindig ég benne a tűz, és hajtja a vezetés élvezete.

Räikkönen a szezon végén távozik a Scuderiától Forrás: Ferrari

Ezt Räikkönen menedzsere is megerősítette: „Az emberek arra számítottak, hogy visszavonul, üldögél majd a jachtján, és élvezi a hátralévő életét. Ő viszont imád F1-es autókat vezetni, ez dobja fel. Kimi imád a határon lenni, ha nem vezet, akkor motokrosszozik, de számára [az F1] a csúcs” – jelentette ki Steve Robertson, aki pályafutása eleje óta egyengeti Räikkönen útját.

Vasseur szerint óriási lehetőség a Saubernek, hogy jövőre a három világbajnok egyike náluk szerepel majd.

„Elég fiatal az istállónk, szükségünk van valakire, aki vezeti a csapatot a hatalmas tapasztalatával, és szerintem Kimi ennek minden téren megfelel” – vélte a francia szakember. – Nyilvánvaló, hogy Kimi hatalmas tapasztalattal rendelkezik, mi éppen a különböző részlegeink felépítésén dolgozunk, és szerintem nagyon támogatni fogja majd ezt a folyamatot.

2001-ben már volt a Sauber versenyzője Forrás: AFP/Paul Crock

Vasseur szerint akadnak még néhányan a Saubernél, akik 2001-ben is ott dolgoztak, amikor Räikkönen bemutatkozott náluk. Az Autosport szakírója, Adam Cooper szerint a visszatérés egyik kulcsa az volt, hogy Räikkönen nagyon jó kapcsolatban van Beat Zehnderrel, a Sauber csapatmenedzserével, és értékelte azt is, hogy Simone Resta lett a technikai igazgató.

– mondta Vasseur. – Ez mindenképpen nagy lépés számunkra, a technikai, de még inkább a kereskedelmi és marketing szempontból. Óriási lökés, elég megnézni, hogy mi ment nálunk a közösségi médiában, ennyi új kapcsolatot még az életben nem láttunk. Minden téren nagy segítség ez” – összegezte Räikkönen érkezését.