Vágólapra másolva!
Claire Williams szerint október végéig eldől, hogy jelenlegi pilótájuk csapatot vált-e. Amennyiben igen, a lassan 8 éve súlyos sérülést szenvedő lengyel Robert Kubica ülhet a helyére.

Lengyelország nagy része vélhetően azóta lélegzet-visszafojtva várja Robert Kubica visszatérését, hogy a lengyel pilóta először tesztelt F1-es autót súlyos ralibalesete óta. Az egyszeres futamgyőztes tavaly már közel került ahhoz, hogy ismét a száguldó cirkuszban vezessen, most pedig ismét esélye nyílhat, ha Lance Stroll még az idén átigazol a Force Indiához. A Williamsnél kijelentették, amennyiben így lesz, több mint valószínű, hogy Kubica veszi át a helyét.

Kubica legutóbb a Magyar Nagydíj utáni teszten ült a Williamsben Forrás: Hungaroring

Lassan 8 éve, hogy a lengyel Robert Kubica utoljára F1-es futamon indult, mielőtt 2011 eleji ralibalesete derékba törte pályafutását. Hosszú évekig szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy visszatérjen a Forma-1-be, tavaly óta azonban csak a lehetőségre vár. Miután 2017-ben tesztelte a Renault-t a hungaroringi hivatalos teszten, a Williams harmadik számú pilótája lett 2018-ra, több szabadedzésen, valamint teszten is részt vett az FW41-gyel.

Az idei szezonra azonban mégsem ő, hanem az egyaránt súlyos dollármilliókkal érkező Szergej Szirotkin és Lance Stroll lettek az anyagi gondokkal küzdő istálló versenyzői, azonban most, hogy Lawrence Stroll, Lance édesapja megvásárolta a Force Indiát, a fiatal kanadai minden bizonnyal ott folytatja pályafutását.

Hogy csak jövőre, vagy már idén átül-e Esteban Ocon helyére, azt egyelőre nem tudni.

„Nem tudjuk, hogy mikor, de Lance valószínűleg el fogja hagyni a csapatot, miután az édesapja átvette a Force Indiát” – nyilatkozta Claire Williams csapatfőnök a Speedweeknek.

A változás nem lesz gyors, továbbra is sok a kérdés a Force India eladása körül. Amikor ezek a kérdések tisztázódnak, minden felgyorsulhat, de realistán nézve változás Szocsi vagy Austin környékén lesz.”

A Williams Stroll idei távozása esetén valószínűleg Kubica mellett döntene Forrás: Hungaroring

Claire Williams elismerte, csapatának jelenleg nagy szüksége van a fizetős versenyzőkre, de azon dolgoznak, hogy minél előbb szerződtethessenek ismét tapasztalt pilótákat. Ez lehet az egyik akadálya annak, hogy 2019-re megállapodjanak Kubicával.

„Számomra ez csak spekuláció. Sok minden történt augusztusban a Forma-1-ben, ami engem illet, nem nyílt ki hirtelen egy csomó ajtó, de nem is zárult be – nyilatkozta Kubica a lengyel Przeglad Sportowy-nak. – Amit próbáltam elérni, hogy F1-es autót vezethessek.”

Egyfelől az álmom beteljesülése lenne, másrészt viszont nem biztos, hogy olyan befejezés lenne, amilyet szeretnék.”

Az Olasz Nagydíj alatt Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója is megerősítette, hogy Stroll távozása esetén a lengyelt ültetnék be.

„Jelenleg a Szergejjel és Lance-szel történő közös munkára koncentrálunk, amennyiben azonban bármi változik, Robert a mi emberünk.”

Ocon helyében nem akarna mindenképp a Williamshez jönni Forrás: Hungaroring

Kérdés, hogy Stroll érkezésével a Force Indiából kiszoruló Esteban Oconnak hol talál ülést jövőre a Mercedes? A francia pilótának nincs sok lehetősége, a stuttgartiak támogatásával a Mercedes motorokat használó Williams pedig elérhető is lehetne a számára. Kérdés, a grove-iak jövőre ki tudnak-e törni a sereghajtó szerepéből?

Kubica mindenesetre nem tanácsolja Oconnak, hogy nagyon ragaszkodjon a Williams üléséhez.

„A helyében nem küzdenék túlságosan, de inkább a saját dolgommal foglalkozom” – mondta a lengyel.