Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas a GPhírek kérdésére az Olasz Nagydíjon kifejtette, a helyzettől függ, hogy saját érdekeit háttérbe szorítva Lewis Hamiltont kell-e segítenie a vb-cím megnyerésében.

A Forma-1-es szezon elérkezett abba a szakaszába, amelyikben a világbajnoki címért harcoló csapatoknak el kell gondolkozniuk a csapatutasítás használatán. Az Olasz Nagydíjon a Ferrari nyíltan kimondta, ők nem alkalmaztak ilyesmit, miközben szerintük a Mercedes igen, a verseny után azonban a címvédő istálló tagadta, hogy beáldozták volna Valtteri Bottas versenyét. A finn pilóta az Olasz Nagydíj előtt a GPhírek kérdésére elmondta, hogyan érezné magát, ha Lewis Hamilton segítése lenne a feladata.

Bottas nem számít arra, hogy a Mercedes teljesen háttérbe szorítja Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Más érzés lenne úgy megérkezni egy versenyhétvégére, de a csapat ugyanúgy támogatna mindkettőnket – válaszolta Bottas a GPhírek finn pilóta mentális állapotát firtató kérdésére abban az esetben, ha a csapat nyíltan kimondaná, mostantól Hamilton az első számú pilóta. – Amennyiben nyers tempó alapján képes lennék megnyerni egy versenyt, a csapat megvizsgálná a helyzetet.

Megbízom a csapatban, mindkét pilótát tisztelik, nem tennének olyasmit, amivel ártanak nekünk."

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az Olasz Nagydíj után elmondta, vasárnap reggel több lehetőséget is számításba vettek, de végül nem volt szükség arra, hogy Bottast csapattársa szolgálatába állítsák.

A Mercedes nem tagadja, hogy Hamiltonnak is kedvezett Bottas taktikája, de nem ez volt az elsődleges szándékuk Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A finn pilóta első kerékcseréje előtt hosszú körökön át feltartotta a már friss abroncsokon mögé visszatérő Kimi Räikkönent, ezzel egyértelműen segítve Hamiltont,

a Mercedes ezt azonban azzal magyarázta, hogy Bottasnak ez volt a legjobb taktika arra, hogy később támadhassa Max Verstappent a harmadik helyért, az pedig csak külön bónusz, hogy ezzel Hamiltonnak is segített.

„Valtterinek jó volt a tempója, ugyanolyan köröket futott, mint Max friss lágy gumikon – mondta James Vowles, a Mercedes vezető stratégája. – Tudtuk, hogy találkozhat a pályán Kimivel, de az elképzelés az volt, hogy biztosítsuk neki a legjobb lehetőséget ahhoz, hogy a dobogón végezzen.

Ez azt jelentette, hogy védekeznie kellet Kimivel szemben, de egyszer sem vesztett több időt Maxhoz képest."

A Mercedes Verstappen megelőzésére koncentrált Bottas taktikájával Forrás: 2018 Getty Images/Dan Istitene

Bottas ugyanezen a véleményen volt, de azért megjegyezte, a valamivel korábbi kerékcsere talán jobb lett volna. „Nem úgy nézett ki a dolog, hogy feláldoztam a versenyemet azzal, hogy magam mögött tartottam Kimit. Amennyiben azonban megelőzött volna, bizonyára időt veszítettem volna.

Nem hiszem, hogy befolyásolta a végeredményt, minden rendben volt."

Toto Wolff szerint Hamilton nem szeretne ajándékot a csapattársától, ahogyan Bottas sem akarja feladni saját futamát, ezért

az egyértelmű csapatutasítás alkalmazását el akarják kerülni, ameddig csak lehet, és versenyről-versenyre fognak döntést hozni.

„A pontkülönbség Lewis és köztem most már nagyon nagy, úgyhogy hajlandó vagyok együttműködni, amikor van értelme – mondta Bottas. – Csapatként vagyunk itt és realistának kell lennünk. A csapat mindkét címet meg akarja nyerni."