Vágólapra másolva!
Nemrég még úgy hírlett, a tehetséges francia versenyző lesz Nico Hülkenberg csapattársa a Renault-nál, most azonban már az sem biztos, hogy a Forma-1-ben maradhat. Cyril Abiteboul kifejtette, miért nem szerződtették.

A Renault Daniel Ricciardót igazolta le Nico Hülkenberg csapattársának 2019-re. A nyári szünet előtt még a Force India pilótája, a Mercedes támogatását élvező Esteban Ocon tűnt befutónak a helyre – míg Ricciardóról mindenki azt feltételezte, hogy marad a Red Bullnál –, ami a francia kapcsolat miatt is kedvező párosítás lehetett volna.

Ocon kellett volna a Renault-nak, de nem a Mercedesszel együtt Forrás: AFP/John Thys

Az istálló vezére, Cyril Abiteboul azonban elárulta, bármennyire sokra tartják Ocont, nem fűlik a foguk ahhoz, hogy a Mercedes döntési joga miatt ne tervezhessenek hosszú távra a versenyzőkkel. Tapasztalatból tudják, ez mekkora akadály, hiszen a tavalyi utolsó versenyekre és az idei szezonra kölcsönbe kapták meg Carlos Sainzot a Red Bulltól, aki jövőre a McLarenhez igazol.

– ismerte el Abiteboul az Autosportnak. – Esteban kiválóan illeszkedett volna a csapatba. Kicsit azonban kellemetlen volt, hogy az egyik vetélytársunk, a Mercedes kötelékébe tartozik. Ott motoszkált a fejünkben, hogy megint egy riválissal kellett volna alkudoznunk egy pilótáról. Carlos esetében is így volt, ennek minden pozitív és negatív járulékával."

Ocon 2016-ban a Renault tesztpilótája volt Forrás: DPPI/Alexandre Guillaumot

„Elismerem, a Red Bull közbenjárása nélkül idén nem vezetett volna nálunk Carlos, ami egyébként remek volt. Az viszont kissé elriasztott minket [Ocon szerződtetésétől], hogy megint kiszolgáltatottak lettünk volna egy másik élcsapattal szemben az egyik nagyon fontos alkotóelemnél a következő egy vagy két évben, amikor a stratégiánk szerint elkezdenénk harcolni az élcsapatokkal."

Ocon 37 pontjával a bajnokság 11. helyén áll, 3 ponttal követi csapattársát, Sergio Pérezt. A jövője ugyanakkor hirtelen nagyon bizonytalanná vált, mert a Force India új tulajdonosa révén Lance Stroll érkezése gyakorlatilag biztossá vált a csapatnál, akár már ebben az idényben. A hírek szerint a McLarennél köthet ki, ahol állítólag már üléspróbán is járt, de nem fért bele az idei autóba.