Vágólapra másolva!
Várhatóan még a héten megjelenik a Forma-1 2019-es versenynaptárjának első változata, amelynek legnagyobb kérdése, hogy szerepel-e benne a Német Nagydíj.

Bár a helyi közönségkedvenc, Sebastian Vettel győzelme elmaradt, így is zajos sikert aratott idén a Német Nagydíj, mivel a Hockenheimringen két év után ismét szinte teltház volt, holott 2016-ban több lelátót meg sem nyitottak az érdeklődés hiánya miatt. A pálya még mindig sokallja a verseny megrendezésének jogdíját, ezért 2019-re már nincs szerződésük a Német Nagydíjra.

„Én optimista vagyok – nyilatkozta Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója a Reutersnek a Német Nagydíj megtartásával kapcsolatban. – Még nem adtuk ki a [2019-es] versenynaptárat, de hamarosan megtesszük, Spa környékén. A német nyelvtudásom nem kimagasló, de a tárgyalások jól mentek.”

Teltház a Német Nagydíjon Forrás: DPPI/Florent Gooden

A németek évek óta egyszerűen nem hajlandók kifizetni minden évben az F1-es nagydíj megrendezésének jogdíját és azon kevés ország közé tartoznak, ahol nem fordítanak közpénzt erre a célra. A Hockenheimring azt próbálja elérni, hogy csökkentett jogdíj mellett osztozhassanak a jegybevételen az F1 jogtulajdonosával, így megoszthatják a kockázatot.

– nyilatkozta Jorn Teske, a pálya marketingigazgatója. – Az nyilvánvaló, hogy mindkét fél megoldást próbál találni és ez nagyon jó. Ez azt jelenti, hogy nagyon komoly érdek fűződik a Forma-1 részéről, hogy megtartsák a Német Nagydíjon. Valóban, mi optimisták vagyunk, de pillanatnyilag ennyi az egész.”

Az olaszok nem örülnek a Mercedes sikereinek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Közben az olasz autóklub (ACI) elnöke, Angelo Sticchi Damiani ismét aggódni kezdett az Olasz Nagydíj miatt, mert a monzai futam idei jegyeladásai elmaradnak a tavalyi értékektől. „Tavaly Vettel bajnoki éllovasként ment nyaralni, most ő az üldöző – nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak. – Én azt kívánom, legyen pont fordítva, mint tavaly, amikor Monzától a Mercedes elhúzott [a Ferraritól].”

Damiani attól tart, hogy a jegybevételek visszaesése miatt fenntarthatatlanná válik az Olasz Nagydíj.

„A tavalyi évet komoly veszteséggel zártuk és a 2018-as költségvetés sem lesz más – mondta. – Nyilvánvaló, hogy ez hosszútávon nem fenntartható. Az ACI megteszi, amit kell, de nem bármilyen feltételek mellett. [Chase] Carey mindig azt mondta nekem, hogy az F1 elképzelhetetlen Monza nélkül és négy év múlva centenáriumot ünneplünk. Egyetértünk vele, de látnunk kell a tényeket is.”