Megúszta a megszűnést a Force India

Motor Racing - Formula One World Championship - Hungarian Grand Prix - Race Day - Budapest, Hungary Formula One Formula 1 F1 GP Grand Prix Circuit Hungaroring Hungarian Budapest Hungary JM874 Sergio Pérez Sergio Pérez Mendoza Checo Perez Checo Pérez Actio
Esteban Ocon (FRA) Sahara Force India F1 VJM11 leads team mate Sergio Perez (MEX) Sahara Force India F1 VJM11. Hungarian Grand Prix, Sunday 29th July 2018. Budapest, Hungary.
Vágólapra másolva!
Ahogyan az várható volt, elkelt a Force India F1-es csapat. A Magyar Nagydíj hétvégéje alatt csődeljárás alá helyezett istállót Lawrence Stroll, a Williamsnél versenyző Lance Stroll édesapja által vezetett konzorcium vásárolta meg, megmentve ezzel mind a 405 alkalmazott állását.

A Force India 11 nappal az eladása előtt, a Magyar Nagydíj péntekjén került csődeljárás alá, amelyet Sergio Pérez, a csapat egyik pilótája egy ügyvédjével közös cégen keresztül indított meg. A lépést a Daimler AG és a főszponzor BWT is támogatta, mivel úgy gondolták, ez az egyetlen esély a csapat megmentésére, amelyet a felszámolás fenyegetett a rengeteg tartozása miatt. Mostanra kiderült, igazuk lett, hiszen több potenciális vevőt maga mögé utasítva a kanadai milliárdos Lawrence Stroll kezébe került az istálló.

A Magyar Nagydíjon még bizonytalan volt az istálló sorsa Forrás: Sahara Force India/xpbimages.com

A csődeljárást az FRP Advisory intézte, a megegyezés pedig kedden, augusztus 7-én született meg a csődbiztos és a Stroll vezette konzorcium között.

Az eladásban Otmar Szafnauer, a csapat operatív igazgatója és az istálló vezetői is közreműködtek.

Stroll befektetőtársai között ott van a szintén kanadai vállalkozó Andre Desmarais, a Monaco Sports and Managementtől Jonathan Dudman, a divatiparban nagy névnek számító John Idol, a telekommunikációs befektető John McCaw Jr., a pénzügyi szakértő Michael de Picciotto, valamint Stroll üzlettársa, Silas Chou.

A Force India hitelezői teljes egészében visszakapják a pénzüket, a csapatnál betöltött 405 állás megmenekült, a működést pedig tovább finanszírozza az új tulajdonos,

amely Vijay Mallyától és az Orange India Holdings Sarltól veszi át a botkormányt.

„Ez a megoldás biztosítja a Force India jövőjét a Forma-1-ben, és lehetővé teszi, hogy a teljes potenciálunknak megfelelően versenyezzünk – mondta Szafnauer. – El vagyok ragadtatva, hogy egy olyan befektetőcsoport támogatását élvezzük, amely hisz bennünk, mint csapatban, és látja a tekintélyes üzleti lehetőséget, amellyel a Force India rendelkezik a Forma-1-ben.”

Lawrence Stroll (jobbra) és Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója Forrás: LAT Imagesemail: sales@latimages.com/Steven Tee

„A szakértelmünk és az eltökéltségünk azt jelentette, hogy mindig egy súlycsoporttal feljebb szálltunk ringbe, ez az új befektetés pedig fényes jövőt biztosít nekünk. Vijaynek, a Sahara Groupnak és a Mol-családnak is meg szeretném köszönni az összes támogatást, és azt, hogy olyan messzire juttatták a csapatot, amennyire a körülményei engedték” – mondta Szafnauer.

Mások is érdeklődtek a csapat iránt, köztük két amerikai konzorcium, valamint egy brit cég.

– mondta Geoff Rowley, az egyik csődbiztos. – Meggyőző volt a különböző érdeklődő felek minősége, ezért alapos megfontolást igényelt, ahogy haladt előre a csődeljárás. Egy robosztus folyamat végén, egy nagyon hiteles ajánlatunk maradt a vállalat megmentésére.”

Most, hogy elfogadták az ajánlatot, a csődbiztos az apróbb részleteket is kidolgozza, amelybe a megállapodás véglegesítése is beletartozik.

Attól féltek, hogy a Manor és a Caterham sorsára jutnak

Ki ne emlékezne az F1 két kiscsapatának tragikus történetére? A Manor (akkor még Marussia néven), valamint a Caterham is 2014 végén került csődeljárás alá. Előbbi akkor még megmenekült, de 2016 végén kénytelen volt végleg lehúzni a rolót.

– nyilatkozta Szafnauer az Autosportnak. – Nagy megkönnyebbülés tudni, hogy a csapatnak van jövője, és képesek leszünk folytatni az F1-ben.”

A Force India dolgozói megnyugodhattak, továbbra is lesz állásuk Forrás: Sahara Force India/James Moy Photography

Papíron a csődeljárásig Vijay Mallya volt a csapatfőnök is, Bob Fernley pedig a helyettese. Szafnauer nem tudja, hogy Fernley és ő megtarthatják-e jelenlegi pozíciójukat. „Még korán van, de remélem, hogy megtartják a csapat vezetését. Még csak most történt az egész, nem ültem le az új tulajdonosokkal megvitatni az elképzeléseiket.

A csapat neve, valamint jövő évi pilótafelállása is kérdéses, de erősen valószínű, hogy miután édesapja megvette a csapatot, a Williamsnél versenyző Lance Stroll jövőre már a Force Indiánál lesz,

amelyet elképzelhető, hogy nem is így hívnak majd. „A közeljövőben le fogjuk folytatni ezeket a párbeszédeket. Előre nézünk, nem hátra” – mondta Szafnauer.