Vágólapra másolva!
Kevesebb mint 24 óra leforgása alatt minden kételyt eloszlatott a Mercedes a jövő évi pilótafelállásáról, miután Lewis Hamilton mellett Valtteri Bottast is a csapatnál tartotta 2019-re.

Hosszas várakozás után a Mercedes a Német Nagydíj csütörtökjén bejelentette, 2020 végéig meghosszabbította Lewis Hamilton idei év végén lejáró szerződését, egy nappal később pedig az is világossá vált, hogy Valtteri Bottas marad a brit négyszeres világbajnok csapattársa jövőre, de lehet, hogy még 2020-ban is.

Hamiltoné után Bottas jövőjére is pont került Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Bottasszal a korábbi két esztendőhöz hasonlóan ismét egy évvel hosszabbított a Mercedes, azzal a különbséggel, hogy a szerződésben opciós jog szerepel a 2020-as idényre. „Igazán elégedett vagyok. Imádom ezt a csapatot, az atmoszférát, hogy mindenki olyan keményen dolgozik az eredményekért" – nyilatkozta a finn a Mercedes által közzétett videóüzenetben.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem titkolta, hogy nyitott szemmel követte a pilótapiacot, különös érdeklődéssel Daniel Ricciardo iránt, végül azonban Bottas megtartása mellett döntött.

Még csütörtökön, a bejelentés előtt Bottas úgy nyilatkozott: „Nem pánikolok, nem akarok másik csapathoz menni, ugyanakkor a szezon felénél már jobb rendezni ezeket a dolgokat. Csak az számít, hogy a csapat tisztában van azzal, hogy miként teljesítek az autóban, milyen eredményekre vagyok képes és fel tudom venni a versenyt Lewis-zal."

Bottas egyedül tárgyalt Forrás: DPPI/Dppi

Bottas elárulta, a menedzsmentje csupán tanácsadóként segített neki a szerződés tető alá hozásában. „Magam tárgyalok, mert szeretek szemtől szemben beszélni a csapattal. Minden tiszteletem a menedzsmenté, amely 2008 óta segített eljutni oda, ahol most vagyok, de egy ponton úgy éreztem, hogy magam akarom csinálni, mert a saját jövőmben én vagyok érintett, ezért szerintem így a legegyszerűbb."

Hamiltont nem érdekelte a többi csapat

A kétéves szerződéshosszabbítását a Német Nagydíj csütörtökjén bejelentő Lewis Hamilton a tárgyalások kulisszái mögé is betekintést engedett. Már az egyeztetések korai fázisában világossá tette, hogy nem keresi a másik csapathoz szerződés lehetőségét, valamint az alkupozíciójának javítására sem fog egyéb ajánlatokat felhasználni.

– nyilatkozta Hamilton, azt azonban nem árulta el, hogy a Ferrari volt-e ez a csapat. – Azt feltételeznek [az újságírók], amit csak akarnak."

A BBC értesülései szerint Hamilton új szerződése értelmében legalább 30 millió fontot fog keresni évente, ami a különböző bónuszokkal 40 millióra is növekedhet.

„Toto [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke] nagyszerű ember és menedzser, a kapcsolatunk csak erősebb és erősebb lett. Nagyra értékelem, hogy ilyen türelmes volt velem, a legtöbb ember nem adott volna olyan sok időt, amennyit szerettem volna. Ez megmutatja, mennyire bízunk egymásban."

A négyszeres világbajnok beismerte, miatta nem született meg korábban az egyezség Forrás: AFP/Oli Scarff

„Az első naptól fogva azt mondtam neki, »nem nézelődök más csapatnál, nem beszélek mással, nem keresem az egyéb lehetőségeket, nem játszalak ki másokkal szemben. Tudom, hogy más versenyzők is hívogatnak, de megbízom benned, hogy nem akarsz egyebet tenni, úgyhogy nem kell kapkodnunk«."

Ahogyan azt több helyről hallani lehetett, a szerződés alapjait már jóval korábban lefektették, a részletekről való megegyezés miatt húzódott mostanáig a bejelentés.

„Nem emlékszem a pontos dátumra, Monaco előtt vagy után lehetett valamikor. Ezután voltak még apróbb részletek, amiket megbeszéltünk. »Toto, ezt megváltoztathatom? Azt hiszem, ehelyett ezt kellene tennünk.« Utána megint nem beszéltünk erről pár hétig, nem kapkodtuk el.

„Folyamatosan halasztgattam a dolgot. Volt egy szerződésem, egyszerűen nem éreztem úgy, hogy sietnem kellene. Akkor beszéljük meg, amikor készen állok, amikor mi készen állunk. Végül pedig otthon leültünk, és igazán gyorsan túlestünk rajta."