Vágólapra másolva!
Az egész világot, köztük a Mercedes fejeseit is váratlanul érte Nico Rosberg, 2016 F1-es világbajnokának visszavonulása. Ki a zuhany alatt, ki a WC-ben élt át döbbent pillanatokat. 

Igencsak mulatságos történetet osztott meg Toto Woff, a Mercedes csapatfőnöke Lee McKenzie-vel, a brit Channel 4 riporterével Monacóban. Az osztrák felelevenítette a napot, amelyen Nico Rosberg a semmiből közölte vele: a világbajnoki címmel a zsebében úgy döntött, hogy visszavonul.

Toto Wolff és Nico Rosberg az FIA év végi díjátadóján 2016-ban Forrás: AFP/Joe Klamar

Nico Rosberg a 2016-os Abu-dzabi Nagydíjon megnyerte élete első Forma-1-es világbajnoki címét. A német előtte zsinórban kétszer maradt alul Lewis Hamiltonnal szemben, harmadik közös szezonjukra azonban a pályán és azon kívül is mindent a vb-cím megszerzésének rendelt alá, aminek elmondása szerint családja látta kárát. Rosberg úgy érezte, csak ily módon képes legyőzni Hamiltont, többször azonban nem szerette volna háttérbe szorítani feleségét és (akkor még csak) egyetlen gyermekét.

Azt azonban bizonyára ő sem sejtette, hogy váratlan visszavonulásának igencsak mulatságos következményei lesznek.

Rosberg elsőként Toto Wolffot, a Mercedes csapatfőnökét értesítette döntéséről. A németnek szerződése volt a következő szezonra, a csapatot tehát igencsak kellemetlen helyzetbe hozta, senki nem számított ugyanis a visszavonulására. Utólag azonban már Wolff is kedélyesen mesélte, milyen, nem várt jeleneteket eredményezett pilótája bejelentése.

A brit Channel 4 ominózus interjúja Toto Wolffal

„Nagyjából reggel fél hét lehetett, én pedig éppen egy megbeszélésre készültem Niki [Laudával, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnökével] és Dieter [Zetschével, a Daimler ügyvezetőjével] – emlékezett vissza Wolff. – Megkérdeztem Nicót, hogy biztos-e a döntésében, és mivel úgy láttam, hogy nem tudom meggyőzni, felhívtam Dietert."

Az ez utáni jelenetet azonban inkább egy vígjátékban tudnánk elképzelni.

– mondta Wolff. – Ezután megkérdeztem, hogy van-e szék a közelében, majd közöltem vele, hogy Nico visszavonul."

A Mercedes csapatfőnöke ezután Laudát szembesítette a rossz hírrel, hasonlóan komikus körülmények között.

Niki Lauda (jobbra) nem túl szokványos helyen értesült Rosberg visszavonulásáról Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Niki a repülőtér termináljában várt rám, hogy aztán sofőr vigyen minket tovább. Titokban akartam tartani, nem akartam, hogy a sofőr hallja. Mondtam, neki, hogy jöjjön be velem a WC-be, mert mondanom kell valamit."

– hitetlenkedett Lauda, aki Zetschéhez hasonlóan döbbenten fogadta Rosberg döntését.

A 2016-os szezon világbajnoka azóta egyébként köszöni, jól van. A Mercedes nagyköveteként rendszeresen feltűnik különböző, a márkához köthető rendezvényeken, emellett a Sky Sports szakértőjeként az F1-es futamokon is láthatjuk. Szabadidejét a családjával tölti, a versenyzéshez pedig nem tervezi a visszatérést, noha a Formula E berlini nagydíján láthatóan élvezettel hajtotta meg a széria második generációs autóját.