Vágólapra másolva!
Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója még több futamot rendezne az Egyesült Államokban, azokat viszont inkább utcai pályákon tenné.

A Liberty Media, a Forma-1 kereskedelmi jogainak birtokosa kulcspiacként tekint az Egyesült Államokra, tervei között kiemelt helyen szerepel az amerikai terjeszkedés. Ezért jövőre minden valószínűség szerint már két F1-es versenyt rendezhetnek az országban, a texasi USA Nagydíj mellé érkezik a miami futam is. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója azonban további versenyeket szeretne az Egyesült Államokban, az épített pályák helyett pedig az utcai helyszínekre esküszik.

A texasi Austinban 2012 óta rendeznek F1-es futamot Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Indianapolis, Barber Motorsport Park, Road America, Sebring, Watkins Glen, Laguna Seca: Néhány olyan helyszín az Egyesült Államokban, ahol a mai napig rendeznek versenyeket. Sőt, némelyiken korábban az F1 is rendszeresen megfordult. Az azonban nem valószínű, hogy a jövőben is meg fog.

– nyilatkozta Chase Carey a Racefansnek.

Az F1 elnök-vezérigazgatója azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy az Egyesült Államokon kívül, már létező pályákon rendezzenek versenyt, ahogyan teszik azt idén a Francia Nagydíj esetében.

„Az a fontos, hogy a világ különböző régióiban mik a lehetőségek. Minden helyszínt a maga nemében kell értékelnünk, milyen a pálya minősége, a város hangulata, megragadja-e az emberek képzeletét, milyen a közszféra és a vállalati szektor támogatása" – mondta az elnök.

Szavazzon!

Ön melyik jelenlegi amerikai versenypályán nézne szívesen F1-es futamot?

Carey azt is hangsúlyozta, hogy a 2019-es Miami Nagydíj még nincs lekötve, a folyamat eddigi része csupán a helyi önkormányzat szavazása miatt volt nyilvános. Ebből kifolyólag nem szeretett volna arról beszélni, hogy mely helyszínekkel tárgyalnak jelenleg a jövőbeni futamrendezésről, azt azonban megerősítette, hogy jártak Vietnámban.

A Ferrari F1 Clienti és Corse Clienti programja a Road Atlanta versenypályán

Továbbra sem lesz verseny New Yorkban

Még Bernie Ecclestone regnálása alatti történet, hogy a New Jersey-i Nagydíj bekerült a 2013-as versenynaptárba, majd egy évet csúszott a debütálása, hogy aztán 2014-ben se rendezzék meg. Ecclestone akkor azzal magyarázta a verseny törlését, hogy a szervezőknek „nincs egy fillérjük sem."

David Coulthard 2012-ben még bemutatózott is New Jersey-ben a Red Bull-lal Forrás: AFP/2012 Getty Images/Jeff Zelevansky

Steve Fulop, New Jersey polgármestere a napokban leszögezte: továbbra sem tudja elképzelni, hogy a város Forma-1-es nagydíjnak adjon otthont.

– nyilatkozta a ROI-NJ-nek.

Fulop a következő néhány hétben valószínűleg ismét találkozni fog az F1 képviselőivel, sok értelmét azonban nem látja a megbeszélésnek. „Kértek egy találkozót. Meg kell hagyni, elég könyörtelenek, újra és újra visszajönnek, de végül úgysem lesz belőle semmi. Csak költik a pénzt a lobbistáikra, hogy aztán elveszítsék azt. De ez van, így működnek ezek a dolgok."