Vágólapra másolva!
Liam Dance hihetetlen sztorija 2009-ben, az angliai Cheltenhamben egy könyvvel kezdődött. Kitartása és szorgalma azóta az F1-be repítette.

Mesébe illő történetet osztott meg a Twitteren Steve Matchett, korábbi Forma-1-es szerelő, szerző és televíziós kommentátor. Matchett 1990 és 1998 között volt a Benetton csapatának tagja, Jos Verstappen híres hockenheimi tűzeseténél például a hátsó emelőt kezelte. Pályafutása alatt egy, később további két könyvet írt a sportban töltött időszakáról. Második műve, az angol nyelven megjelenő „The Mechanic's Tale" („A szerelő története") pedig annyira inspiráló volt egy angliai postásnak, hogy meg sem állt a McLaren garázsáig.

Liam Dance 9 év alatt postásból a McLaren szerelőcsapatának tagja lett Forrás: McLaren

Az 1999-ben a boltok polcaira kerülő könyv Matchett életét mutatja be – különös tekintettel a Forma-1-ben eltöltött éveire – egészen 1997-es visszavonulásáig. A könyv olvasói betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, és a nagy gépezet egy kis „csavarjának" szemszögéből ismerhetik meg a Benetton aranykorát, amelyben olyan pilóták kaptak szerepet, mint Nelson Piquet, vagy Michael Schumacher. Utóbbi két világbajnoki címet nyert a csapatnak. Mindeközben arra is fény derül, milyen egy Forma-1-es szerelő élete.

Liam Dance, az angliai Cheltenhamben élő postás 2009-ben, 21 évesen olvasta Matchett könyvét, ami akkora hatással volt rá, hogy eldöntötte, belőle is szerelő lesz.

Kilenc évvel később, e-mailben mondott köszönetet Matchettnek és elmesélte, hogy milyen utat járt be a könyv hatására.

– írta az egykori postás. – A könyv akkora hatással volt rám, hogy úgy gondoltam, miért ne vághatnék bele? Több helyi műhelybe is jelentkeztem gyakornoknak, a legtöbb helyen azonban azt mondták, hogy túl öreg vagyok, mígnem kaptam egy esélyt, mert kellett valaki, aki tud vezetni."

Liam Dance levele Steve Matchettnek, amelyben megköszöni a Benetton korábbi szerelőjének az inspiráló szavakat

Dance 2012-ig dolgozott gyakornokként, majd a közeli versenycsapatoknál kezdett el házalni. Az egyik istálló 2013-ban önkéntesként alkalmazta a brit GT-bajnokság egyik versenyén, egy évre rá pedig már a Fortec Motorsport szerelője volt a brit Formula Renault-ban. Folyamatosan lépdelt feljebb a ranglétrán, egészen az azóta megszűnt Renault Sport Series-ig (a World Series by Renault utódja).

Innen már csak egy lépés volt a Forma-1, úgyhogy tavaly jelentkezett a McLaren tesztcsapatába.

Az idei évre munkát adott neki a wokingi csapat, márciusban elkezdett dolgozni a McLaren Technology Centre-ben, majd Kanadában életében először F1-es nagydíjon készíthette fel Stoffel Vandoorne McLarenjét.

„Sok pályán töltött éjszaka során kérdeztem magamtól, hogy miért csinálom ezt és ahelyett, hogy kicserélnék egy újabb motort, kereshetnék rendes munkát. De folytattam – írta levelében Dance. – Kilenc évig tartó utazás volt, ami alatt sokszor gondoltam úgy, hogy nem fog összejönni, nem vagyok elég jó. Ha nem olvastam volna el a könyvet, nem lettem volna elég motivált követni az álmomat, úgyhogy köszönöm! Alig várom a hosszú karriert a Forma-1-ben."