Button újra F1-es autóba ül, de nem négy keréken

Super GT, Jenson Button, Tokyo Auto Salon 2018, Honda Racing
British racing driver Jenson Button announces the participation of "SUPER GT" from TEAM KUNIMITSU of HONDA at Tokyo Auto Salon 2018 in Chiba Prefecture on Jan. 12, 2018. Button won the 2009 FIA Formula One World Championship, driving for Brawn GP. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A 2009-es világbajnok bemutatóköröket tesz meg korábbi csapata, a Williams híres, hatkerekű F1-es autójával.

Ismét F1-es autó volánja mögé ül a 2009-es világbajnok Jenson Button. A brit pilóta a 2016-os szezon végén mondott búcsút a Forma-1-nek (bár a tavalyi Monacói Nagydíjra beugrott Fernando Alonso helyére), azóta a japán Super GT-ben versenyez és rajthoz áll a hétvégén zajló Le Mans-i 24 órás versenyen is az orosz SMP Racing színeiben.

Button a McLarentől vonult vissza, de a Williams révén került be az F1-be 2000-ben, a Brit Nagydíjon is a grove-i istálló egyik autóját, a híres, hatkerekű FW08B-t vezeti majd, amit az 1983-as szezonra fejlesztettek ki, de a használatát gyorsan be is tiltották. A korábbi F1-es pilóta mellett a motorversenyzőből lett tévés műsorvezető, Guy Martin is autóba ül Silverstone-ban.

Button elsősorban továbbra is a Honda színeit képviseli Forrás: NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

Martin tavaly szerelőnek állt a csapatnál a Channel 4 tévétársaság műsorában, idén pedig egy újabb dokumentumfilm révén ismét együttműködnek az istálló veteránautóit gondozó Williams Heritage-dzsel és újjáépítik az első F1-es autót, amit Ayrton Senna valaha is vezetett. Az FW08C-t Martin viszi majd pályára a silverstone-i hétvége első napján, Button oldalán.

Ez volt az első F1-es autó, amit a nagyszerű Ayrton Senna vezetett és ez nyerte meg az 1983-as Monacói Nagydíjat is

– mondta Martin, aki úgy véli, jó társaságba kerül az FW08C volánja mögött. – Igazi megtiszteltetés a Williamsszel dolgozni azon, hogy újra életet leheljünk az autósport történetének egyik emlékezetes darabjába. Lehet, hogy Jenson világbajnok, de egy ilyen csodálatos járművel bármi lehetséges” – utalt arra, hogy képletesen versenyezni fognak Silverstone-ban.

Tavaly Martin Brundle, a Sky Sports szakértője kapta kölcsön a hatkerekű Williamst Forrás: LAT Images/Zak Mauger

Az F1-es hétvégéken egyre gyakoribb, hogy klasszikus F1-es autók vagy egyéb különleges bemutatókkal színesítik a programot. Az Osztrák Nagydíjon a Red Bull mindig szervez veteránautós felvonulást, de az F1 jogtulajdonosa is rákapott erre.

A Williams tavaly is kipakolt a Brit Nagydíjra, a Mick Schumacher kölcsönkapta édesapja 1994-es Benettonját, Nico és Keke Rosberg a Monacói Nagydíjon parádézott világbajnoki autóikkal, Jacques Villeneuve pedig szintén édesapja, Gilles Villeneuve 1978-as Ferrarijával tartott bemutatót Kanadában.