Vágólapra másolva!
Tizennyolc évet töltött Maranellóban, most azonban szinte egyik napról a másikra távozik a Ferraritól a vörösök idei autójának megálmodója, Simone Resta.

Simone Resta, a Ferrari főtervezője mindenfajta előjel nélkül átigazolt a Sauberhez. Resta a gyakorlatban 2014 óta töltötte be a pozíciót a Scuderiánál (valójában más volt a titulusa), a hónap végén azonban távozik, hogy július 1-től a hinwiliek technikai igazgatója legyen.

A két istálló között egyébként is szoros a kapcsolat, a Sauber a Ferrari erőforrását és váltóját használja, Charles Leclerc személyében egyik versenyzője a vörösök pilótaprogramjának tagja, a főszponzoruk pedig az Alfa Romeo, ami bár jogilag a Ferraritól elkülönítve működik, ugyanúgy Sergio Marchionne irányítása alatt áll.

Simone Resta 2014 óta volt a Ferrari főtervezője Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO/© Foto Studio Colombo

Resta a Minardinál kezdte az F1-es pályafutását 1998-ban, majd 2001-ben csatlakozott a Ferrarihoz, ahol azóta számos pozícióban dolgozott. Jörg Zander, a Sauber korábbi technikai igazgatója május elején, váratlanul hagyta el a csapatot, Frédéric Vasseur csapatfőnök pedig már korábban is utalt arra, hogy a helyére nagy nevet igyekszik szerződtetni.

– mondta Vasseur a Sauber közleményében. – Az érkezése jelentős előrelépés abban a hosszú távú projektben, amelynek célja a csapatunk megerősítése, hogy minél jobb eredményeket érhessünk el."

Restának nagy szerepe volt a vörösök idei autója, az SF71H tervezésében, csapatváltása pedig az ilyenkor megszokott kényszerszabadság nélkül történik, ami a Sauber és a Ferrari közötti egyre szorosabb összefonódás jele is lehet.

Hogy ki lehet a maranellői főtervező utódja, azt nem tudni, mindenesetre a Ferrari közvetlenül a szezon előtt szerződtette Laurent Mekiest, az FIA korábbi biztonsági megbízottját.

Mekies szeptemberben kezd a Scuderiánál, egyelőre meghatározatlan vezető technikai beosztásban, és közvetlenül a technikai igazgató Mattia Binottónak felel majd.