Vágólapra másolva!
Nem győzték díjazni a Mercedes csapatát Olaszországban, a Bandini trófea átadásának apropóján. Valtteri Bottas mellett a mérnöki stáb munkáját is elismerték.

F1-es autóval érkezett az olaszországi Faenzába a Mercedes pilótája, Valtteri Bottas, hogy átvegye a Bandini trófeát, amivel a tavalyi sikereit, a pole pozícióit és két futamgyőzelmét ismerte el a 12 fős zsűri, amelynek tagja volt a korábbi csapattulajdonos Giancarlo Minardi, Pino Allievi szakújságíró és Cesare Fiorio, a Ferrari egykori csapatmenedzsere is.

A díjat 1992-ben alapították a korábbi F1-es futamgyőztes Lorenzo Bandini emlékére, aki mindössze 31 éves korában elhunyt egy tragikus balesetben az 1967-es Monacói Nagydíjon. Bandini előtt tisztelegve Bottas egy 2016-os Mercedesbe pattant és rendőri felvezetéssel 12 kilométert tett meg Faenzából Brisighellába, Bandini szülővárosába.

Bottas stílusosan érkezett a díjátadásra Forrás: Daimler AG

„Elnézve a listát, hogy kik kapták meg eddig a Bandini trófeát, ez nagy megtiszteltetés – nyilatkozta Bottas a díj átvétele után. – Akad néhány igen lenyűgöző név is, elég megnézni, hogy összesen hány világbajnoki címet nyertek eddig a díjazottak! Nagyon megtisztelő, hogy már én is Bandini-győztes lehetek. Tavaly akadtak jó pillanataim és jó érzés, hogy ezt elismerik.”

Korábban Bottas csapattársát, a négyszeres világbajnok Lewis Hamiltont is kitüntették a Bandini-díjjal, sőt, az egész Mercedes istálló elnyerte az elismerést. Idén Aldo Costa, a Mercedes főtervezője és Riccardo Musconi, Hamilton vezető versenymérnöke érdemelte ki az Európai Közösség díját, Emilia Romagna tartomány pedig a Petronas technológiai igazgatóját, Andrea Dolfit díjazta.

Egyebek mellett korábban Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Nico Rosberg is megkapta a díjat Forrás: Daimler AG

Bottas nem kezdte jól az idei szezont Ausztráliában, utána viszont kétszer is 2. helyezést ért el, Bakuban pedig csak néhány kilométer és egy defekt választotta el a győzelemtől. A díjátadáson elismerte, nagy csalódás volt számára a kiesés, de „úgy tartom, hogy a csalódás az ember legjobb lehetősége lehet arra, hogy erősebbé váljon, ha jól kezeli azt.”

A finn versenyző szerint várható volt, hogy az idei szezon során még szorosabb lesz a küzdelem a Mercedes és az ellenfelek között.

„Amikor a szabályok nagyjából változatlanok maradnak, a mezőny mindig összerázódik. Számítottunk arra, hogy a három élcsapat közel jár majd egymáshoz. Oda kell figyelnünk az apró részletekre és minden századmásodpercnyi tudást magunkba kell szívni. Ha ezeket rendszeresen, minden téren meg tudjuk találni, messzire juthatunk, főleg, ha a gyengeségeinken tudunk javítani.”