Vágólapra másolva!
A Ferrari után a Mercedesnek is lehet partnercsapata, de azt még Toto Wolff sem tudja, hogy a Williams vagy a Force India lesz az. 

Az Azeri Nagydíj hétvégén felröppent pletykák szerint Lance Stroll édesapja, Lawrence azon munkálkodik, hogy a Haas-Ferrari együttműködés mintájára rávegye a Williamst a Mercedesszel való szorosabb összefogásra. A Haas a szabályok engedélyezte kereteken belül minden lehetséges elemet a Ferraritól kap, ez a felállás pedig Strolléknak sem jönne rosszul, hiszen vélhetően versenyképesebbé válna tőle a Williams, nem utolsó sorban pedig a csapat költségei is csökkennének.

Csak kivételes esetekben fordul elő, hogy egy Williams megelőzi a Mercedesek valamelyikét Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Mercedes egyelőre csak motorokat és az ahhoz kapcsolódó rendszereket szállítja a Williamsnek, míg például a Force Indiának ezen felül a váltót és a teljes hidraulikus rendszert is biztosítja.

Toto Wolff az Autosportnak adott nyilatkozatában kijelentette: megfontolná a szorosabb együttműködést az említett csapatokkal, amennyiben mindkét fél profitál belőle.

„Láthattuk, hogy a Ferrari és a Haas esetében mindkét oldalon működik a dolog. A Ferrari számára ez remek bevételkiegészítés, a Haas pedig már most igen versenyképes istállónak számít anélkül, hogy éveket töltött volna csapatépítéssel. Ez a felállás tehát sikeres, így mi is ebbe az irányba hajlunk, de jelenleg a bajnoki címért zajló csata kellős közepén vagyunk, így fel kell állítanunk egy fontossági sorrendet" – mondta a Mercedes csapatfőnöke.

A Williams nem akarja a Haas útját követni Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hz

Azt egyelőre még korai megmondani, hogy a Force Indiával és a Williamsszel is szövetségre léphet-e a Mercedes, Wolff mindenesetre megfontolt.

Ez egy hosszú távú projekt, ami két-három éven belül éreztetheti a hatását. Ahhoz, hogy gyümölcsöző kapcsolatot építsünk ki, meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a figyelemmegosztás és az együttműködés optimalizálása között. Ez nem magától értetődő."

Claire Williams hallani sem akar az önállóság feladásáról Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ez nem egyértelmű a másik felet képviselő Claire Williams számára sem.

– nyilatkozta az alapító Sir Frank Williams lánya a Forma-1 hivatalos honlapjának. Williams az egykori Tyrrell istállóra utalt, ami Ken Tyrrell irányítása alatt az 1970-es években több világbajnoki címet nyert, de 1998 végén megvásárolta a British American Tobacco, és a BAR csapatot indította helyette.