Óriási körrekord várható a Brit Nagydíjon

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, kockás zászló, Brit Nagydíj 2017
Mercedes' British driver Lewis Hamilton crosses the finish line to win for the fourth time the British Formula One Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 16, 2017. / AFP PHOTO / POOL / JASON CAIRNDUFF
Vágólapra másolva!
Újraaszfaltozták Silverstone-t, a pálya felülete simább lett és jobb tapadást kínál. Így könnyen lehet, hogy sokan rálicitálnak Lewis Hamilton tavalyi körrekordjára, és valaki sokat farag majd rajta.

A természet és a versenygépek terhelése folyamatosan degradálja a versenypályák burkolatát, így a Forma-1-es nagydíjak szervezőinek évről évre el kell végeznie kisebb-nagyobb javítási munkákat. Hosszabb időközönként átfogó újraaszfaltozásra is szükség van: ezt 2016-ban a Hungaroringen például kipipálták, ahogy a barcelonai pályán is az idei évre.

Idén a Brit Nagydíj legendás helyszínén, Silverstone-ban szintén új aszfalt fogadja a mezőnyt, melyet februárban fektettek le. "1996 óta nem aszfaltoztuk újra a pályát, a felső rétege ütött-kopott volt. Úgy döntöttünk, amint lehet, az egészet újraaszfaltozzuk, a legjobb minőségben" – nyilatkozta Stuart Pringle, a pálya ügyvezető igazgatója.

Hamilton tartja a pályacsúcsot Silverstone-ban Forrás: AFP/Jason Cairnduff

"Arra számítunk, hogy a Forma-1-es autók körönként egy másodperccel gyorsabbak lesznek."

Ez a simább, egyben a száraz és esős időben egyaránt jobb tapadást kínáló aszfalt eredménye lehet.

A felületét a MotoGP promóterének kifejezett kérésére simították ki.

Az új burkolat ugyanakkor megtréfálhatja a versenyzőket az edzéseken, és a mérnököknek is kihívást fog jelenteni a felkészülésnél és az adatok elemzésénél.

A pálya jelenlegi vonalvezetésén Lewis Hamilton állította fel a körrekordot a tavalyi időmérőn pole pozíciót érő 1:26.600-as idejével. 2017-ben szinte mindegyik pályán több másodperccel megdőlt a körrekord az aerodinamikai szabályváltozások jóvoltából, és az idei szezonnyitón is 1 másodpercet faragott Hamilton a korábbi csúcson.