Verstappen: Mercedes motorral uralnánk a mezőnyt

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 28: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB13 TAG Heuer on track during final practice for the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2017 in Mexico City, Mexico. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A holland biztos benne, hogy a Red Bull csak a gyengébb erőforrása miatt nem küzdhetett a világbajnoki címért az elmúlt években. Tavaly rossz irányba indultak el, de az új idényt bizakodva várják.

A Red Bull 2010 és 2013 között zsinórban négyszer nyerte meg az egyéni és a konstruktőri világbajnokságot, a hibrid turbómotorok 2014-es bevezetése óta azonban egyszer sem kerültek igazán közel az újabb diadalhoz. Az élmezőnyben azért sikerült megtartaniuk a helyüket, és 2015 kivételével futamokat is nyertek, de az egyéni pontversenyben legfeljebb a 3. helyig jutottak.

Az istállónál 2016 óta versenyző Max Verstappen szerint azonban ennél

sokkal többre lennének képesek, ha erősebb motort tudnának beépíteni az egyébként remek autójukba.

A Red Bull 2007 óta a Renault motorjait használja (igaz, manapság TAG Heuer néven), de még a bajnoki éveikben sem voltak teljes mértékben megelégedve a franciák munkájával, a turbókorszakban pedig több komoly konfliktusuk is volt a motorszállítóval. Bár a 2017-es idény során látványos javulást értek el és önerőből is tudtak futamot nyerni, Verstappen szerint továbbra is az erőforrás a Red Bull leggyengébb pontja.

Verstappen erősebb motort szeretne, de 2018-ban is az élmezőnybe várja a Red Bullt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Clive Mason

– nyilatkozta az Autosportnak, majd hozzátette, a Ferrari is rendre erősebb motort épít a franciáknál. – A Hondát leszámítva a többi gyártó motorjában még mindig több lóerő volt."

Verstappen elárulta, a Red Bull problémáinak jelentős részét a hőenergiájú motorgenerátor, az MGU-H okozza. "A miénk egyszerűen nem olyan stabil, mint a Mercedesé vagy a Ferrarié – magyarázta. – Ebben több tényező is közrejátszik, különben nyilvánvalóan már rég megoldottuk volna a problémát."

Optimistán várják 2018-at

Noha a Red Bullnál 2018-ban sem számítanak arra, hogy a lóerők tekintetében utolérik a Mercedest és a Ferrarit, Verstappen szerint van okuk a bizakodásra. A tavalyi szezon második felében ugyanis egyre jobb formába lendültek, és úgy zárták az évet, hogy a másik két élcsapat méltó ellenfeleivé váltak.

"Egy alacsony légellenállású konfigurációt terveztünk bevetni, de ez valamiért nem működött – mondta a holland a gyengébb tavalyi szezonkezdésről. – Talán túl optimisták voltunk.

Ahhoz persze késő volt, hogy megmentsük az idényünket, de a jövőnk szempontjából mindenképpen önbizalmat ad azt látni, hogy jó irányba haladunk."