Az orosz mágnás tagadja, hogy a pénze vitte Szirotkint az F1-be

Forma-1, Szergej Szirotkin, Borisz Rotenberg, Williams Martini Racing, SMP Bank, SMP Racing
3276985 01/19/2018 Pilot of the program for the development of Russian motorsport SMP Racing Sergei Sirotkin, left, and founder and head of SMP Racing Boris Rotenberg at a news conference on the signing of an agreement between SMP Racing and Williams Martini Racing on Sirotkin's participation in Formula 1. Vladimir Trefilov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Williams technikai igazgatója is leszögezte, hogy Szergej Szirotkin volt a legjobb választás, nem csak Robert Kubicával szemben. Neki is nagy feladatot szánnak 2018-ban.

Sajtótájékoztatón mutatkozott be Moszkvában az F1 történetének harmadik orosz versenyzője, Szergej Szirotkin, aki az idén a Williams színeiben állhat fel a rajtrácsra. A rendezvényen megjelent Szirotkin legnagyobb mecénása, a tehetségkutató programot működtető SMP Bank alapítója, Borisz Rotenberg is, aki tagadta, hogy egyszerűen befizették Szirotkint az F1-be.

„A pénz fontos szerepet játszik – ismerte el Rotenberg a TASS hírügynökség tudósítása szerint. – Ugyanakkor Szirotkin nem a pénz miatt jutott el [a Williamshez], hanem a sportolói képességei miatt. A Williams ezért igazolta le őt. Mi, a magunk részéről technológiákba szeretünk befektetni” – tette hozzá. A TASS arról számolt be, hogy Rotenberg szerint az SMP Racing nem is fizetett a Williamsnek.

Rotenberg (jobbra) szerint Szirotkin a tehetsége miatt jutott be a Williamshez Forrás: Sputnik/Vladimir Trefilov

Rotenberg elmondta, 1500 gokartost támogatnak Oroszországban és Szirotkin szerződtetése jó példa lesz a számukra, hogy eljuthatnak az F1-ig. „Nagyon fontosnak” nevezte, hogy Szirotkin 2018-ban a Williamsnél versenyezhet, mert „ez a csapat rengeteget tett az autósport fejlődéséért és képes megküzdeni az élcsapatokkal, például a McLarennel és a Ferrarival.”

Szirotkin az utolsó pillanatban orozta el a lehetőséget Robert Kubicától,

miután a közvélemény már szinte biztosra vette, hogy a Williams neki szavaz bizalmat, de Szirotkin az abu-dzabi teszten jobban szerepelt nála. Paddy Lowe, a csapat technikai igazgatója az Autosportnak azt mondta, Kubica az életveszélyes baleset után nagy lelkesedéssel elindult a visszatérés útján és ez jövőre is folytatódik azzal, hogy fejlesztőpilótaként alkalmazzák őt a Williamsnél.

A Williams és az SMP menedzsmentje is részt vett a sajtótájékoztatón Forrás: Sputnik/Vladimir Trefilov

„Nem az a lényeg, hogy az idén mi hiányzott nála. Versenyzői ülést küzdelmes piacon lehet szerezni. Sokkal több a tehetséges pilóta, mint amennyi ülés rendelkezésre áll és Robertnek is ki kell érdemelnie a helyét, bármi is adódik 2019-re. Ő sem akarná ezt másként” – mondta Lowe, de nem volt hajlandó kifejteni, hogy mi hiányzott az idén Kubicánál.

Lowe szerint Kubica az idén annyi időt kap majd a szimulátorban, mint a versenyzőik és elvárják tőle, hogy segítse a technikai stábot, „ne csak egy srác legyen, aki üldögél a kispadon.” Meggyőződése, hogy Kubica helytállna, ha beugróként ismét az F1-ben szerepelhetne. „Nem lenne a tartalékpilótánk, ha nem hinnénk, hogy felkészült lenne versenyezni. Sőt, nem csak felkészült, hanem versenyképes is.”