Visszavonul a nyilvánosságtól az F1 legjobb 2. helyezettje

Forma-1, Stirling Moss, Borgward
The former British racing driver Sir Stirling Crauford Moss poses in front of the logo of the former automobile manufacturer Borgward on the first press day at the 85th Geneva International Motor Show at the Palexpo fairground in Geneva, Switzerland, 03 March 2015. The 85th Geneva International Motor Show runs from 05 until 15 March 2015. PHOTO: FELIX KAESTLE/dpa
Vágólapra másolva!
Sir Stirling Moss úgy is legendás versenyzővé vált, hogy sohasem nyert F1-es világbajnokságot. Súlyos betegsége után nyugalomra vágyik.

Bezárta a weboldalát és visszavonul a nyilvánosságtól a 88 esztendős Sir Stirling Moss, a Mercedes-Benz és a Maserati korábbi F1-es pilótája. A brit versenyzőt a közvélemény az egyik legjobb versenyzőnek tartja azok közül, akik soha sem nyertek világbajnoki címet. Moss 1951 és 1961 között összesen 66 F1-es futamon indult, 16 győzelmet és 24 dobogós helyet ért el.

Az F1 mellett olyan híres versenyeken is rajthoz állt, mint a Le Mans-i 24 órás, a Mille Miglia vagy a Monte Carlo-rali és a közelmúltig szépkora ellenére is vállalt nyilvános szerepléseket. Moss viszont 2016-ban súlyos mellkasi fertőzést kapott, sokáig Szingapúrban kezelték és családjával úgy döntött, visszavonul a nyilvánosságtól, hogy több időt tölthessen feleségével, Susie-val.

Sir Stirling Moss pályafutása mai szemmel szinte hihetetlen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Kästle

„Számos barátja és világszerte élő rajongói számára az édesapám szeretné bejelenteni, hogy bezárja a weboldalát, amit sokan, rendszeresen használnak – írta Moss fia, Elliot. – A 2016 végén elkapott súlyos fertőzés és későbbiekben [átélt] lassú és gyötrelmes gyógyulás után úgy döntött, hogy a ’fáradhatatlan ember’ 88 évesen végleg visszavonul,

„A teljes Moss család kifejezi háláját a szeretetért és a támogatásért az évek során. Mindenkinek boldog és virágzó 2018-as [évet] kívánunk!” – zárult a közlemény. Moss-t 1990-ben beválasztották az amerikai International Motorsports Hall of Fame-be, vagyis a nemzetközi hírességek csarnokába, amit a NASCAR alapítója, idősb Bill France hozott létre 1982-ben.

Jack Brabham üldözi Stirling Moss-t az 1959-es Olasz Nagydíjon, Monzában Forrás: AFP

Pályafutása során Moss összesen 529 futamon indult, ebből 212-t meg is nyert. Volt olyan év, hogy 62-szer állt rajthoz, összesen 84 féle márka autóit vezette különböző sorozatokban, a korszak szokásainak megfelelően általában egyszerre többféle bajnokságban versenyezve.

Az F1-ben 1955 és 1958 között zsinórban négyszer lett világbajnoki 2. helyezett, utána háromszor zárt a 3. helyen.

Bár nem mindig hazája autóit használta, lehetőleg brit modelleket választott, mert úgy tartotta, jobb, ha tisztességesen veszít egy brit autóval, mint győz egy külföldivel.