Vágólapra másolva!
Egymásra szervezte az új F1-es autóinak bemutatóját a száguldó cirkusz két élcsapata. A McLaren és a Toro Rosso is elárulta, hogy mikor leplezik le az új modelljeiket.

A Ferrari után csütörtökön a McLaren, a Toro Rosso és a Mercedes is elárulta, hogy mikor láthatja először a nagyközönség az idei szezonra szánt F1-es autóikat. A Scuderia az előző évekhez hasonlóan az interneten tartja meg a bemutatót és a Mercedes is jól ismert helyszínt választott.

Az új Ezüstnyíl Silverstone-ban debütál, ráadásul a Ferrarival egy napon, február 22-én.

Utána már nem kell sokat várni az új McLarenre sem: A Renault motorral szerelt MCL33 másnap, 2018. február 23-án jelenik meg, várhatóan ismét megújult színösszeállítással és Zak Brown ígérete szerint új szponzorokkal. A McLaren által levetett Honda motorokat a Toro Rosso vette át, ők február 25-én mutatják meg az új autót, a tesztelés megkezdésének előestéjén.

A Ferrarival egy napon jön a Mercedes Forrás: Daimler AG/Daimler AG

A többi csapat egyelőre nem nyilatkozott az autójuk bemutatójáról, de a Williams az előző évek során az elsők között közölt ízelítőket az új modellről, a többiek pedig gyakran az utolsó pillanatra, akár a tesztelés első napjának reggelére időzítették a fotózást és a hivatalos bemutatót. Annyit lehet egyelőre tudni, hogy a Red Bull az előző évekkel ellentétben nem akarja a végsőkig húzni a fejlesztést.

A külsőségek szempontjából kevés lényeges változás várható,

hiszen a glória megjelenésétől és a cápauszonyok visszavágásától eltekintve az autóépítés szabályai alapvetően nem változnak. A Ferraritól az előző szezon végén távozott egy komoly szponzor és január elején lecserélték a csapat logóját is, ez elképzelhető, hogy egy új, e-cigaretta márka megjelenéséhez köthető. A McLarennél és a Saubernél várható még jelentős változás az autók színösszeállítása terén.

Az idei mezőny a héten vált teljessé Szergej Szirotkin bejelentésével. Az orosz pilóta mellett Charles Leclerc lesz a mezőny két újonca, de a Toro Rossónál versenyző Brendon Hartley és Pierre Gasly is csak néhány versenyen van túl. A négyszeres világelső, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mellett Fernando Alonso és Kimi Räikkönen erősíti a világbajnokok táborát.

A pilótapiacon nem volt nagy mozgás, hiszen Szirotkin és Leclerc leigazolásától eltekintve nincs változás

a csapatok felállásában, de hozzá kell tenni, hogy Carlos Sainz tavalyi érkezése a Renault-hoz és a Toro Rosso pilótapárosának megújítása lényegében az idei szezon előkészülete volt. A Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a Force India, a McLaren és a Haas egyáltalán nem változtatott a versenyzői felálláson.

Az eddig bejelentett F1-es bemutatók időpontjai

Dátum Csapat Helyszín
2018. február 22. Ferrari online
2018. február 22. Mercedes Silverstone
2018. február 23. McLaren
2018. február 25. Toro Rosso Barcelona