Vágólapra másolva!
Teljessé vált az F1 idei mezőnye, miután a Williams Szergej Szirotkint nevezte meg Lance Stroll csapattársaként. A közönségkedvenc Robert Kubicának a tartalék- és fejlesztőpilótai pozíció jutott. A brit csapatnál állítják: megfontolták a döntést és nem az orosz pénze döntött.

Kéthónapos kivárás után végre pont került a Williams-szaga végére: az orosz Szergej Szirotkin lesz Lance Stroll csapattársa, míg Robert Kubicát tartalék- és fejlesztőpilótának nevezték ki a Williamsnél. A 22 éves orosz és a 19 éves kanadai szerződtetése révén a Williamsé lesz a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú pilótapárosa.

Szirotkin a tavaly év végi, abu-dzabi gumiteszten nyújtott teljesítménye alapján érdemelte ki a Williams pilótaülését, ahol átlagosan gyorsabb volt, mint Robert Kubica, akit a rajongók többsége szívesebben látott volna a csapat egyik versenyautójában.

További nyomós érv lehetett az orosz szerződtetése mellett a 15 millió eurós szponzori hozzájárulás,

amelyet Szirotkin fő támogatója, az orosz SZMP Bank révén hoz a legendás brit istállóhoz.

A 19 esztendős, kanadai Lance Stroll és a 22 éves, orosz Szergej Szirotkin (jobbra) a mezőny legfiatalabb pilótapárosát fogja alkotni a Williamsnél Forrás: Williams F1

„Nagyon enyhe kifejezés, hogy boldog és büszke vagyok, hogy egy olyan patinás csapat tagja lehetek, mint a Williams.

Ez a közös munka tette lehetővé, hogy elérjem az álmomat, és biztosíthatom az új csapatomat arról, hogy mindent megteszek a közös sikerekért" – idézi Szergej Szirotkint a csapat sajtóközleménye.

Szirotkin tényleg gyors volt Abu-Dzabiban, a tempójával, visszajelzéseivel és a munka iránti alázatával győzte meg új csapatát - állítja Paddy Lowe Forrás: Pirelli/Sutton Images

Claire Williams, az istálló vezetője azt mondta, alaposan megfontolták a döntést. „Sok időt szántunk arra, hogy minden lehetőséget mérlegeljünk és biztos vagyok benne, hogy Lance [Stroll] és Szergej a legjobb eredményeket fogja hozni a csapatnak.

Tehetséges pilótapárosunk lesz 2018-ban és biztosak vagyunk abban, hogy nem maradnak adósok a remek eredményekkel" – fogalmazott a jelenleg gyesen lévő csapatfőnök.

Videó - A Williams csapatfőnöke bejelenti 2018-as versenyzőit:

A gárda technikai igazgatója (aki Claire Williams távollétében a csapatvezető gyakorlati teendőit is ellátja), Paddy Lowe is a megfontolt kiválasztásra helyezte a hangsúlyt.

úgy a grove-i gyárban, mint Abu-Dzabiban" – mondta a csapat közleményében. „Egy izgalmas párossal állunk ki 2018-ra, akik reményeink szerint a legtöbbet fogják tudni kihozni az FW41-esből" – tette hozzá Lowe.

Kubica apróságok miatt nem tudott 100 százalékosan teljesíteni az abu-dzabi teszten, de ha az egészségi állapota javul, a fejlesztőpilótai állás jó ugródeszka lehet számára Forrás: Williams F1/LAT Images/Zak Mauger

A 2011-es, súlyos ralibalesete során szerzett kar- és lábsérülései után az F1-es visszatérésére készülő Robert Kubica végül lecsúszott a pilótaülésről, ám a szakemberek szerint a számára felajánlott tartalék- és fejlesztőpilótai pozícióval sem szabad elégedetlennek lennie.

„Mindenek előtt gratulálni szeretnék Robertnek ahhoz, amit eddig elért. Felgyógyulni a sérüléseiből, visszanyerni a régi formáját és ismét képessé válni egy F1-es autó vezetésére ragyogó teljesítmény, olyasmi, amit csak kevesen tartottak lehetségesnek – dicsérte a 34 éves lengyelt Paddy Lowe. –

Régóta nagy tisztelője vagyok Robert versenyzői munkásságának, ezért sokat jelent számomra, hogy együtt dolgozhatunk 2018-ban."

Szirotkin szerződtetésének bejelentésével teljessé vált a Formula–1 2018-as rajtlistája:

Mercedes AMG F1 Team Lewis Hamilton (GB) Vatteri Bottas (FIN)
Scuderia Ferrari Sebastian Vettel (D) Kimi Räikkönen (FIN)
Red Bull Racing Daniel Ricciardo (AUS) Max Verstappen (HOL)
Force India-Mercedes Sergio Pérez (MEX) Esteban Ocon (FRA)
Williams Racing Lance Stroll (CAN) Szergej Szirotkin* (RUS)
Renault F1 Team Nico Hülkenberg (D) Carlos Sainz Jr. (SPA)
Scuderia Toro Rosso Pierre Gasly (FRA) Brendon Hartley (NZL)
McLaren-Renault Fernando Alonso (SPA) Stoffel Vandoorne (BEL)
Haas F1 Team Romain Grosjean (FRA) Kevin Magnussen (DK)
Alfa Romeo Sauber F1 Team Marcus Ericsson (SWE) Charles Leclerc* (MC)

* újonc