A McLaren azt akarja, hogy megint mindenki őket irigyelje

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Brit Nagydíj
Silverstone, Northamptonshire, UK. Saturday 15 July 2017. Sparks fly from the rear of Fernando Alonso, McLaren MCL32 Honda. Photo: Charles Coates/McLaren ref: Digital Image AN7T8922
Vágólapra másolva!
Merész újításokkal készül a 2018-as szezonra a McLaren. A csapat vezetője, Zak Brown elárulta, hogy látványos változtatásokat terveznek az idei versenyautón éppen úgy, mint a csapat megjelenésében, például a garázs berendezésében.

Ron Dennis 2016. novemberi lemondása (lemondatása) óta a McLaren-csoport új vezérigazgatója, Zak Brown minden tőle telhetőt megtesz, hogy szakítson neves elődje munkásságával. Mindez megmutatkozik a külsőségekben és a csapat céljaiban, működésében is. Tavaly februárban az új F1-es autó a McLaren hőskorát idéző narancs-fekete-fehér színekben pompázott a bemutatón, a nevét pedig MCL32-re változtatták, szakítva az 1981 óta tartó hagyományokkal.

Az amerikai csapatfőnök és Fernando Alonso vezérletével

a McLaren tavaly májusban visszatért Indianapolisba, ahol a spanyol világbajnok meglepően jól szerepelt,

egy ideig vezette a versenyt, majd a 9. helyről állt ki motorhiba miatt.

Alonso a McLaren/Andretti Indycart vezeti az Indy-500-on. A papajasárga szín lehet az egyik újdonság a csapat idei megjelenésében Forrás: AFP/Getty Images/Jared C. Tilton

Nagyjából egy hónappal az immár Renault-erőforrással hajtott MCL33 bemutatója előtt Zak Brown újabb változásokat ígér a csapat megjelenésében.

Tudjuk, hogy a csapatok többsége hogyan fog kinézni, de reményeink szerint a McLarenen vehetik majd észre a legmarkánsabb változtatásokat az emberek Ausztráliában" – jelentette ki Brown a Motorsport.com-nak.

Már korábban felmerült, hogy a McLaren – a McLaren/Andretti Honda Indycar-versenyautó látványos sikerén felbátorodva – papajasárga színben versenyezhet tovább a Formula–1-ben. Ezzel kapcsolatban Brown megjegyezte:

A McLaren újra vezető F1-es csapat akar lenni, látványos újításokkal, amikre rácsodálkoznak a nézők és a riválisok is Forrás: McLaren F1

A Renault-val létrejött motorpartnerség után a wokingi gárda radikálisan új megjelenést tervez az F1-es garázsának is.

„Egy új korszakba léptünk, amit olyan látványos dolgokkal is hangsúlyozni szeretnénk, mint az új garázsunk – fogalmazott Brown. – A McLaren elvesztette a vezető szerepét az elmúlt években. Mindenben ugyanúgy nézünk ki, mint a vetélytársaink, úgyhogy azt gondoltuk, miért ne lépnénk egy szintet?

A McLaren mindig is ilyen csapat volt. Vissza kell találnunk ahhoz a csapathoz, amelyikre irigykednek a többiek. Úgy érzem, jó úton haladunk."

Zak Brown új víziókkal érkezett Wokingba, és el is kezdte azok megvalósítását Forrás: McLaren/Steven Tee

A csapatfőnök és elődje, Ron Dennis többször utalt arra is, hogy egy F1-es csapatnak ma már nincs feltétlenül szüksége névadó szponzorra. Brown inkább a kiemelt partnerekben hisz, ami nem ugyanaz, mint a névadó szponzor.

„Miközben a McLaren versenyaktivitásait vizsgáltam, rájöttem, hogy nem névadó partnerre, hanem kiemelt partnerre, vagy partnerekre van szükség. Tudom, hogy ez egy szemantikai vita, de itt igazából a McLaren márkanév megvédéséről van szó.

Nem gondolom, hogy sok értelme van beilleszteni a főszponzor nevét a csapat nevébe, ugyanis ha két márkanév szerepel az elnevezésben, az csökkenti a csapat nevének értékét" – véli Zak Brown.