Hamilton: Nem könnyű a csapattársamnak lenni

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Abu-dzabi Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) celebrates with his teammate Finnish driver Valtteri Bottas at the end of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 26, 2017. / AFP PHOTO / Karim Sahib
Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok védelmébe vette Valtteri Bottast, és elárulta, ő is próbálta segíteni a küszködő csapattársát, hogy sikeres lehessen. 

Megszűnt a széthúzás a Mercedes csapatánál, miután a tavalyi világbajnok Nico Rosberg visszavonult a versenyzéstől. A helyét Valtteri Bottas vette át Lewis Hamilton oldalán és egyelőre remek munkakapcsolatot ápolnak. Hamilton már a szezon kezdete előtt azt mondta, jól kijön Bottasszal és később is megőrizték a jó kollegiális viszonyt.

Ennek jegyében Bottas többször is elengedte Hamiltont a pályán, amikor erre szükség volt, de Hamilton a Hungaroringen visszaadta csapattársának a dobogós helyet, mert a verseny közben a rádión erről állapodtak meg. A brit pilóta a C More Max műsorában elárulta, hogy a háttérben is igyekszik Bottas rendelkezésére állni.

Hamilton megöleli Bottast a finn abu-dzabi pole pozíciója után. Jól kijönnek egymással Forrás: AFP/Karim Sahib

„Próbálom annyira támogatni, amennyire csak tudom. Az [Amerikai Nagydíjon] két különböző irányba indultunk el a beállítások terén, aztán megkérdeztem tőle, hogy mi a gondja és rámutattam, hogy miért nem megy jól neki. Szombatra aztán nagyjából fél másodpercet gyorsult. Elbeszélgettem vele néhány dologról, próbálok annyit segíteni neki, amennyit csak lehet” – mondta a világbajnok.

Hamilton elárulta, átérzi Bottas nehéz helyzetét a Mercedesnél.

„Ez volt az első éve a csapattal, nagyon sok részletet meg kellett jegyeznie az autó vezérlése terén. Ezt az autót nem is rá szabták és nagy nyomás nehezedett rá. Nem könnyű a csapattársamnak lenni, de ő remek partner. Amikor versenyzem, arra is gondolok, vajon Valtteri merre jár és elgondolkodom, hogy vajon mi hátráltatja őt.”

Bottas (középen) elkeserítőnek nevezte a szezonját, pedig három futamot megnyert. Igaz, Hamilton kilencet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Bottas jövője egyelőre nem biztos a csapatnál, mert az idén csak a következő szezonra hosszabbították meg a szerződését és Daniel Ricciardo, valamint Esteban Ocon is szóba jöhet a helyére. Ráadásul, a többi csapatfőnök sem tartja őt túl sokra, talán azért is, mert az idén csak három futamot nyert meg és test-test elleni küzdelemben csak alkalomszerűen győzte le Hamiltont.

A brit pilóta azonban reméli, hogy Bottas a Mercedes pilótája marad 2018 után is.

„Még soha, senkivel sem tettem ilyet, de az [Amerikai Nagydíj] előtt elmondtam neki, hogy milyen szárnyállást választottam és azt, hogy a gumik nem fogják bírni – árulta el Hamilton. – Szeretném, ha sokáig velünk maradna és örülnék, ha nyerne versenyeket is. Persze, ne túl sokat, de ki akarom venni a részemet abból, hogy egymást jobb pilótákká tegyük.”